Calcit Volley se je desetič uvrstil v finale moškega državnega prvenstva, potem ko je v tretji polfinalni tekmi doma premagal Merkur Maribor s 3:0. Foto: Klemen Brumec
Calcit Volley se je desetič uvrstil v finale moškega državnega prvenstva, potem ko je v tretji polfinalni tekmi doma premagal Merkur Maribor s 3:0. Foto: Klemen Brumec

V velikem finalu državnega prvenstva se bosta po pričakovanju udarila največja tekmeca zadnjega desetletja ACH Volley in Calcit Volley. Prva tekma bo v soboto ob 18. uri v hali Tivoli. ACH bo lovil že 19. naslov prvaka, v letošnji sezoni na domačem prizorišču še ne pozna poraza, zato bo vsak njegov spodrsljaj v finalni seriji (igra se na tri zmage) presenečenje. Ljubljanska ekipa je v polfinalu brez težav odpravila Hišo na kolesih Triglav, Kamničani pa so morali v seriji proti mariborskemu Merkurju odigrati tri tekme. V sredo so pokazali odlično igro in zmagali s 3:0.

Sorodna novica Novogoričanke presenetljivo do finala; Kamničani izločili Mariborčane

To sezono vedno blizu, a vseeno še brez zmage nad ACH-jem
Ali je Calcit Volley pravočasno ujel pravo formo in kaj pričakuje od finala, smo povprašali trenerja Jurija Žavbija. "Resda smo drugo tekmo polfinala izgubili, saj je poškodba Nika Mujanovića negativno vplivala na ekipo, a ta tretja tekma v Kamniku je pokazala, da je bil pristop od prve točke naprej pravi, tako da smo imeli kljub nekaterim napakam nenehno pobudo. V finalu bo motiv še večji, čaka pa nas seveda zelo zahteven nasprotnik, ki ga to sezono še nismo premagali. Na vseh dozdajšnjih medsebojnih tekmah smo bili sicer blizu. Če bomo dočakali zmago, bi to pomenila psihološki preobrat v našo korist."

Sosa na tekmah proti ACH-ju praviloma zelo učinkovit
Predvsem v finalu pokalnega tekmovanja (pred dobrim mesecem dni) je bilo napeto, ACH Volley se je moral za 14. pokalno lovoriko reševati v petem nizu, ki ga je dobil na 9. Na tisti tekmi si je koleno poškodoval kapetan Calcita Jan Klobučar, za katerega je sezona že končana. Kamničani seveda pogrešajo njegov učinek v napadu, zdaj je še več odvisno od navdiha Nika Mujanovića (z njegovim gležnjem je zdaj vse v redu) in Luisa Sosa, ki je odlično odigral tretjo tekmo polfinala in bil proti Mariboru z 20 točkami (napad je bil kar 87-odstoten) najučinkovitejši igralec tekme. Tudi v finalu Mevze prejšnji mesec (v Kamniku je ACH zmagal z 1:3) je bil Sosa s 25 točkami zelo razpoložen.

Bolje biti v tekmovalnem ritmu
"Sosa in Mujanović sta naša prva zunanja napadalca, Sosa je že v finalu Mevze pokazal, zakaj je prišel v Kamnik. Računam, da bosta oba izkoristila večino visokih žog, ne smemo pa pozabiti še na druge. Jure Okroglič morda v napadu ne dobi toliko žog, je pa njegov delež toliko pomembnejši pri sprejemu oziroma obrambi, kar velja tudi za oba naša blokerja," pravi Žavbi, ki je sredi sezone zamenjal Matija Pleška. Da bi imela njegova ekipa kakšen kompleks pred ACH-jem, se ne strinja. "Ne bi rekel, je pa ACH zelo kakovostna ekipa, proti kateri se kakšni elementi igre, ki niso najboljši, prej razkrijejo kot na dvobojih s slabšimi tekmeci." Da bi imel ACH kakšno prednost, ker je spočit (v zadnjem tednu je bil prost), se prav tako ne strinja. "Tu ni pravila, sam bi rekel, da imam celo raje, da je ekipa, tako kot naša, v tekmovalnem ritmu."

ACH ima vrhunske igralce, ki so posamično večinoma boljši od nas, od mene zagotovo, saj gre za igralce, ki sem jih še pred nekaj leti vizualiziral, ampak - če se nam vse poklopi, bo v finalni seriji vse možno.

Nik Mujanović

Ključen bo servis
18-letni korektor Nik Mujanović prav tako verjame, da bo finale nova zgodba in da lahko Calcit meša štrene ACH-ju: "ACH ima vrhunske igralce, ki so posamično večinoma boljši od nas, od mene zagotovo, saj gre za igralce, ki sem jih še pred nekaj leti vizualiziral, ampak – če se nam vse poklopi, bo v finalni seriji vse možno. Pomembno bo, da bomo imeli v vseh finalnih tekmah takšno energijo, kot smo jo imeli v sredo proti Mariboru. S takšno energijo lahko premagamo vsakogar, ob tem pa bo moral vsakdo od nas igrati na svoji najvišji ravni. V letošnji sezoni smo imeli največ težav na tekmah, v katerih smo slabše servirali, in zelo malo težav na tekmah, ko nam je stekel. Servis je, vsaj zame to velja, nekonstanten del moje igre, vendar to velja tudi za koga drugega, in če nam to steče, bo lažje igrati."

V marcu je ACH Volley v finalu pokalnega tekmovanja Calcit Volley premagal s 3:2, v finalu Mevze pa s 3:1. Foto: Klemen Brumec
V marcu je ACH Volley v finalu pokalnega tekmovanja Calcit Volley premagal s 3:2, v finalu Mevze pa s 3:1. Foto: Klemen Brumec

Izpad Perugie svarilo, da favoritom vedno ne uspe
V taboru državnih prvakov finalno serijo pričakujejo mirno, časa za pripravo so imeli dovolj. "Smo favoriti, to sezono smo doma še brez poraza, je pa Calcit Volley lahko nevaren, potem ko je z zmago na tretji polfinalni tekmi dobil precej samozavesti. Na treningih smo se dobro pripravili na nasprotnika in analizirali njegovo igro oziroma uigravali različne taktične zamisli. Posebnih skrivnosti ni, to bo že sedma medsebojna tekma sezone oziroma osma, če štejem še tisto avgustovsko. Morali bomo resno pristopiti k igri, videli ste, kaj se je zgodilo Perugii (presenetljivo je izpadla v četrtfinalu domačega prvenstva, op. a.)," nam je povedal Matej Kök, ki pot do zmage vidi predvsem v dobrem servisu in sprejemu. "Niti v finalu pokala niti v finalu Mevze tu nismo blesteli in imamo še rezerve, poleg tega pa bo pomembno tudi to, kdo bo naredil manj neizsiljenih napak."


Spored finala, prva tekma, sobota, 15. april, ob 18.00:
ACH Volley – Calcit Volley

Druga tekma, sreda, 19. april, ob 20.00:
Calcit Volley – ACH Volley

Tretja tekma, petek, 21. april, ob 18.00:
ACH Volley – Calcit Volley

Morebitna četrta tekma, torek, 25. april, ob 20.00:
Calcit Volley – ACH Volley

Morebitna peta tekma, petek, 28. april, ob 17.30:
ACH Volley – Calcit Volley (17.30)

V tekmi za tretje mesto se bo serija med Merkurjem iz Maribora in Hišo na kolesih Triglav iz Kranja začela v nedeljo.