Slovenske odbojkarice so se takole veselile uvrstitve na evropsko prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske odbojkarice so se takole veselile uvrstitve na evropsko prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Na tekmovanju bo prvič nastopilo 24 ekip. Te bodo razdeljene v štiri skupine, vsaka bo igrala v drugi državi, poleg Poljske so gostiteljice še Turčija, Madžarska in Slovaška.

Slovenkam žreb ni bil najbolj naklonjen, saj se bodo v Lodžu merile z gostiteljicami, Italijankami in Belgijkami, tremi reprezentancami evropskega vrha, priložnost za zgodovinsko, prvo zmago na evropskih prvenstvih, bodo morale varovanke Alessandra Chiappinija najbrž iskati na tekmah proti Portugalski in Ukrajini.

To bo naš cilj, čeprav bomo poskušale presenetiti tudi na drugih tekmah. Želimo čim bolj zastopati našo državo, se boriti po svojih najboljših močeh, če bodo tekmice boljše, jim bomo stisnile roke in jim čestitale, kaj drugega bo težko narediti.

Iza Mlakar

Osmina finala bi bil lep uspeh
Če bi premagale ti dve reprezentanci, bi skoraj zagotovo osvojile najmanj četrto mesto v skupini in se tako uvrstile v osmino finala, kar bi bil za mlado ekipo že lep uspeh. "To bo naš cilj, čeprav bomo poskušale presenetiti tudi na drugih tekmah. Želimo čim bolj zastopati našo državo, se boriti po svojih najboljših močeh, če bodo tekmice boljše, jim bomo stisnile roke in jim čestitale, kaj drugega bo težko narediti," je pred tekmovanjem dejala Iza Mlakar, kljub mladosti ena najizkušenejših slovenskih igralk. "Je pa naša skupina zelo težka, igrale bomo z gostiteljicami, svetovnimi prvakinjami Italijankami in Belgijkami, s katerimi nimamo najboljših izkušenj," še pravi Mlakarjeva, ki je zaradi študijskih obveznosti izpustila prvi del reprezentančne sezone, ko so se njene soigralke merile v srebrni evropski ligi. V njej so za Romunijo zasedle drugo mesto, v skupinskem delu pa so se dvakrat pomerile tudi s Portugalsko, doma so jo premagale s 3:1, v gosteh pa izgubile z 2:3.

Kar nekaj igralk ima izkušnje z velikih tekmovanj
Mlakarjeva je bila v reprezentanci že pred štirimi leti, ko so se Slovenke pod vodstvom Bruna Najdiča prvič uvrstile na evropsko prvenstvo, ki je bilo na Nizozemskem. Takrat so izgubile vse tri tekme, tudi takrat so imele težko skupino, z Nizozemsko in Poljsko so izgubile z 0:3, zgodovinski niz pa so si priborile v boju z Italijankami. Poleg korektorice imajo izkušnje z evropskega prvenstva že tudi Monika Potokar, Sara Najdič, Eva Mori, Lana Ščuka in Saša Planinšec. Ana Marija Vovk, Eva Zatkovič, Žana Zdovc Sporer, Darja Eržen, Tina Grudina, Ela Pintar, Leja Janežič in Veronika Mikl pa bodo debitantke.

Slovenski selektor Alessandro Chiappini je poskušal na pripravljalnih tekmah odpraviti napake praktično v vseh elementih igre. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski selektor Alessandro Chiappini je poskušal na pripravljalnih tekmah odpraviti napake praktično v vseh elementih igre. Foto: www.alesfevzer.com

Je pa naša skupina zelo težka, igrale bomo z gostiteljicami, svetovnimi prvakinjami Italijankami in Belgijkami, s katerimi nimamo najboljših izkušenj.

Iza Mlakar

Proti Poljski pred nabito polno dvorano
Slovenke so se pred odhodom na Poljsko dvakrat pomerile z močnim Azerbajdžanom, pred tem pa so nastopale na turnirju Savaria Cup na Madžarskem, kjer so premagale Španijo in Madžarsko, izgubile pa proti Franciji in Grčiji. Na pripravljalnih tekmah je bilo prisotnih kar nekaj napak, praktično v vseh elementih, ki jih bo poskušal Chiappini odpraviti do prve tekme. To bo obračun s Poljsko, na katerem se pričakuje polna dvorana. Nato bo ritem zelo naporen, Slovenke bodo na začetku igrale tri dni po vrsti in nato še v torek in sredo, a menijo, da so se v Kranjski Gori dobro telesno pripravile in da zgoščenost tekem ne bi smela biti težava. Po Poljski sledijo obračuni z Belgijo, Portugalsko, Italijo in na koncu v sredo, 28. septembra, z Ukrajino. Prav zadnja tekma bo najbrž odločala o potniku v osmino finala.

Odbojkarji premagali Grčijo

Slovenski odbojkarji, ki se pripravljajo na septembrsko evropsko prvenstvo v Ljubljani, so odigrali prvo od treh pripravljalnih tekem proti Grčiji. V Kalamatiju so slavili s 3:1 (-18, 21, 24, 20). S 15 doseženimi točkami sta se najbolj izkazala Alen Šket in Mitja Gasparini.

Spored slovenskih tekem na EP 2019

Petek ob 20.30:
SLOVENIJA - POLJSKA

Sobota ob 18.00:
SLOVENIJA - BELGIJA

Nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA - PORTUGALSKA

Torek, 27. avgusta, ob 20.30:
SLOVENIJA - ITALIJA

Torek, 28. avgusta, ob 20.00:
SLOVENIJA - UKRAJINA

Srbkinje branijo naslov prvakinj
Prve favoritinje prvenstva bodo Srbkinje, branilke naslova in tudi svetovne prvakinje, najnevarnejše tekmice pa naj bi jim bile Italijanke, obe reprezentanci sta se že uvrstili tudi na olimpijske igre. Italijanke so bile na kvalifikacijskem turnirju boljše od Belgijk in Nizozemk, ki so tudi v širšem krogu kandidatk za kolajne. V njem so še Poljska, Rusija, ki si je tudi že zagotovila olimpijski nastop, Turčija in Azerbajdžan, nevarne so lahko tudi sicer močno pomlajene Hrvatice, Bolgarke, Nemke in Belorusinje. V skupini A bodo v Ankari igrale Turčija, Srbija, Francija, Bolgarija, Finska in Grčija, v skupini C v Budimpešti Madžarska, Hrvaška, Azerbajdžan, Nizozemska, Romunija in Estonija, v skupini D v Bratislavi pa Slovaška, Rusija, Nemčija, Belorusija, Švica in Španija.

Najuspešnejša država na prvenstvih je Rusija, ki ima 26 kolajn, od tega 19 zlatih. Nemčija, Poljska, Italija in Srbija so bile prvakinje dvakrat, enkrat so se naslova veselile Čehinje, Nizozemke in Bolgarke.

Odbojkarice na evropsko prvenstvo željne dokazovanja