Slovenski odbojkarji na svetovni lestvici zasedajo visoko 12. mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski odbojkarji na svetovni lestvici zasedajo visoko 12. mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je objavila novo jakostno lestvico, na kateri prvo mesto zasedajo Brazilci, na drugem so aktualni svetovni prvaki Poljaki, na tretjem Američani. Slovenci, ki so bili pred tem na 17. mestu, so pridobili pet mest in so tik za evropskimi prvaki Srbi. Prehiteli so Belgijo, Bolgarijo, Nizozemsko, Kubo in Avstralijo, pred njimi pa za zdaj ostajajo še Rusija, Argentina, Francija, Italija, Iran, Japonska in Kanada.

Na najnovejši lestvici FIVB je občutna napredovala tudi ženska reprezentanca, ki se je z 38. povzpela na 30. mesto. Na vrhu v razvrstitvi so Kitajke pred Američankami in Brazilkami, v prvi deseterici so še Italija, Turčija, Srbija, Japonska, Rusija, Dominikanska republika in Južna Koreja.

FIVB je testiranje novega točkovanja, ki bo odslej zajemalo vsako posamezno tekmo, začel s 1. januarjem 2019, veljati pa je začel s 1. februarjem letos, pri čemer je FIVB rezultate iz leta 2019 že upošteval. Točkovanje temelji na algoritmu, ki glede na trenutno število točk posamezne reprezentance na lestvici pričakovani rezultat tekme (vsaka od šestih možnosti je točkovana drugače) primerja z dejanskim rezultatom. Če reprezentanca tekmo konča z boljšim rezultatom od pričakovanega, prejme več točk in obratno.

Odbojkarice SIP Šempetra so na preloženi tekmi DP-ja premagale Novo KBM Branik. Foto: OZS
Odbojkarice SIP Šempetra so na preloženi tekmi DP-ja premagale Novo KBM Branik. Foto: OZS

V državnem prvenstvu imajo medtem odbojkarice SIP Šempetra v zadnjem času precej razlogov za zadovoljstvo, saj jim je prejšnji konec tedna uspelo zmagati nad ekipo Gen-i Volley, tokrat pa so pred domačimi gledalci odpravile še slovenske prvakinje, Novo KBM Branik. Šempetrčanke in Mariborčanke so se v okviru 10. kroga prvenstva srečale še drugič. Zaradi izpada električne energije je bila prva tekma pri rezultatu 1:1 prekinjena, na ponovljeni tekmi pa so se zmage s 3:2 veselile Savinjčanke in varovankam Radovana Gačića zadale šele drugi poraz v letošnjem prvenstvu.

"Menim, da smo bili v delih tekme, kjer nam je uspelo stabilizirati sprejem, precej boljši tekmec. Tekmo smo sicer začeli zelo nervozno z veliko napakami, kar se nam je dogajalo tudi na zadnji tekmi proti Calcitu. V drugem nizu smo izredno popravili začetni udarec, sprejemali smo dobro in tako nam je posledično uspelo razvijati igro, ki jo nekako počasi gojimo na treningih. Zmaga nad Novo KBM Branik je odlična popotnica za nadaljnje delo. Pohvalil bi prav vse igralke, ki res trdo delajo na treningih," je bil po prestižni zmagi vesel šempetrski trener Beno Božič. Anastazija Žnidar z 18 in Petra Vrhovnik s 17 točkami sta bili najprodornejši igralki v domači zasedbi, v mariborski vrsti pa se je s 24 točkami izstopala nova okrepitev, Američanka Tessa Grubbs, ki je v udarni zasedbi nadomestila poškodovano Loreno Lorber Fijok.

1. DOL (Ž), 13. krog:
CALCIT VOLLEY - SIP ŠEMPETER
3:1 (-21, 13, 13, 19)

FORMIS - LUKA KOPER
1:3 (-22, -16, 24, -15)

Sreda:
ATK GROSUPLJE - GEN-I VOLLEY

14. krog:
NOVA KBM BRANIK - FORMIS
3:0 (13, 24, 14)

Preložena tekma:
SIP ŠEMPETER - NOVA KBM BRANIK
3:2 (-17, 21, 24, -19, 9)

Vrstni red: Nova KBM Branik 37, Calcit Volley 33, GEN-I Volley 24, SIP Šempeter 23, Luka Koper 15, ATK Grosuplje in Ankaran po 13, Formis 1.


Pri moških se je prvenstvo že prevesilo v drugi del, moštva so odigrala 1. krog tekem v modri skupini, medtem ko se bo tekmovanje v zeleni skupini, v kateri bodo nastopale ekipe Hiša na kolesih Triglav, Hoče, Črnuče in Šoštanj Topolšica, začelo ta konec tedna. Panvita Pomgrad, ki se je zadnja uvrstila v modro skupino, je za uvod na domačem terenu slavila nad Krko, odbojkarji Calcit Volleyja pa so na vselej zahtevnem gostovanju v Kanalu gladko odpravili Salonit Anhovo.

Aleš Hribar, trener Panvite Pomgrad, je po tekmi strnil vtise: "Tekmo smo odprli dokaj nervozno, čeprav tudi sam ne vem, zakaj. V uvodnem nizu nismo igrali tako, kot smo se dogovorili, temveč smo delali prav nasprotno. V prvem nizu je bilo sploh preveč napak pri začetnih udarcih in ta niz je Krka zasluženo dobila. V zadnjem, četrtem nizu pa smo začeli s štirimi, petimi napakami, nasprotnika smo nato vseeno ujeli in tekmo obrnili nam v korist. Sicer pa je tudi mladim treba dati priložnost za igro in jim zaupati."

1. DOL (M), modra skupina, 1. krog:
MERKUR MARIBOR - ACH VOLLEY
1:3 (23, -23, -14, -25)

PANVITA POMGRAD - KRKA
3:1 (-23, 17, 18, 25)

SALONIT ANHOVO - CALCIT VOLLEY
0:3 (-23, -21, -18)

Vrstni red: ACH Volley 21, Calcit Volley 18, Merkur Maribor 15, Salonit Anhovo 8, Krka 4, Panvita Pomgrad 3.