Da bi si zagotovila pot v Tokio, mora v nedeljo gostiteljico turnirja Poljsko premagati s 3:0, pri tem pa osvojiti še zadostno število točk. Foto: OZS
Da bi si zagotovila pot v Tokio, mora v nedeljo gostiteljico turnirja Poljsko premagati s 3:0, pri tem pa osvojiti še zadostno število točk. Foto: OZS

Za ohranitev vsaj kakšne možnosti za nastop Slovenije na olimpijskih igrah v Tokiu je štela le zmaga s 3:0 in varovancem Alberta Giulianija jim jo je z nekaj napora uspelo doseči.

S tem je Slovenija zadržala nekaj teoretičnih možnosti, da v skupini osvoji prvo mesto in si pribori olimpijsko vozovnico. Za to bo morala v nedeljo Poljsko, prvega favorita, ki je danes s 3:0 ugnala Francijo, premagati brez izgubljenega niza, nize pa bo morala dobiti prepričljivo. Na olimpijske igre v Tokio vodi le prvo mesto v kvalifikacijski skupini D.

Najbolje za zdaj kaže Poljakom po prvih dveh krogih, ki so s šestimi točkami na vrhu skupine.

Izenačen prvi niz
V nasprotju s prvo tekmo so Slovenci na mestu organizatorja igre začeli z Gregorjem Ropretom, ki je zamenjal Dejana Vinčića. Slovenci so prvi niz začeli z vodstvom 2:1, nato so Tunizijci prevzeli vodstvo, največ so vodili za dve točki (5:3). Slovenija je nato zaigrala bolje, ob drugem tehničnem odmoru je prišla do najvišje prednosti 4 točk (16:12). Vztrajnim Tunizijcem je na krilih razpoloženega Hamze Naggeja, ki je odlično serviral, v nadaljevanju uspelo izenačiti (19:19), pri vodstvu Slovenije z 21:20 pa so tekmeci naredili napako, ki se je izkazala za usodno.

Slovenija zlahka osvojila drugi niz
V drugem nizu so Slovenci prikazali veliko boljšo igro, vodili so ves čas, največ za 8 točk (21:13). Ob koncu drugega niza je Kozamernik dosegel prvi as za Slovenijo za 24:16. Slovenci so izkoristili prvo zaključno žogo, z blokom jo je izkoristil Ropret.

Ob koncu strli Tunizijce
V tretjem nizu je znova sledila slaba predstava Slovencev, Tunizijci so vodili za 5 točk (5:10). Slovenci so se približali (11:13), a Tunizijci se niso dali, podvojili so prednost (11:15). Tunizijci so prednost držali vse do končnice, še pri izidu 18:21 ni kazalo, da bi lahko niz izgubili. Toda servisi Kozamernika so poskrbeli za preobrat, s štirimi zaporednimi točkami so nato Slovenci prešli v vodstvo, prek Tončka Šterna prišli do prve zaključne žoge, drugo je izkoristil prav Štern, ki je bil z 19 točkami tudi najučinkovitejši igralec tekme.

Pri Sloveniji je bil z 19 točkami najučinkovitejši Tonček Štern, Klemen Čebulj jih je dodal 14. Foto: OZS
Pri Sloveniji je bil z 19 točkami najučinkovitejši Tonček Štern, Klemen Čebulj jih je dodal 14. Foto: OZS

Izjavi po tekmi
Gregor Ropret
, podajalec Slovenije: "Vsi smo vedeli, da nas danes ne bo čakala lahka tekma, kajti včeraj smo doživeli res težak poraz, ki nas je od olimpijskih iger oddaljil za korak ali dva. Morali smo pozabiti na ta poraz in proti solidni reprezentanci Tunizije dati vse od sebe. A to nam ni najbolj uspelo. Na momente se je videlo, da z glavo nismo bili popolnoma pri stvari, nismo bili stoodstotni, nismo pokazali naše prepoznavne igre. Zato je bilo videti, da smo se mučili. Res se je bilo težko zbrati po nesrečnem porazu proti Franciji, ker smo odigrali dobro tekmo, bili blizu v končnicah, nato pa v končnicah nesrečno izgubili. Mislim, da je to precej vplivalo tudi na današnjo tekmo."

Slovenski odbojkarji imajo še možnosti za nastop na OI

Jani Kovačič, libero Slovenije: "Zmagali smo, a to ni to. Zagotovo znamo bolje odigrati. Mogoče smo bili preveč živčni, mogoče z glavo nismo bili pri Tunizijcih, ker smo že preveč mislili na Poljake. Dobro je, da smo zmagali 3:0, da smo obrnili tretji niz, če potegnemo črto, pa ne moremo biti zadovoljni. Veselimo se obračuna s Poljsko, menim, da jih lahko premagamo in to tudi s 3:0. So močna ekipa, a mi še vedno verjamemo vase."

KVALIFIKACIJE ZA OI 2020
GDANSK, skupina D, 2. krog

SLOVENIJA - TUNIZIJA
3:0 (23, 16, 24)

Slovenija: T. Štern 19, Pajenk 7, Kozamernik 6, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern 1, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 1, Urnaut 9, Čebulj 14.

Tunizija: Slimene 2, Redissi, Mosly, Miladi 6, Karamosli 1, Azzouzi, Nagga 10, Moalla 6, Karoui, Mbareki 4, Ayech 11, Jouini, Bongui 1, Hmissi.

POLJSKA - FRANCIJA
3:0 (21, 19, 20)

Vrstni red: Poljska 6, Francija in Slovenija po 3, Tunizija brez točke.