Slovenska odbojkarska pravljica se nadaljuje, po verjetno najboljši letošnji slovenski predstavi je Nizozemska
Slovenska odbojkarska pravljica se nadaljuje, po verjetno najboljši letošnji slovenski predstavi je Nizozemska "padla" s 3:0. Blestel je zlasti Mitja Gasparini (20 točk). Foto: fivb.com
Tine Urnaut
Kapetan Tine Urnaut je prispeval 15 točk. Foto: fivb.com
Odbojkarji v Avstraliji še nad žilave Japonce
Gasparini: Od prve točke smo se držali načrta

Nizi so se končali na 15, 30 in 20. Slovenija je dvoboj proti močni reprezentanci, ki je bila leta 1996 olimpijski prvak, pred lepim številom razigranih navijačev s slovenskimi zastavami odigrala izredno zrelo, razpoložen je bil zlasti korektor Mitja Gasparini (20 točk). V drugem nizu je pokazala tudi psihično trdnost in ubranila pet zaključnih žog. V nedeljskem finalu (ob 8.10) bo tekmec za preboj v prvi razred Japonska, ki je po petih nizih ugnala gostitelje turnirja Avstralce in bo jutri velika manj sveža kot Slovenija. A spomnimo: pred dvema tednoma so v Takasakiju Japonci varovance Slobodana Kovača premagali s 3:2, kar je edini poraz Slovenije letos v svetovni ligi.

Le 15 točk Nizozemcev v prvem nizu
Prvi niz je Slovenija odigrala odlično in takoj "zagrozila" z močnimi servisi. Na prvi tehnični odmor je po asu Mitje Gasparinija odšla s prednostjo 8:3. Tudi v nadaljevanju Slovenija ni popuščala (13:4), zlasti Gasparini je bil razpoložen (osem točk), tako da si je Slovenija priborila devet zaključnih žog in unovčila že prvo.

Napeti drugi niz
Drugi niz je bil zelo izenačen, pri prvem tehničnem odmoru je Slovenija ob razpoloženem Klemnu Čebulja vodila z 8:6, pri drugem s 16:14, a vseeno si je nizozemska izbrana vrsta prva priborila zaključno žogo. Sledila je drama, obe ekipi sta imeli svoje priložnosti, a na koncu niza so se veselili Slovenci (32:30).

Pri drugem odmoru že dišalo po uspehu
Tudi zadnji niz je Slovenija začela spodbudno, Čebulj je priboril prednost 3:0. Ob drugem tehničnem odmoru je bilo že 16:10. Nizozemci so sicer znižali na 21:19, v zaključku pa so Slovenci spet zaigrali brezhibno. 23. točko je priboril Gasparini, po napaki Nizozemcev pa je imela Slovenija prvo zaključno žogo in jo tudi po uspešni akciji Tineta Urnauta unovčila.


Slobodan Kovač, selektor Slovenije: "Igrali smo dobro, še posebej v prvem nizu, ko smo bili superiorni in njihove napadalce pustili na zelo nizkem odstotku napada. Dobro smo servirali, igrali v bloku in v protinapadih. Nato pa smo želeli pokazati še nekaj več in igrati bolj ekshibicijsko, zato smo delali napake in nasprotnik se je približal. Ampak v vsakem primeru zelo dobra odbojkarska predstava. Bili smo najboljši, ko je bilo to najbolj potrebno."

Mitja Gasparini: "To je bila naša najboljša predstava, tako odbojkarsko kot psihično, do zdaj. Že pred tekmo sem povedal, da bo treba koncentracijo držati skozi celo tekmo. Držali smo se načrta, z izjemo končnice tretjega niza, ko smo nekoliko popustili, ampak, ko so se Nizozemci približali, smo spet zaigrali, kot je treba. Tukaj so najboljše ekipe, ki so prikazale najboljšo odbojko. Motivacija v naši ekipi je zares visoka. V enem mesecu smo bili na štirih kontinentih, imeli smo ogromno težav, a sem vseeno prišli samo z enim porazom in vsi želimo, da tako ostane."

Tine Urnaut: "Mislim, da smo danes odigrali zelo zbrano, predvsem v prvem in tretjem nizu. V drugem smo naredili preveč napak in bili kaznovani. Sami smo nasprotnikom pustili, da se vrnejo v igro in nam dihajo za ovratnik. Ampak zdaj se je pokazalo, da so nam tiste tekme, na katerih smo igrali točko po točko, prišle prav, saj smo v zaključku drugega niza odigrali zares mirno in zbrano. Vesel sem, da smo se uvrstili v finale. Najbolj bi si želel, da bi bili ves čas skoncentrirani, saj takrat igramo najbolje in na res visoki ravni. Pa tudi, da bi nam jutri stekel servis, saj potem lahko zares dobro igramo v bloku in obrambi."

Dejan Vinčić: "Začeli smo tako, kot da je finale. Odigrali smo skoraj na našem maksimumu. Sicer imamo še nekaj rezerv, smo pa šli v tekmo zbrano, s pozitivnimi mislimi. Zavedali smo se, da smo favoriti in se tako obnašali na igrišču. Od prvega žvižga naprej smo jih pritiskali s servisi in igrali našo prepoznavno igro, z bloki in dobro obrambo. Odlični smo bili v igri za menjavo."


SVETOVNA LIGA, drugi razred, zaključni turnir, Gold Coast, Avstralija

Polfinale:
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA 3:0 (15, 30, 20)

Slovenija: Štern, Pajenk 8, Kozamernik 1, Šket, Gasparini 20, Kök, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja 5, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 15, Čebulj 10.

Nizozemska: Van Haarlem 1, Keemink, Sparidans, Ter Horst 5, Van De Kamp 1, Diefenbach 1, Jorna, Plak 3, Overbeeke 5, Koelewijn 7, Ter Maat 16, Andringa 6, Dronkers.

AVSTRALIJA - JAPONSKA 2:3 (23, -17, -23, 22, -16)

Finale, nedelja ob 8.10:
SLOVENIJA - JAPONSKA
Za tretje mesto, nedelja ob 5.40:
AVSTRALIJA - NIZOZEMSKA
Zmagovalec sklepnega turnirja se bo uvrstil v prvi razred.

Odbojkarji v Avstraliji še nad žilave Japonce
Gasparini: Od prve točke smo se držali načrta