Mitja Gasparini je bil znova izvrsten. Izjemni korektor je blestel v napadu po odličnih podajah Dejana Vinčića. Foto: fivb.com
Mitja Gasparini je bil znova izvrsten. Izjemni korektor je blestel v napadu po odličnih podajah Dejana Vinčića. Foto: fivb.com
Slovenija
Slovenija je zdaj dokončno prišla ob bok odbojkarskim velesilam. Foto: fivb.com
Slovenija
Po uspehu v Avstraliji in uvrstitvi na SP, kar jim je uspelo v Stožicah, jih avgusta in septembra čaka še EP na Poljskem. Foto: fivb.com
Dejan Vinčić
Slovenski napad je odlično vodil Dejan Vinčić, ki je soigralcem delil lepe podaje. Foto: fivb.com
Klemen Čebulj
Izjemen je bil tudi Klemen Čebulj, ki je v tretjem nizu navdušil s fantastičnim blokom. Foto: fivb.com
V Gold Coastu je imela Slovenija tudi glasno podporo s tribun. Foto: fivb.com
Kovač: Odlični smo bili v vseh elementih igre
Slovenski odbojkarji med svetovno elito
Odbojkarji zmagovalci svetovne lige drugega razreda

Odbojkarji še naprej navdušujejo. Aktualni evropski podprvaki so poskrbeli za nov mejnik in se prebili v najvišji razred svetovne lige. V letošnji reprezentančni akciji so izpolnili nov cilj, potem ko so si že zagotovili premierni nastop na svetovnem prvenstvu. Zdaj jih čaka nekaj dni zasluženega počitka, nato pa priprave na evropsko prvenstvo, kjer bodo konec avgusta na Poljskem branili srebro. Reprezentanca se sicer domov vrača v torek.

V finalu drugega razreda so zanesljivo ugnali Japonce in jih zasenčili v vseh prvinah igre. Nizi so se končali na 17, 24 in 17. V slovenski izbrani vrsti je Mitja Gasparini prispeval 15, Klemen Čebulj 13, Alen Pajenk in Tine Urnaut pa po 11 točk. Odličen je bil znova tudi podajalec Dejan Vinčić.

Japonska je sicer v rednem delu edina premagala Slovenijo, ki je zanesljivo prek Južne Koreje, Japonske in Egipta na prvem mestu prišla na zaključni turnir v Gold Coastu. V Avstraliji je imela tudi glasno podporo navijačev in ko je bilo najbolj potrebno, so varovanci Slobodana Kovača pokazali največ. Igrali so izvrstno in na turnirju proti Nizozemski ter Japonski niso oddali niti niza. Skupno so v drugem razredu nanizali deset zmag. Slovenija si je izborila napredovanje med elito svetovne lige, a je zaradi predvidenih sprememb mednarodne krovne organizacije (FIVB) to za zdaj še pod vprašajem.

Japonci nekoliko zagrozili le v drugem nizu
Po uvodnem japonskem vodstvu z 2:0 je Slovenija hitro po bloku Urnauta in servisu Vinčića prevzela pobudo ter povedla s 4:2. Nato se je Kovačeva vrsta razigrala in na prvi tehnični odmor odšla s prednostjo 8:4. Slovenski začetni udarec je bil zanesljiv, dobro so igrali v polju in pritiskali na bloku ter še naprej višali razliko, ki je narasla na 11:5, ob drugem tehničnem odmoru pa je znašala že 16:8. Razliko so Slovenci zanesljivo zadržali do konca. Prvo zaključno žogo so Japonci ubranili, drugo pa je Slovenija prek naveze Vinčić – Pajenk izkoristila.

Drugi niz je bil bolj izenačen. Znova so Japonci povedli z 2:0, toda hitro je Slovenija prešla v vodstvo, ko je bil Gasparini na začetnem udarcu. Prvega servisa slovenskega korektorja Japonci niso uspeli zaustaviti, nato pa je dal še as za 6:4. Na prvi tehnični odmor so Slovenci odšli s prednostjo 8:6, za dve (16:14) pa so vodili tudi ob drugem. V tem nizu so Japonci predstavljali trši oreh, saj so celo izenačili na 22. Vseeno je Slovenija prišla do zaključne žoge, drugo pa je z uspešnim blokom tudi izkoristila.

Tretji niz so bolje začeli Slovenci. Prvo točko je dosegel Gasparini, Slovenija pa je povedla s 3:0. Po izenačenem uvodu (4:4) je Slovenija po izjemno težko priborjeni točki za 10:7 in bloku Urnauta povedla z 11:7. Japonska klop je posredovala s 30-sekundnim odmorom, a slovenskega naleta ni uspela ustaviti. Z dobrim blokom in silovitimi napadi, kjer je prednjačil Gasparini, je Slovenija povedla za 6, po asu Vinčića in tempu v navezi Vinčića in Pajenka pa z 21:13. Zanesljivo so Slovenci odigrali tudi v zaključku in niz dobili s 25:17, ko je zaključno žogo za zmago po podaji Vinčića izkoristil Gasparini.

Japonska je bila v polfinalu s 3:2 boljša od gostiteljev zaključnega turnirja, ki so dobili tekmo za tretje mesto. S 3:0 so bili Avstralci boljši od Nizozemcev. Letos v prvem razredu svetovne lige nastopajo Francija, Brazilija, Srbija, Rusija, Kanada, ZDA, Belgija, Poljska, Bolgarija, Argentina, Iran in Italija.


Slobodan Kovač, selektor: "Mislim, da so se igralci psihično zelo dobro pripravili na zaključni turnir in da smo v soboto in danes odigrali odlično. Japonska nas je premagala, danes pa smo ji to vrnili z obrestmi. Danes smo bili odlični v vseh elementih igre in takšna Slovenija je reprezentanca, ki jo vsi tako radi gledamo. Vsa čast fantom, ki so bili najboljši, vsa čast mojim sodelavcem, ki so odlično pripravili ekipo, tako taktično kot telesno. Videti je bilo, kot da igramo v eni prestavi višje kot Japonci in današnji rezultat je zares izjemen. Na svetovni zvezi je, da zdaj dobro razmisli, kakšne odločitve sprejema in da Slovenijo, ki si je na igrišču priigrala pravico do nastopa med elito, uvrsti v prvo skupino svetovne lige."

Klemen Čebulj: "Pokazali smo, kako uživamo, ko igramo skupaj, kako v nobenem trenutku v igri ne popuščamo. V tej svetovni ligi smo zares pokazali našo najboljšo odbojko in zelo sem zadovoljen z odzivom ekipe, kako smo stopili skupaj in nismo popustili niti v enem trenutku. Če pogledamo nazaj, kako smo začeli to pot, bili na treh kontinentih, menjali časovne pasove, tudi to nam je dalo posebno energijo in odločenost, da se ne oziramo na utrujenost. Res fantastično smo igrali in stopnjevali formo do zaključnega turnirja in pokazati, da ne sodimo v drugo skupino, ampak v prvo in da sodimo med najboljše reprezentance. In to, kar se je dogajalo, da so že sredi tekmovanja objavljali, da ne bo mogoče napredovati v prvi razred, je zelo nekorektno do vseh ekip. Mislim, da bomo imeli glede tega veliko povedati."

Mitja Gasparini: "Mislim, da smo se danes res lepo razumeli na igrišču in pokazali skoraj vse, kar znamo. Ni bilo dvoma o zmagovalcu, ves čas smo igrali z mislijo, da moramo zmagati in uspelo nam je. Slovenija je imela vedno potencial, smo pa potrebovali čas in izkušnje, zrasli smo v samozavesti, v igri, znamo držati koncentracijo skozi cel turnir, skozi vse tekme, kar je super in kar znajo najboljše reprezentance. In zdaj to uspeva tudi nam."

Alen Pajenk: "Veselje vsekakor je. Že zelo dolgo smo vedeli, kam spadamo in kam si želimo in mislim, da smo v tem finalu to zelo dobro pokazali. Japonce smo dobesedno razorožili, niso imeli nikakršnih idej, kako igrati proti nam. Lahko rečem, da je bila to naša najboljša predstava v svetovni ligi. Prej nam je morda manjkala samozavest v končnicah, ko nismo bili dovolj odločni. Ne bom rekel, da smo bili premladi, a se nam enostavno ni izšlo. Zdaj že kar nekaj časa igramo skupaj, vemo, kaj zmoremo in temu sledimo."


DRUGI RAZRED, zaključni turnir, finale:
SLOVENIJA - Japonska
3:0 (17, 24, 17)
1.500 gledalcev.

Slovenija: Štern, Pajenk 11, Kozamernik 1, Šket, Gasparini 15, Kök, Vinčić 8, Štalekar, Koncilja 2, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 11, Čebulj 13.

Japonska: Fukacu, Jamauči 10, Dekita, Janagida 4, Kurijama, Išikava 14, Ri 5, Suzuki, Asano, Fudži, Ide, Curuda, Otake 6.

Za tretje mesto:
AVSTRALIJA - Nizozemska
3:0 (27, 19, 26)

Zmagovalec sklepnega turnirja se je uvrstil v prvi razred.

Kovač: Odlični smo bili v vseh elementih igre
Slovenski odbojkarji med svetovno elito
Odbojkarji zmagovalci svetovne lige drugega razreda