Slovencem v Riminiju ni uspelo še enkrat premagati Francozov. Foto: FIVB
Slovencem v Riminiju ni uspelo še enkrat premagati Francozov. Foto: FIVB

Obe reprezentanci sta v soboto v polfinalu v Riminiju klonili s 3:0, Slovenija proti Poljski, Francija pa proti Braziliji.

Slovenija se je s Francijo pomerila tudi 10. junija v tretjem sklopu tekem rednega dela tekmovanja in tedaj po zaostanku z 0:2 na koncu slavila s 3:2.

Selektor Alberto Giuliani je na igrišče sprva poslal preverjeno postavo z Gregorjem Ropretom na mestu podajalca, Janijem Kovačičem kot prostim igralcem in blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom. Na sprejemalskih mestih sta zaigrala kapetan Tine Urnaut in Klemen Čebulj, korektor pa je bil Tonček Štern.

Francozi so dvoboj bolje odprli in prišli do treh točk naskoka (7:4), po asu Ropreta pa je slovenska četa nadoknadila točko in se približala na 7:6. V napadu je francoska vrsta odlično postavila blok, v tem elementu igre hitro dosegla tri točke in si priigrala lepo prednost (11:7). Nato je na sceno stopil Čebulj, ki je po zaslugi dobrega servisa začel niz točk za izenačenje na 13:13. Kljub temu Slovenci niso našli prave igre, Francozi pa so vnovič vzpostavili prednost štirih točk (21:17) za zanesljivo osvojitev prvega niza po četrti točki Earvina Ngapetha.

Foto: FIVB
Foto: FIVB

Po nekaj napakah v nadaljevanju je Giuliani na začetku drugega niza priložnost ponudil Roku Možiču, ki je zrežiral preobrat na prvi tekmi proti Francozom, tokrat pa je dosegel eno točko. Slovenci so se nekaj časa še držali Francozov, ki so vodili ob prvem tehničnem odmoru (8:7), nato pa so si priigrali prednost treh točk (12:9). Slovenci še naprej niso našli pravega sprejema, s katerim bi si olajšali delo v napadu. Francozi so tudi v nadaljevanju niza prevladovali, povedli so s 15:11, tudi nekatere menjave na slovenski strani jih niso ustavile. Prednost je narasla tudi na šest točk (20:14), niz pa je galskim petelinom pripadel s 25:18.

Tretji niz je znova začela prvotna šesterica in si prvič v dvoboju priigrala dve točki naskoka v katerem od nizov. Prednost je nato po asu Pajenka povečala na 6:2. Že do prvega tehničnega odmora se je Francija približala na dve točki, ključne pa so bile nato slabe slovenske minute po vodstvu z 18:16. Francozi so neusmiljeno izkoriščali slovenske napake, strnili vrste v bloku in po izenačenju na 19:19 nanizali šest zaporednih točk za končno tretje mesto.

Pri Slovencih je bil z 12 točkami najučinkovitejši Tonček Štern, deset točk je dodal še Urnaut. Pri Francozih sta bila nerešljivi uganki Ngapeth z 18 in Stephen Boyer s 15 točkami. Francozi so prevladovali v vseh elementih igre, v napadu so bili uspešnejši s 44:31, v bloku 11:6, dosegli pa so tudi dva asa več od Slovencev.

Odbojkarjem zmanjkalo energije za medaljo

Izjavi po tekmi

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: "Francija je bila zelo dobra pri sprejemu, zaradi česar smo težko prihajali do brejkov. Mogoče smo bili malce utrujeni, manjkala nam je energija po zelo dobrem nastopu v Ligi narodov. Mogoče smo bili tudi že zadovoljni z uvrstitvijo med najboljše štiri, potem pa smo izgubili nadzor na obeh tekmah. Upoštevajoč vse dejavnike, so slovenski fantje zelo dolgo igrali zelo dobro na tem turnirju."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Če ocenim celoten turnir, je šlo za fantastičen turnir, zelo pozitivna ocena. Do final foura smo prvič v življenju odigrali toliko kakovostnih tekem zapored. Po navadi smo imeli eno ali dve prijateljski tekmi, na evropskem prvenstvu pa smo morali nato igrati proti vrhunskim ekipam, ki so vajene igrati na takšni ravni. To je bil 'fajn' turnir, mislim, da smo se veliko naučili in napredovali. Kar se tiče sklepnega turnirja, bi na 'prvo žogo' rekel, da nam je zmanjkalo nekaj energije. To je jasno. Pri tistih stvareh, ki so nam prej stekle, smo imeli zdaj težave. Obe ekipi sta zelo pritiskali na servisu in nas spravili v težave. Če smo prej našli rešitve v 'side-outu', tako včeraj kot danes nismo imeli pravih izbir. Ko nekdo tako pritiska s servisom in pride do serije, se je težko odzvati, četudi nam ne uspe podobna serija. Naš servis je tisto, kar bi si želel, da bi bilo na višji ravni, saj bi tekmeca spravili v zahteven položaj. Tako pa nam je to, žal, uspelo le za kratek čas. In to je bila največja razlika v zadnjih dveh dneh."


Finale gladko dobila Brazilija

V finalu so Brazilci s 3:1 v nizih premagali Poljake. Za olimpijske prvake je to deseta tovrstna lovorika in prva, odkar se tekmovanje igre v tej izvedbi. Prejšnji dve je dobila Rusija, Brazilija pa je bila devetkrat torej tudi najboljša v Svetovni ligi. V Riminiju je bila najboljša že po rednem delu, ko je ob dveh porazih 13-krat zmagala, na zaključnem turnirju pa najprej odpravila Francijo s 3:0, potem pa še svetovne prvake.

Najučinkovitejši pri Brazilcih je bil Wallace De Souza z 22 točkami, Yoandy Leal pa jih je dodal 17. Pri Poljakih sta 17 oziroma 15 točk dosegla Bartosz Kurek in Michal Kubiak. Naslednji izziv svetovne odbojkarske elite bodo olimpijske igre v Tokiu, kjer pa Slovenije ne bo.

Urnaut: Na odločilnih tekmah bi morali več tvegati

Finale:
BRAZILIJA ‒ POLJSKA
3:1 (-22, 23, 16, 14)
Wallace 22, Leal 17; Kurek 17.


Klemen Čebulj (v sredini) je zbral devet točk. Foto: FIVB
Klemen Čebulj (v sredini) je zbral devet točk. Foto: FIVB

Tekma za 3. mesto:
FRANCIJA ‒ SLOVENIJA
3:0 (20, 18, 19)

Francija: Chinenyeze 5, Grebennikov, Patry, Toniutti, Tillie, Ngapeth 18, Brizard 8, Boyer 15, Le Goff 6, Bultor, Clevenot 8, Louati, Diez, Gueye.

Slovenija: T. Štern 12, Pajenk 5, Kozamernik 1, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Ropret 2, Urnaut 10, Čebulj 9, Možič 1.


Polfinale:
POLJSKA ‒ Slovenija
3:0 (22, 21, 23)

BRAZILIJA ‒ Francija
3:0 (20, 18, 19)