Veselje v slovenskem taboru po koncu tekme. Foto: CEV
Veselje v slovenskem taboru po koncu tekme. Foto: CEV

Prvo mesto v skupini A so si že prej zagotovile Belgijke.

Zelo smo veseli današnje zmage. Ekipa je sem prišla z veliko motivacije in pripravljena, da tekmo odigra dobro. Rad bi se zahvalil vsem dekletom, tem, ki so tu v Raanani, in tistim, ki so ostale doma. Imamo veliko skupino igralk, sestavljamo dobro ekipo in za našo prihodnost je to zelo dobro.
Alessandro Chiappini, selektor Slovenije

Drugo mesto, za katero bi v Izraelu zadostoval že niz ali 38 osvojenih točk, je bilo dovolj, da so se Slovenke uvrstile na prvenstvo, ki bo med 23. avgustom in 8. septembrom potekalo v štirih državah, in sicer v Turčiji, na Poljskem, Slovaškem in Madžarskem.

Prvič so Slovenke na evropskem prvenstvu igrale leta 2015, ko so na Nizozemskem pod vodstvom selektorja Bruna Najdiča doživele tri poraze.

Saša Planinšec (13 točk) in Iza Mlakar (9) sta bili najučinkovitejši igralki v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com
Saša Planinšec (13 točk) in Iza Mlakar (9) sta bili najučinkovitejši igralki v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke v Raanani niso imele nikakršnih težav. Nekoliko slabše so odigrale le sredino prvega in tretji niz, a ves čas tekme se je videlo, da so precej boljše od gostiteljic, kar so tudi potrdile v končnici zadnjega niza, ki je bil precej bolj izenačen kot prva dva.

Slovenske odbojkarice na evropsko prvenstvo po prvo zmago

Najučinkovitejša Saša Planinšec
Slovenke so hitro razblinile še tistih nekaj dvomov, ali bodo izpolnile cilj ali ne. S pravim pristopom so po manjših začetnih težavah hitro strnile svoje vrste in po dveh zaporednih točkah razpoložene Lane Ščuka prišle do vodstva s 15:9. Zaradi manjših težav na sprejemu se je nato njihova prednost stopila, domače so se približale na 15:17, toda sledil je hiter odgovor, servisi Saše Planinšec in zanesljiva igra v napadu so Slovenkam zagotovili osem zaporednih točk. Dveh zaključnih žog nato niso izkoristile, niz pa je potem vendarle zaključila Anita Sobočan, ki je s tem tudi dokončno potrdila uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Tekme nismo začele na najvišji ravni, kar se je videlo in tudi tekmice so to izkoristile in nam bile enakovredne. Ko pa nam je enkrat steklo, smo prikazale zares dobro igro. Vesela sem in ponosna, da sem lahko sodelovala pri tej uvrstitvi na evropsko prvenstvo, ki je zame osebno prva.
Tina Grudina, reprezentantka Slovenije

Izbranke Alessandra Chiappinija se s tem niso zadovoljile, držale so obljubo in napadle zmago s 3:0. Drugi niz so odprle z vodstvom s 6:0, pri tem pa se niso ustavile. Z odlično igro so tekmicam do konca prepustile le 12 točk, nato pa se nekoliko prehitro zadovoljile in se prepričale, da zmaga sama od sebe ne bo prišla. Na začetku tretjega niza so hitro zaostale za štiri točke, nato pa začele tekmice loviti. Ujele so jih na 16. točki, prvo vodstvo v nizu pa jim je z asom priborila Sara Najdič. Izraelke so se za kratek čas še vrnile v vodstvo, nato v končnici izenačile na 23:23, zatem pa s servisom storile napako. Zadnja točka na tekmi je bila delo Ize Mlakar.

Najučinkovitejša igralka tekme je bila s 13 točkami Saša Planinšec, Ščuka in Mlakarjeva, ki nista igrali vso tekmo, sta jih prispevali po 9.

Slovenke bodo drugič nastopile na EP-ju. Foto: OZS
Slovenke bodo drugič nastopile na EP-ju. Foto: OZS

Skupina A, zadnji krog:

IZRAEL - SLOVENIJA
0:3 (-17, -12, -23)

650 gledalcev

Izrael: Velikiy 10, Kopilovitch, Stein, Sokolov Peham 1, Jaloba 1, Devash 4, Goffer, Malik 7, Siriha, Zilberman, Chodorov 2, Marmen, Saada 9.

Slovenija: Mori 3, Grudina 10, Vovk 3, Zdovc Sporer, Mikl, Mlakar 9, Najdič 3, Pintar, Sobočan 7, Ščuka 9, Eržen 4, Dobaj, Planinšec 13, Hutinski.

ISLANDIJA - BELGIJA
0:3

Vrstni red: Belgija 18, Slovenija 12, Izrael 6, Islandija brez točk.

Slovenske odbojkarice potrdile vozovnice za evropsko prvenstvo