Nejc Zemljak (na fotografiji) in Jan Pokeršnik sta brezhibno opravila svoje delo in oba petkova tekmeca ugnala z 2:0 v nizih. Foto: Reuters
Nejc Zemljak (na fotografiji) in Jan Pokeršnik sta brezhibno opravila svoje delo in oba petkova tekmeca ugnala z 2:0 v nizih. Foto: Reuters

Z dvema zmagama sta si preboj med osem najboljših dvojic zagotovila Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik, ki sta bila najprej z 2:0 (10, 15) boljša od Američanov Timothyja Brewsterja in Michaela Boaga, nato sta z 2:0 (19, 14) odpravila še Čeha Davida Lanca in Filipa Haberja.

"Najin cilj je bil dvakrat zmagati, da se rešiva tiste dodatne tekme. Manj ko je tekem, boljše je. Vsekakor sta bila Čeha dobra nasprotnika, ampak midva sva igrala disciplinirano. Mogoče sva tekmo začela slabše, a ostala sva sproščena in zbrana, naredila sva zelo malo napak in tekmo pripeljala nama v prid," je po uvrstitvi v četrtfinale povedal Pokeršnik.

Neposredno med najboljših osem parov sta se prebila tudi Jure Peter Bedrač in Danijel Pokeršnik, ki v prvem krogu nista imela težav z Japoncema Kensukejem Šojem in Masatom Kurasako (21:16, 21:18), v napetem obračunu pa sta nato slavila še nad prvima favoritoma turnirja, Nizozemcema Rubenom Penningo in Jasperjem Bouterjem (2:1; -12, 18, 15), ki sta morala v repešaž.

"Za prvo tekmo nama je bil razpored precej naklonjen, nasprotnik ni bil preveč močan in tako sva lahko prišla v igro, a to še ne opravičuje tega, da nisva mogla dati svojega maksimuma. Zmaga nama je prinesla dve možnosti, da prideva do četrtfinala, tako da tudi če bi to tekmo izgubila, bi imela zvečer še popravni izpit. Se pa pozna, da sva v preteklosti že igrala skupaj, zato se v kočljivih situacijah, na primer v končnicah, vidi, ali se s soigralcem dobro poznaš," je bil vesel Pokeršnik.

Tudi državna prvaka Tadej Boženk in Vid Jakopin sta v Črnučah razveselila domače navijače. Najprej sta z 2:0 (17, 18) odpravila Japonca Jusukeja Išijamo in Kacuhira Širatorija ter si zatem priigrala še zmago nad Srboma Stefanom Basto in Ivanom Lozićem (21:17, 21:7).

"V tekmo sva vstopila res na vso moč in si zadala, da če to tekmo dobiva, da je za danes to konec in lahko greva počivat. K sreči nama je uspelo dobiti prvi niz in nato v drugem hitro povesti, potem sta se Srba nekoliko umaknila in pustila, da se niz odpelje do konca, in zmaga je šla v najino korist," je pojasnil Boženk.

Četrta slovenska predstavnika v moški konkurenci, Gašper Plahutnik in Črtomir Bošnjak, sta tesno, z 19:21 in 19:21, izgubila z Nizozemcema Meesom Blomom in Yorickom de Grootom, pot v izločilne boje pa sta jima z zmago z 2:0 preprečila Novozelandca Thomas Hartles in Alani Nicklin.

Izločilni boji bodo v soboto na Kongresnem trgu.

Katarina Bulc in Nina Zdešar sta na ljubljanskem turnirju nastopili s posebnim povabilom mednarodne zveze in sta izgubili obe tekmi. Popoldne sta za uteho postali državni prvakinji do 20 let, v finalu sta z 2:1 v nizih ugnali par Žužek/Špoljarič. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Katarina Bulc in Nina Zdešar sta na ljubljanskem turnirju nastopili s posebnim povabilom mednarodne zveze in sta izgubili obe tekmi. Popoldne sta za uteho postali državni prvakinji do 20 let, v finalu sta z 2:1 v nizih ugnali par Žužek/Špoljarič. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Slovenski derbi v repašažu za četrtfinale
Med ženskami je imela Slovenija polovični uspeh. V boj za četrtfinale se podajata dva para, Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar ter Nina in Tajda Lovšin, ki bosta v sobotnem repašažu (ob 11.00) med seboj odločili, kdo bo igral v četrtfinalu.

Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar sta turnir začeli z zmago, z 2:0 sta bili boljši od Poljakinj Kinge Legieta in Marte Lodej. Drugi nasprotnici slovenskih prvakinj sta bili Japonki Kaho Sakaguči in Reika Murakami, ki pa sta bili premočni. Slavili sta s 15:21 in 17:21. "Tekmici sta zelo dobro servirali, midve malo manj in tu je bila največja razlika. Jutri greva na zmago in upava na najboljše."

Uvrstitev v repašaž za četrtfinale je uspela tudi Nini in Tajdi Lovšin, ki sta morali na prvi tekmi po treh nizih priznati premoč Novozelandkama Francesci Kirwan in Olivii McDonald, na odločilni tekmi, na kateri ju je le zmaga peljala v nadaljevanje, pa sta Primorki po treh nizih, s 24:22, 12:21 in 15:10, strli odpor Švedinj Nine Grawender in Sigrid Simonsson.
Dvojici Katarina Fabjan/Klara Kregar in Nina Zdešar/Katarina Bulc sta izgubili oba obračuna.