Fotografija za zgodovino. Šampionska zasedba slovenskih odbojkarjev bo igrala veliki finale evropskega prvenstva. Do zdaj je to uspelo le rokometašem, in sicer na domačem prvenstvu leta 2004. Foto: BoBo
Fotografija za zgodovino. Šampionska zasedba slovenskih odbojkarjev bo igrala veliki finale evropskega prvenstva. Do zdaj je to uspelo le rokometašem, in sicer na domačem prvenstvu leta 2004. Foto: BoBo
Slovenija
Slovence krasi izjemen ekipni duh. Foto: BoBo
Jani Kovačič in Klemen Čebulj
Veselje Janija Kovačiča in Klemena Čebulja. Foto: EPA
Mitja Gasparini, Alen Pajenk in Klemen Čebulj
Slovenski "zid" na mreži: Mitja Gasparini, Alen Pajenk in Klemen Čebulj. Foto: BoBo
Tine Urnaut
Kapetan Tine Urnaut je bil z 22 točkami najboljši v slovenski reprezentanci. Foto: EPA
Zadnje tri točke na tekmi Slovenija - Italija
Slovenija postala odbojkarska velesila

Slovenci so v Sofiji uprizorili še eno sanjsko predstavo, s katero so popolnoma zasenčili Italijo, šestkratno evropsko prvakinjo in srebrno na zadnjih dveh prvenstvih stare celine.

Odločna, samozavestna, kakovostna in motivirana Slovenija je imela vseskozi pobudo, tesno je izgubila le drugi niz (25:23), v katerem pa je prav tako večji del vodila. V odličnem slovenskem kolektivu je bil točkovno najučinkovitejši kapetan Tine Urnaut, ki je dosegel 22 točk.

Francija je pred tremi tedni že padla
Zasedba Andree Gianija se bo v nedeljskem finalu (19.45) pomerila s Francijo, ki je po zaostanku z 0:2 v nizih napravila preobrat in premagala Bolgare s 3:2. S Francozi, zmagovalci svetovne lige, so se Slovenci pred tremi tedni že pomerili in na turnirju v Ludwigsburgu zmagali s 3:1.

Italijani le opazovalci šova Slovencev
Odličen začetek Slovencev, ki so z odličnimi servisi Jana Kozamernika, nato pa po dobri igri v bloku, kjer sta se izkazala Alen Pajenk in Klemen Čebulj, povedli s 4:1, malo pozneje pa je semafor kazal že 6:2. Italijanski selektor Gianlorenzo Blengini je moral vzeti pol minute odmora. Ta ni pomagala, saj je Urnaut v napadu zabil čez blok za 8:3, Mitja Gasparini pa za 9:4. Slovenci so leteli. Italija se je nato približala za 10:8, a je sledil silovit slovenski odgovor - po dveh zaporednih točkah Čebulja je namreč semafor kazal 13:8, tako da je moral italijanski selektor vzeti nove pol minute odmora. Ta je očitno bolj koristila Sloveniji, ki je vodstvo še povišala na 17:10, za kar je s servisom poskrbel Gasparini. A to še ni bilo vse, Čebulj je z asom povišal na 20:12. Italija je bila razbita, po trojnem bloku Kozamernika, Urnauta in Dejana Vinčića je Slovenija prišla do zaključne žoge. In malo pozneje je Urnaut blokiral italijanski napad za 25:13. Fantastičen niz Slovenije, ki je popolnoma nadigrala Italijo.

Italijani v končnici zbrali več moči
Tudi na začetku drugega niza so Slovenci nadaljevali tam, kjer so končali. Pajenk je zabil za 3:1, Vinčić pa na mreži mojstrsko preigral za 4:1. Malo pozneje je Vinčić uspešno blokiral za 6:3. Slovenci niso popuščali niti za milimeter, tako da je semafor ob prvem tehničnem odmoru kazal 8:5. A Italijani so se nato pobrali in izenačili na 10:10, nato pa povedli s 13:11, tako da je Giani vzel minuto odmora. Azzurrom je uspela še akcija za 14:11. A Slovenci se niso vdali, z delnim izidom 4:0, so povedli s 15:14. Urnaut je odlično udaril v italijanski blok za 15:14. Malo pozneje je v mreži končal še italijanski napad (16:14). Slovenci so uprizorili preobrat. Italija je ujela Slovenijo, nato pa ušla na 22:20. Giani je vzel pol minute odmora. Po njej so Italijani prišli do zaključne žoge (24:22). Pri 23:24 je Čebulj serviral v avt za italijansko slavje.

Slovenci niso ponavljali napak
Izgubljen niz ni potrl Slovencev, ki so v tretjem nizu po servisu Čebulja povedli s 6:3. Tako kot v drugem nizu je semafor tudi tokrat ob tehničnem odmoru kazal 8:5 za Slovenijo. Italijani so ujeli priključek (11:11), Slovenci pa so po borbeni točki in zabijanju Urnauta povedli s 13:12, malo pozneje pa je slovenski kapetan našel luknjo v italijanskem bloku za 15:13. Tako kot v drugem nizu so Slovenci odšli na drugi tehnični odmor s prednostjo 16:14. V nasprotju z drugim pa Slovenci tokrat niso popustili. Pajenk in Gasparini s servisom sta povišala na 20:16. Razigrani Gasparini je malo pozneje poskrbel za 22:17, tako da je italijanski selektor vzel pol minute odmora. Po njej je Ivan Zajcev poslal žogo v mrežo za 23:18. Sledil je nov italijanski servis v mrežo in uspešen slovenski blok za zmago s 25:20 in vodstvo z 2:1.

Slovenci ohranili mirno roko in živce
Dobljeni niz je dal krila Slovencem, ki so četrti niz odprli z vodstvom 3:1. Nadaljevanje je pripadlo Italiji, ki je na tehnični odmor odšla s prednostjo 8:7. Slovenci so prek Urnauta izenačili na 8:8, nato pa po bloku Pajenka prišli do prednosti s 13:11. Razpoloženi Urnaut je zabil za 15:13, Slovenci pa so na drugi tehnični odmor spet odšli s prednostjo 16:14. Tudi po odmoru Slovenija ni popuščala, tako da je po uspešnem bloku semafor kazal 19:16. Ko je as dodal še Gasparini za 20:16, je zadišalo po slovenski zmagi. Italijani niso imeli pravih rešitev. Pri 21:18 je Giani vzel minuto odmora. Še ena prava poteza, saj je po njej italijanski servis končal v avtu (22:18). Urnaut je spravil žogo čez mrežo za 23:20, Kozamernik je dodal točko v bloku za 24:20, po italijanskem napadu, ki je končal v avtu, pa se je slovensko slavje v Armeec Areni, kjer se je zbralo približno 250 slovenskih navijačev, lahko začelo.

Vinčić ostal brez besed
"Ne vem, kaj naj rečem. Brez besed sem. Danes bi padla še kakšna močnejša reprezentanca. Neverjetno veliko visokih žog smo zaključili. Igrali smo agresivno, fenomenalno,"
je v prvi izjavi za TV Slovenija dejal Vinčić.

29. EP V ODBOJKI, Sofija

POLFINALE

SLOVENIJA - Italija
3:1 (13, -23, 20, 20)

Slovenija: Pajenk 9, Šket, Gasparini 18, Plot, Vinčić 2, Kozamernik 6, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 22, Čebulj 16, Pavlović.

Italija: Sottile, Vettori, Juantorena 15, Giannelli 3, Rossini, Zajcev 15, Lanza 8, Buti 6, Colaci, Piano 1, Antonov, Sabbi, Anzani 1, Massari.

FRANCIJA - Bolgarija
3:2 (-18, -22, 24, 22, 12)
Finale bo v nedeljo ob 19.45, tekma za 3. mesto pa ob 16.30.

Zadnje tri točke na tekmi Slovenija - Italija
Slovenija postala odbojkarska velesila