Odbojkarji ACH-ja so morali priznati premoč favoriziranim Rusom. Foto: BoBo
Odbojkarji ACH-ja so morali priznati premoč favoriziranim Rusom. Foto: BoBo

Ljubljanski odbojkarji so že pred tednom dni po porazu z nemškim Berlin Recycling Volleys z 2:3 izgubili vse možnosti za napredovanje v četrtfinale, iz igre za najboljših osem pa so pravzaprav izpadli že po prvih štirih obračunih, potem ko so dosegli zgolj eno zmago.

Mogoče smo imeli premedel začetek četrtega niza, ker bi tekmo lahko pripeljali domov s 3:1. Potem pa je šlo, kot je šlo. Mogoče so v petem nizu pri določenih žogah odločale izkušnje, a enostavno so Rusi vzeli, kar smo jim ponudili. So tako izkušeni in dobro plačani, da so tekmo obrnili v svojo korist, mi pa bomo priložnosti iskali drugje. V sezoni sem zadovoljen s pristopom vseh igralcev, rezultatsko pa bi lahko in bi moralo biti bolje. In na nobeni tekmi nismo bili nadigrani, čeprav smo igrali proti velikanom. Veseli me tudi, da so določeni mladi pokazali, da je nanje vredno računati.

Matija Pleško, trener ACH Volleyja

Toda ta je prišla proti favoriziranemu ruskemu Kuzbasu iz Kemerovega v drugem krogu, tokrat je v Stožicah gostoval še drugi ruski predstavnik, Fakel iz Novega Urengoja na čelu z zvezdnikoma Dmitrijem Volkovom in Jegorjem Kljuko.

Rusi brez težav dobili prvi niz
Oranžni zmaji so v Stožicah, ki so zaradi prenove garderob v Hali Tivoli gostile zadnji evropski obračun, začeli pogumno, a so Rusi ustavljali domače predvsem v bloku. V tej prvini igre je blestel Dmitrij Kolenkovskij, ki je v prvem nizu štirikrat ustavil ljubljanske napadalce. Rusi so prvo večjo razliko napravili do 16:11, ko so dobili pet točk zaporedoma, nato pa so prednost zaradi dobre blok-obrambe ter učinkovitega napada brez težav zadržali in osvojili prvi niz s 25:18.

Vrnitev slovenskih prvakov
V drugem nizu je nerazpoloženega Dika Purića na mestu blokerja zamenjal Uroš Pavlović, na položaju korektorja pa je namesto Petar Đirlića začel Božidar Vučićević, kar je spremenilo ravnotežje v igri. ACH je hitro povedel s tremi točkami, prednost pa je ob čvrstem bloku in razpoloženem korektorju le še rasla. Pri vodstvu Ljubljančanov s 16:9 je bil Camillo Placi primoran vzeti pol minute odmora, njegovi varovanci pa so se v končnici po nekaj menjavah skorajda vrnili po zaostanku za osem. Odbojkarji v oranžnem so nato po zaslugi Vučićevića in točke za 25:23 vendarle izenačili na 1:1 v nizih.

Preobrat v Stožicah
Tretji niz se je za ljubljanske odbojkarje začel še bolj udarno kot drugi. Matija Pleško je očitno našel razpoloženo sedmerico, ki je hitro povedla z 9:3. Igra moštva iz Novega Urengoja je bila popolnoma ohromljena, najvišja prednost domačih pa je znašala osem točk. Niz je po malce tesnejši končnici vseeno mirno pripadel ACH Volleyju s 25:20.

Podoben poraz kot proti Berlinu, a tokrat je še težje. Danes smo imeli vse v svojih rokah in sami smo si krivi. Preveč smo popustili v četrtem nizu, prav tako v petem nizu. Težko jih je uloviti, ko se razigrajo. Nekaj igralcev je bilo na trenutke previsokih za nas ... Ponavljali smo iste napake kot na prejšnji tekmi, energija pade in potem je to kot plaz, ki ga je težko ustaviti. Škoda.

Matej Kök, igralec ACH Volleyja

Rusi izenačili – in dobili zlati niz
V četrtem nizu so gosti popolnoma utišali dvorano in ves čas nabirali prednost, ki jim je prinesla enak izid kot v prvem nizu. Zdelo se je, da bo po vodstvu Rusov za štiri točke (10:6, 11:7) zgodbe za slovenske predstavnike konec, a so se dvakrat vrnili na zgolj točko zaostanka (11:10 in 12:11). Potem pa je zmanjkalo nekaj moči in mirnosti, Rusi pa so prišli do svoje pete zmage v skupinskem delu.

Pri Ljubljančanih je bil najbolj razpoložen Vučićević z 20 točkami, Pavlović in Jan Pokeršnik sta jih dodala 10. Za Fakel je bil najbolj razpoložen Denis Bogdan, ki je bil v zadnjih dveh nizih nerešljiva uganka za ACH.

Za slovo od Lige prvakov tesen poraz ACH Volleyja

Skupina B:
ACH VOLLEY - FAKEL NOVI URENGOJ
2:3 (-18, 23, 20, -18, -11)

ACH Volley: Flajs, Vučićević 20, Kumer, Purić 1, Pavlović 10, Satler, Dagostino, Đirlić 9, Okroglič, Vilimanović 6, Pokeršnik 10, Videčnik 5, Kök 9.

Fakel Novi Urengoj: Shoji, Gucaljuk 9, Kolenkovskij 15, Ananijev, Stulenkov, Kolodinskij, Šipotko 12, Antipkin 1, Bogdan 24, Bezrukov, Padar 3, Volkov, Petrušov, Kimerov 13.

KUZBASS KEMEROVO - BERLIN RECYCLING VOLLEYS
3:2 (-22, 19, 14, -20, 8)

Vrstni red: Novi Urengoj 13, Kuzbass Kemerovo 12, Berlin 7, ACH Volley 4 točke.

ACH Volley ostal brez četrtfinala, a pridobil veliko izkušenj