Odbojkarice Slovenije so dokončno ostale brez letošnjega nastopa v srebrni Evropski ligi. Če bo šlo vse po sreči, bodo med 15. avgustom in 6. septembrom igrale kvalifikacije za EP 2021. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije
Odbojkarice Slovenije so dokončno ostale brez letošnjega nastopa v srebrni Evropski ligi. Če bo šlo vse po sreči, bodo med 15. avgustom in 6. septembrom igrale kvalifikacije za EP 2021. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021 so za zdaj še na programu, CEV je že objavil rezervni termin.

V Ligi prvakov ter pokalih CEV in CEV Challenge je torej evropska zveza končala tekmovanje, prvakov pa pričakovano ni določila. Bo pa CEV med klube, ki so nastopali v elitni Ligi prvakov, razdelil 3,5 milijona evrov, klubi v preostalih dveh evropskih tekmovanjih bodo skupno prejeli 770.000 evrov.

CEV je ob tem podaljšal rok za prijavo ekip v evropske pokale za sezono 2020/21, in sicer do 1. avgusta 2020.

Slovenska ženska izbrana vrsta je dokončno ostala brez nastopa v srebrni Evropski ligi, ki je, tako kot tudi zlata liga, odpovedana. Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021, ki bi jih morala slovenska dekleta odigrati med 15. avgustom in 6. septembrom, so za zdaj še na urniku. O poteku kvalifikacij bo CEV končno odločitev sprejel najpozneje 1. julija.

Nadomestni datum kvalifikacij je med 1. in 17. januarjem 2021.

Evropska odbojkarska zveza je tudi sporočila, da bodo že določena termina evropskih prvenstev za moške (od 2. septembra do 19. septembra 2021 – Slovenija je na prvenstvo že uvrščena) in ženske (od 19. avgusta do 5. septembra 2021) po dogovoru z FIVB-om prilagodili terminu olimpijskih iger.

V kategoriji do 19 let za dekleta in do 20 let za fante je CEV že odpovedal 3. krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Na prvenstvo stare celine se bodo tako uvrstile ekipe, ki bodo najboljše v 2. krogu kvalifikacij (pri dekletih sedem zmagovalk skupin in tri najboljše drugouvrščene reprezentance, pri fantih pa sedem zmagovalcev skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance). Drugi krog kvalifikacij bo za vse kategorije, poleg že omenjenih dveh tudi za dekleta do 17 let in fante do 18 let, prestavljen na začetek avgusta. Zadnji rok za odpoved kvalifikacij je 15. junij.

Če CEV kvalifikacij ne bo mogel izpeljati, se bodo na evropska prvenstva reprezentance uvrstile glede na trenutne evropske lestvice. Zadnji rok za odpoved evropskih prvenstev do 17, do 18, do 19 in do 20 let, ki bi sicer morala potekati avgusta in septembra 2020, je 15. julij. Če bodo prvenstva odpovedana, se bodo kot kvalifikacije za uvrstitev na svetovna prvenstva 2021 štele uvrstitve na lestvicah CEV.

O tekmovanjih v odbojki na mivki CEV odloča sproti, posamezne turnirje mora odpovedati najmanj en mesec pred začetkom tekmovanja. So pa že prestavljena vsa evropska prvenstva za mlade kategorije, in sicer na september.