Slovenija je veliko presenečenje letošnjega evropskega prvenstva in je v boju za medalje. Najprej jo v soboto čaka polfinale z Italijo, v nedeljo pa veliki finale ali pa boj za bron. Foto: odbojka.si
Slovenija je veliko presenečenje letošnjega evropskega prvenstva in je v boju za medalje. Najprej jo v soboto čaka polfinale z Italijo, v nedeljo pa veliki finale ali pa boj za bron. Foto: odbojka.si
Osmany Juantorena
Osmany Juantorena, 30-letni kubanski odbojkar, od letos nosi dres italijanske reprezentance. Foto: EPA
Odbojkarji optimistični pred polfinalom z Italijani
Jerončič odlično pozna oba selektorja
Italijani se zavedajo moči slovenskih odbojkarjev

Italija je od nekdaj odbojkarska velesila, zlasti v 90. letih pa ni bilo velikega tekmovanja, da se ne bi domov vrnila z medaljo. In v tisti zlati generaciji je bil nepogrešljivi člen zdajšnji slovenski selektor Andrea Giani, trikratni svetovni prvak z Italijo, ki je letos postal slovenski selektor in jo preporodil. Potem ko je osvojil Evropsko ligo, se je na evropskem prvenstvu Slovenija presenetljivo uvrstila v polfinale, kjer bo v soboto ob 16.45 (prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju) v Sofiji tekmec Italija.

Ni skrivnosti, vsi poznajo vse
"To, da imam reprezentanco Italije v malem prstu, ni nobena prednost, danes vsaka reprezentanca tekmece pozna do podrobnosti, prepričan sem, da ima moj kolega na italijanski strani o nas ravno toliko informacij, kot jih imam jaz o njih," ne vidi nobene prednosti o dobrem poznavanju italijanske ekipe Giani, ki ne skriva, da bi nekoč rad postal italijanski selektor, a želi najprej delo dokončati v Sloveniji. Njegove zasluge so očitne. Odlične posameznike je povezal v izjemno ekipo, ki na tem evropskem prvenstvu deluje neustrašno. Je sposobna celo uvrstitve v veliki finale?

Slovenci po zmagi nad Poljsko samozavestni
"Italija je odlična ekipa. Ne slepimo se, da ni favorit, toda favorit je bila tudi Poljska, pa ste videli, kaj se je zgodilo. Goji tudi podoben slog kot Poljska, karakteristike igre so podobne kot pri Poljakih, imajo odlično igro blok-obramba, zelo dober servis, glavna igralca pa sta napadalca Osmany Juantorena in Ivan Zajcev. A tako kot pred drugimi tekmami bom rekel, da bo vse odvisno od nas. Zato nas bolj kot njihove slabosti zanima predvsem naša igra. Zagotovo mi v polfinale nismo prišli slučajno, to je plod dobrega dela in kakovosti. Moramo verjeti v zmago in tudi verjamemo, po zadnjih zmagah smo polni samozavesti," meni Giani.

Veliko vezi med Slovenijo in Italijo
Slovenija je na dvorano v Sofiji že navajena, medtem ko so se Italijani, potem ko so do polfinala prvenstvo igrali doma, šele v četrtek preselili v Sofijo. "To so izkušene ekipe, ki jih take stvari ne motijo. Ekipe na taki ravni so na to navajene. Imeli so tudi čas za regeneracijo, v dvorani že dvakrat trenirali, tako da v tem pogledu ne vidim nobene naše prednosti." Ne samo zaradi Gianija, tudi sicer je vezi med Slovenijo in Italijo precej, saj kar pet slovenskih reprezentantov igra oziroma je odigralo v italijanskih klubih.

Blengini preporodil azzurre
Italijani so lani doživeli polom na svetovnem prvenstvu, neprepričljivi so bili tudi v letošnji svetovni ligi, ko pa je na selektorskem mestu Maura Berutta zamenjal Gianlorenzo Blengini in ko je ta nekoliko prevetril ekipo, se je krivulja uspehov spet strmo obrnila navzgor. Med drugim je Blengini zamenjal oba podajalca, pri čemer je priložnosti ponudil komaj 19-letnemu Simoneju Giannelliju. Seveda pa v ekipi ne manjka izkušenih igralcev, kot je Kubanec Osmany Juantorena, ki je šele letos oblekel italijanski dres.

EP v odbojki, polfinale, Sofija, sobota ob 16.45:
SLOVENIJA - ITALIJA
Ob 19.45:
FRANCIJA - BOLGARIJA

FINALE, nedelja ob 19.45 (Sofija)
ZA 3. MESTO, nedelja ob 16.30 (Sofija)

Odbojkarji optimistični pred polfinalom z Italijani
Jerončič odlično pozna oba selektorja
Italijani se zavedajo moči slovenskih odbojkarjev