Alen Šket je bil tokrat najboljši po točkah pri Bledu. Foto: EPA
Alen Šket je bil tokrat najboljši po točkah pri Bledu. Foto: EPA
Matevž Kamnik
Matevž Kamnik je bil eden glavnih blejskih igralcev na zaključnem turnirju. Foto: EPA
Bled - Belchatow
Tekmeca sta prikazala nekaj izjemnih akcij. Foto: EPA
Bled - Belchatow
Vid Jakopin je tokrat pokazal nekaj svojega bogatega znanja. Foto: EPA
Odbojkarji Trentina
Odbojkarji Trentina se veselijo drugega zaporednega naslova evropskega prvaka. Foto: Reuters
Blejci so lahko zadovoljni s 4. mestom
ACH četrti v Evropi
Blejci končali na 4. mestu

Kljub temu novega zgodovinskega dosežka za slovenski šport ne gre prezreti, Blejci pa so znova dokazali, da se najmanj enakovredno lahko kosajo z vsemi evropskimi velikani. Če kaj, potem so manjkale izkušnje. Število napak iz včerajšnjega polfinala proti Trentinu, na katere je opozoril trener Glenn Hoag, je bilo zmanjšano na minimum, vendar je tudi Belchatow odigral izjemno tekmo.

Slovenski šampioni so pred 13.000 glasnimi domačimi navijači znova začeli zaspano, po izgubljenem prvem nizu pa vendarle začeli kazati igro, ki jo od njih pričakujejo navijači. Hitro so izenačili na 1:1, nato jih je izgubljeni podaljšani tretji niz očitno psihološko zlomil. V četrtem so prišli le do 20 točk. Najučinkovitejši igralec v ekipi slovenskih prvakov je bil Alen Šket s 14 točkami.

ACH se znova ni ogrel za prvi niz (16:25)
Prvi niz so dobili Poljaki s 25:16. Blejci so prvi niz začeli z enako postavo kot včerajšnji polfinale (Kamnik, Vinčič, Flajs, Pajenk, Jakopin in Šket) in tudi podobno slabo. Poljaki so ekspresno povedli z 1:0 po 18 minutah, potem ko so prvi niz dobili s 25:16. Preveč napak ACH-ja je tehtnico prevesilo na gostujočo stran. Hoag je izvedel dve menjavi: Vinčič - Pjetković in Šket - Venno.

V drugem nizu Blejci ves čas imeli pobudo (25:22)
Blejci so imeli v drugem nizu ob zares izvrstni odbojki ves čas pobudo, ključno pa je bilo vodstvo po akciji Šketa, ki je s sedmo točko povedel svoje moštvo v vodstvo s 24:20. Vid Jakopin je že do konca drugega niza dosegel osem točk, odločilno točko pa je po domiselni akciji "s tal" dosegel kar organizator Dejan Vinčič.

Infarktna končnica tretjega niza pripadla Poljakom (29:31)
Zdelo se je, da so slovenski prvaki po zaostanku s 24:19 v izgubljenem položaju, a so ob izjemnem koncu tretjega niza najprej prišli celo do zaključne žoge za 2:1 v nizih, nato pa klonili z 31:29. Z asom je skupno vodstvo gostiteljem prinesel Mariusz Wlazly. ACH je na začetku prevzel pobudo in po dveh akcijah Šketa prišel že do dveh točk prednosti (4:6, 12:14), vendar je Belchatow v igri obdržal sijajni Bartosz Kurek. V tem delu je dosegel kar osem točk.

Belchatow povsem prevladal (20:25)
Poljaki so hitro prevladali v zadnjem nizu in povedli z neulovljivih 15:10 ter tako le nekoliko ublažili včerajšnje razočaranje po izgubljenem polfinalu z Dinamom, glasnim navijačem pa zlasti prek sijajnega Kureka privoščili nekaj ekshibicije.
Izjave po tekmi:
Andrej Flajs:
"Zgodnjega začetka tekme nismo navajeni. Potrebovali smo nekaj časa, da smo se ogreli in pokazali svojo igro. Drugi niz smo dobili, škoda pa je tretjega, v katerem smo imeli priložnost, toda v odločilnih trenutkih se je na servisu razigral Mariusz Vlazly. Belchatow ne igra tako dobro kot Trentino, naredili so dosti več napak kot Italijani. Izjav pred turnirjem, v katerih smo zatrjevali, da smo že s samo uvrstitvijo dosegli velik uspeh, ne bomo spreminjali. Četrto mesto je za nas in za slovensko odbojko velik uspeh. Načrtov za naslednjo sezono Lige prvakov še ne delamo. Najprej moramo videti, kakšno ekipo bomo sestavili, s kom bomo igrali v skupini, šele nato bomo razmišljali o ciljih in o tem, ali je letošnji uspeh mogoče ponoviti oziroma ga še izboljšati."

Alen Pajenk: "Smo utrujeni, toda pred tako tekmo to ne šteje. Odločila sta prvi niz, v katerem spet nismo začeli, kot bi morali, in četrti niz, v katerem smo naredili preveč napak. Tudi v tretjem nizu bi lahko imeli nekoliko več sreče. Dalo bi se storiti več, toda dokazali smo, da lahko igramo z vsemi ekipami. Upam, da bo Bled v naslednji sezoni enako uspešen, a najbrž bo igral brez mene. Želim si namreč v Italijo."

Alen Šket: "Na obeh tekmah nismo prikazali naše najboljše igre. Na obeh tekmah smo v prvem nizu samo gledali tekmece, kako igrajo. Nato smo se prebudili, a ne dovolj, da bi lahko kakšno tekmo dobili. Malo se nam je poznala neizkušenost, vendar smo pokazali določeno hrabrost. Na obeh tekmah sta šepala sprejem in napad, treba pa je poudariti, da so za to zaslužni tudi tekmeci in njihov pritisk s servisi. Tako Trentino kot Belchatow sta odlični ekipi, njuni igralci imajo odlične servise, imajo visok blok, tako da je proti njim zelo težko igrati. Kljub dvema porazoma se domov vračamo z lepimi občutki, igrati med tako kakovostno druščino in pred ogromnim številom gledalcev je bilo fantastično."

Jacek Nawrocki, trener Belchatowa: "Tekme z ACH Volleyjem smo se nekoliko bali. Predvsem miselno. Včeraj proti Dinamu nismo zdržali pritiska javnosti, upali smo, da se to ne bo ponovilo tudi tokrat. Fante sem moral prepričati, da pozabijo na polfinalni poraz, in jih motivirati. Očitno mi je to uspelo, saj so proti neugodnemu tekmecu prikazali igro, kot sem si jo želel. Veseli smo tretjega mesta, seveda pa je vmes tudi nekaj žalosti, saj nismo povsem izpolnili želja fantastičnega občinstva."

Trentino gladko ubranil naslov
V finalu je Trentino odpravil Dinamo iz Moskve s 3:0 (12, 20, 21). Italijani so se še drugič zapored veselili naslova evropskega prvaka. Potem ko so bili najboljši že lani na zaključnem turnirju najboljše četverice v Pragi, so uspeh ponovili tudi v Lodžu. Najučinkovitejši igralec finala je bil s 15 točkami Leandro Vissotto, pri Rusih je Brazilec Dante Amaral dosegel 12 točk.
Kamnik najboljši bloker
Amarala so po tekmi razglasili za najboljšega napadalca turnirja. Najboljši igralec je bil Kubanec v vrstah Trentina, Osmany Juantorena, najboljši libero je Andrea Bari, veliko priznanje pa sta dobila tudi igralca ACH Volleyja. Daniela Lewisa so izbrali za najboljšega sprejemalca, Matevža Kamnika pa za najboljšega blokerja.

Zaključni turnir, Lodž

Finale:
TRENTINO
- Dinamo Moskva
3:0 (12, 20, 21)

Za 3. mesto:

ACH Volley - BELCHATOW (POL)
1:3 (-16, 22, -29, -20)

ACH VOLLEY: Šket in Jakopin po 15, Flajs 10, Kamnik 9, Venno 6, Pajenk in Vinčič po 4, Vidič 2.

BELCHATOW: Wlazly 26, Winiarski 21, Kurek 17, Plinski 11, Mozdzonek 5, Antiga 4, Falasca 1, Antiga 4.

Polfinale:
Belchatow (POL) - DINAMO MOSKVA
1:3 (23, -19, -21, -17)

ACH Volley - TRENTINO
1:3 (-13, 23, -21, -17)

Blejci so lahko zadovoljni s 4. mestom
ACH četrti v Evropi
Blejci končali na 4. mestu