Mariborski odbojkarji so prekinili niz štirih zmag Panvite. Foto: Facebok
Mariborski odbojkarji so prekinili niz štirih zmag Panvite. Foto: Facebok
Braslovče
Braslovčanke, ki, odkar je na trenersko klop znova sedel Zoran Jerončič, igrajo precej bolj prepričljivo kot v preteklih krogih, so po zmagi na težkem gostovanju v Puconcih tokrat v domači dvorani prepričljivo premagale še ekipo Zgornje Gorenjske. Foto: Žiga Plahutar

Varovanci Marka Brumna so bili prepričljivo boljši s 3:0. Tako prvi kot drugi niz so dobili, potem ko so z neugodnimi začetnimi udarci onemogočali napade Salonita, ob tem pa so gostje tudi delali veliko napak. V tretjem nizu se je razmerje moči obrnilo, Kanalci so povedli in vodili še z 20:16, nato pa sta za preobrat in zmago s polnim izkupičkom poskrbela brata Žiga in Tonček Štern, ki sta v igro prvič vstopila v zadnjem nizu.

Turk z 22 točkami popeljal Krko do zmage nad Triglavom
V drugem derbiju kroga so se pomerili odbojkarji Krke in Triglava, ki so v več kot dve uri dolgi tekmi poskrbeli za vrsto lepih potez, srečanje pa so zaznamovali tudi preobrati. Z 2:0 v nizih so namreč povedli Dolenjci, ki so zmago v tretjem in četrtem nizu nato morali prepustili triglavanom, v odločilnem pa se je razvnel ogorčen boj za vsako točko. Kranjčani so si priigrali že dve zaključni žogi, a jim popoln preobrat ni uspel, saj so igralci Krke najprej obe izničili, prišli do še enega preobrata in se zasluženo veselili novih dveh točk. Največ zaslug za zmago Krke ima Valentin Turk z 22 točkami (6 asov). Najvidnejši igralec pri Triglavu je bil Janko Bregant.

Fužinarju končno uspelo
Odbojkarji ravenskega Fužinarja Metala so morali na prvo prvenstveno zmago čakati kar 12 krogov, iztržili pa so jo nad neposrednim tekmecem v boju za obstanek, ekipi National Žirovnica. Korošci so bili boljši s 3:0, zmago pa so si zagotovili predvsem z borbeno igro v obrambi ter dobrim blokom, s katerim so dosegli kar 11 točk. Omeniti velja, da sta bila za igro zelo razpoložena oba tujca, Gary House in Joseph Cuevas, ki sta skupaj dosegla 33 točk.

Žiga Zupanc se seli v Libanon
Ekipa SIP Šempetra, lani še drugoligaš, je verjetno najprijetnejše presenečenje letošnjega prvenstva, saj so Šempetrani doslej zmagali štirikrat, obenem pa niz ali dva vzeli vsem najboljšim ekipam, tako Panviti kot tudi Calcitu in ACH Volleyju. Slovenski prvaki so se morali tudi tokrat za zmago precej potruditi, predvsem v prvem nizu, ko so Savinjčani izničili tri zaključne žoge . Na koncu tako prvega niza in v naslednjih dveh nizih so bili uspešnejši Ljubljančani, za katere ni igral Jan Kozamernik, medtem ko je Šempeter zapustil Žiga Zupanc, ki bo kariero nadaljeval v Libanonu.

Že med tednom je Maribor na domačem igrišču s 3:1 odpravil Panvito Pomgrad, ki je po štirih zaporednih zmagah tokrat le klonila, a še vedno ostaja na tretjem mestu prvenstvene lestvice.

12. krog (M):
MARIBOR - PANVITA 3:1 (23, -21, 19, 20)
SIP ŠEMPETER - ACH VOLLEY 0:3 (-24, -19, -21)
FUŽINAR - NATIONAL 3:0 (19, 24, 19)
CALCIT - SALONIT 3:0 (21, 17, 23)
KRKA - TRIGLAV 3:2 (16, 18, -17, -20, 14)

Lestvica:                             
ACH VOLLEY            12 11  1 32 točk
CALCIT VOLLEYBALL     12 10  2 31     
PANVITA POMGRAD       12  7  5 21     
TRIGLAV KRANJ         12  7  5 21     
MARIBOR               12  6  6 19     
SALONIT ANHOVO        12  7  5 18     
KRKA                  12  4  8 13     
SIP ŠEMPETER          12  4  8 12     
NATIONAL ŽIROVNICA    12  3  9  9     
FUŽINAR METAL RAVNE   12  1 11  4     

.
Sedma zaporedna zmaga GEN-I Volleyja

Vse boljši Formis, ki je po slabem začetku sezone in osmih zaporednih porazih ter le dveh prvenstvenih točkah, v 9. krogu prišel do zmage, v 10. pa točko vzel ljubljanskemu Vitalu, je bil tudi tokrat blizu presenečenju. Na srečanju v Novi Gorici so se zmage, že sedme zapored, sicer veselile odbojkarice GEN-I Volleyja, a so vse tri nize dobile v končnici, potem ko so si Rogožanke dovolile nekaj nepotrebnih napak v napadu. Igralke Formisa so sicer bolje servirale in sprejemale, odstotek napada pa je bil višji pri Novogoričankah, ki so dosegle tudi dva bloka več.

Favorizirani ekipi brez večjih težav
Odbojkarice Nove KBM Branika in Calcita Ljubljane so si na tekmah proti UOK Vitalu oz. Aliansi-Šempeter dovolile po en slabši niz. Mariborčanke, trenutno vodilne na prvenstveni lestvici, so edina niza doslej oddale igralkam Calcita, tokrat pa so lepo priložnost za "skalp" slovenskih podprvakinj imele Vitalovke. Gostje so v drugem nizu vodile še s 16:14 in po preobratu domačink ujele priključek na 20. točki ter povedle z 21:20, a v končnici naredile kar štiri napake. Predvsem v prvem pa tudi v tretjem nizu je do izraza prišla kakovostna razlika, saj so Mariborčanke, tudi po zaslugi dobrih začetnih udarcev Saše Planinšec, ki je ob Izi Mlakar tudi uspešno napadala, oba niza brez težav dobile.

Igralke Calcita so bile Alianse prepričljivo boljše v prvem, predvsem pa v drugem nizu, ko so Savinjčanke dosegle le 12 točk, v tretjem nizu pa je trener Šempetrank Beno Božič precej premešal postavo, državne prvakinje pa so slabo začele tretji niz in zaostajale že s 5:11. Odbojkarice Alianse so še naprej dobro izvajale začetne udarce in Ljubljančankam povzročale preglavice pri organizaciji napada ter prednost zadržale vse do končnice, ko so imele tudi že dve zaključni žogi. A v ključnih trenutkih so bile bolj zbrane igralke Calcita, ki so unovčile svoje izkušnje in prišle do zmage s 3:0.

Jerončič preporodil Braslovčanke
Braslovčanke, ki, odkar je na trenersko klop znova sedel Zoran Jerončič, igrajo precej bolj prepričljivo kot v preteklih krogih, so po zmagi na težkem gostovanju v Puconcih tokrat v domači dvorani prepričljivo premagale še ekipo Zgornje Gorenjske, pa čeprav so se Gorenjke nadejale vsaj kakšne točke. Z novo zmago so potrdile šesto mesto na prvenstveni razpredelnici in so tako še korak bliže uvrstitvi v modro skupino.

Za to se borijo tudi igralke Keme iz Puconcev, njihove neposredne tekmice pa so prav Braslovčanke. Pucončanke so sicer na gostovanju pri Luki Koper osvojile prvi niz, v katerem so zelo dobro servirale, nato pa drugega izgubile z doslej največjo razliko v letošnjem prvenstvu, s 25:6. Tudi tretji niz je pripadel Primorkam, ki so na začetnem udarcu Kemi vrnile z enako mero in dosegle kar 11 asov, ob tem pa še 12 točk z blokom. V četrtem nizu je odbojkaricam Keme skoraj uspelo izsiliti še t. i. tie break, a so Koprčanke po napakah Prekmurk ter dobri igri Tine Kaker in Marine Barič izkoristile tretjo zaključno žogo.

12. krog (Ž):
GEN-I VOLLEY - FORMIS 3:0 (23, 22, 22)
NOVA KBM - UOK VITAL 3:0 (11, 21, 16)
ALIANSA - CALCIT 0:3 (-18, -12, -26)
LUKA KOPER - KEMA PUCONCI 3:1 (-22, 6, 19, 25)
BRASLOVČE - ZGORNJA GORENJSKA 3:0 (18, 13, 20)

Lestvica:                             
NOVA KBM BRANIK       12 12  0 35 točk
CALCIT LJUBLJANA      12 10  2 31     
GEN-I VOLLEY          12 10  2 29     
LUKA KOPER            12  8  4 23     
UOK VITAL LJUBLJANA   12  8  4 23     
BRASLOVČE             12  5  7 15     
KEMA PUCONCI          12  3  9  9     
ZGORNJA GORENJSKA     12  2 10  6     
FORMIS                12  1 11  6     
ALIANSA               12  1 11  3    
.