Niz uspehov odbojkarjev se nadaljuje. V Stožicah so prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo proslavili s približno 2.000 navijači. Foto: BoBo
Niz uspehov odbojkarjev se nadaljuje. V Stožicah so prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo proslavili s približno 2.000 navijači. Foto: BoBo
Zadnjič sta se Slovenija in Belgija pomerili na evropskem prvenstvu v Bolgariji. Poraz pred dvema letoma za Slovence ni bil usoden, saj so nato osvojili srebrno medaljo. Foto: BoBo
Mitja Gasparini
Mitja Gasparini je bil najučinkovitejši posameznik na tekmi. Foto: BoBo
Slovenski odbojkarji prvič na svetovno prvenstvo

Varovanci Slobodana Kovača, ki je zelo uspešno začel epizodo na slovenski klopi, so turnir v Ljubljani opravili z odliko. Brez težav so ugnali prve štiri tekmece, ki niso v istem kakovostnem razredu kot Slovenija. V odločilnem dvoboju neporaženih ekip so evropski podprvaki sicer izgubili prvi niz (tudi edinega na turnirju), nato pa dobili naslednje tri, s katerimi so si zagotovili vstopnico za svetovno prvenstvo, ki bo med 10. in 30. septembrom v Italiji in Bolgariji. Belgija si je z drugim mestom zagotovila dodatne kvalifikacije, ki bodo julija, na njih pa bodo igrale vse drugouvrščene reprezentance iz šestih kvalifikacijskih skupin.

Slovenija se je z Belgijo pomerila devetič, šestič pa jo je premagala. Prvi trije nizi so bili izjemno izenačeni. Odločala je vsaka žoga in vsi so se končali v dramatičnih končnicah. V četrtem pa so gostitelji turnirja zagospodarili na igrišču. Razigrana sta bila Tine Urnaut in Mitja Gasparini, na krilih katerih dveh so si Slovenci priigrali konkretno prednost. Uspešno je deloval blok in Kovačeva vrsta je zanesljivo zadržala razliko ter mirno prišla do velike zmage.

Trije nizi izenačeni, četrti v znamenju Slovenije
Pred dvobojem je bilo jasno, da bo veliko odvisno od servisa, saj imata obe reprezentanci kar nekaj odličnih serverjev. Obe zasedbi sta veliko tvegali pri začetnem udarcu. Slovenski kapetan Urnaut je uspešno začel in po njegovi zaslugi so gostitelji izničili belgijsko prednost. Domača vrsta je povedla z 20:17. Ko se je zdelo, da je pot k vodstvu z 1:0 odprta, pa je Belgiji po zaslugi servisa prišla do preobrata. Belgijci so prišli do zaključne žoge, tri so Slovenci ubranili, pri četrti pa niso bili uspešni.

Belgijci so nadaljevali v enakem ritmu in z dobrim blokom v drugem nizu povedli z 9:6. Klemen Čebulj je držal stik z nasprotnikom in Sloveniji je uspelo izenačiti na 14. točki. As Urnauta je prinesel prvo vodstvo v tem nizu, sledil pa je še blok Gasparinija. Vseeno Belgijci niso popustili in so ubranili dve zaključni žogi, nato pa je Urnaut z blokom poskrbel za izenačenje na 1:1.

Tretji niz so Slovenci bolje začeli. Prevzeli so pobudo, vendar pa je Belgija ohranila stik. Sloveniji se ni uspelo odlepiti. V končnici so Belgijci celo povedli z 22:21. Sledil je dramatičen zaključek, odločilna pa sta bila asa Urnauta in Gasparinija. Na krilih vodstva z 2:1 je Slovenija odprla četrti niz, ki ni bil več izenačen. Urnaut in Gasparini sta še naprej blestela. Slovenija je povedla z 8:4, nato z 12:7, ko pa je bil v bloku za 14:8 uspešen Gasparini, je bila domača prednost dovolj visoka, da so jo odbojkarji brez težav zadržali.


Slobodan Kovač, selektor Slovenije:
Moji igralci so začeli z velikim srcem, a manjkala je glava. V prvem nizu smo naredili ogromno napak na servisu in šele, ko so igralci dojeli, da jim je dovolj, če s servisom žoge le pošljejo tekmecem, je bilo takoj bolje. Uvrstitev na svetovno prvenstvo je velik uspeh, a šele prvi korak. Imamo odlično reprezentanco, odlične mlade igralce, ki prihajajo, in že svetovna liga, ki se kmalu začne, je priložnost, da naredimo še korak naprej. Priložnost bodo dobili tudi mladi igralci, danes pa jih enostavno nisem mogel poslati v ogenj. Enostavno jih premalo poznam, da bi jim zaupal priložnost v popmembih trenutkih. Za izkušenejše pa dobro vem, kako igrajo, ko je najbolj potrebno. Niso me razočarali, lahko se veselimo, izkoristili smo domače igrišče ter izpolnili prvi cilj v sezoni.

Tine Urnaut, kapetan Slovenije:
Mi smo že po zmagi v evropski in svetovni ligi in drugem mestu na evropskem prvenstvu zatrjevali, da ne bomo izgubili motiva. Nismo ga, mislim, da smo danes to dokazali. Želimo še višje, uvrstitev na SP je res zelo velik uspeh. A klub kakovosti v ekipi moramo ostati skromni. Edini način je, da gremo tekmo za tekmo. Danes smo malo preveč evforično startali, preveč smo hoteli, manjkalo nam je uigranosti, naredili smo preveč napak. A z bolj taktično igro smo prišli do uspeha, kar je najpomembneje.


Skupina C, 5. krog:
SLOVENIJA
- BELGIJA
3:1 (-28, 24, 25, 20)
2.000 gledalcev

Slovenija: Štern, Pajenk 11, Kozamernik 6, Šket, Gasparini 24, Kök, Vinčić 2, Štalekar, Koncilja 2, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 18, Čebulj 18.

Belgija: Van Den Dries, Deroo 14, Van Hirtum, Stuer, Lecat, Klinkenberg, Verhees 5, Van de Voorde 10, Van Walle 15, Ribbens, D'Hulst, Valkiers 1, Rousseaux 14, Van de Velde 1.

LATVIJA - PORTUGALSKA
1:3 (-24, 23, -24, -17)

GRUZIJA - IZRAEL
0:3 (-13, -22, -19)

Vrstni red: Slovenija 15, Belgija 12, Portugalska 9, Izrael 5, Latvija 4, Gruzija brez točk.

Na svetovno prvenstvo, ki ga bosta med 10. in 30. septembrom 2018 gostili Italija in Bolgarija, se neposredno uvrsti le najboljše moštvo z ljubljanskega turnirja. Drugouvrščeno moštvo bo julija igralo v dodatnih kvalifikacijah, kjer se bodo drugouvrščeni iz vseh šestih skupin borili za še zadnjo vstopnico za SP.


Giani v dodatne kvalifikacije
Nekdanji slovenski odbojkarski selektor Andrea Giani v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo s svojo Nemčijo ni bil tako uspešen, kot je bila slovenska reprezentanca. Res je, da je Nemcem zagodel žreb, saj so morali na gostovanje k Franciji, s katero so izgubili z 0:3 in bodo morali v dodatne kvalifikacije.

Poleg Slovencev in Francozov so se na prvenstvo iz kvalifikacij uvrstili še Nizozemska, Rusija, Srbija in Finska, v dodatnih kvalifikacijah pa bodo poleg Belgijcev in Nemcev igrali še Slovaki, Estonci, Belorusi in Španci.

Slovenski odbojkarji prvič na svetovno prvenstvo