Najučinkovitejši posameznik srečanja z Belgijo je bil Alen Šket, ki je srečanje sicer začel na klopi. Foto: EPA
Najučinkovitejši posameznik srečanja z Belgijo je bil Alen Šket, ki je srečanje sicer začel na klopi. Foto: EPA
Vrsta Slobodana Kovača je ob Italiji v Firencah še edina brez poraza. Foto: EPA
Slovenija in Belgija sta se tretjič v zadnjih letih pomerili na uradnih tekmovanjih. Pred tremi leti so bili Belgijci boljši na evropskem prvenstvu, kjer si je Slovenija kasneje priborila srebro. Slovenci so slabili v lanskih kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo. Foto: OZS
Izjave slovenskih odbojkarjev po zmagi nad Belgijci
Velika vrnitev slovenskih odbojkarjev za tretjo zmago

Pred svetovnim prvenstvom so v slovenski reprezentanci poudarjali, kako pomembna bo širina ekipe, da bodo vsi igralci pripravljeni, da, ko bo to potrebno, stopijo na teren in prispevajo svoj delež. Proti Belgiji so se te napovedi uresničile. Če na prvih dveh tekmah selektor Slobodan Kovač ni veliko rotiral, pa je bil na tretjem obračunu, ko je Slovenija zaostajala že z 0:2 v nizih, primoran to storiti. Vendarle pa je srbski strokovnjak potegnil pravilne poteze, po katerih je Slovenija preobrnila potek srečanja, se vrnila v igro in dokončala velik preobrat za zmago s 3:2. Tako v Firencah po treh srečanjih ostaja še brez poraza.

"Pred tekmo sem rekel, da ni pomembno, kdo jo začne, ampak kdo jo konča. To je velika zmaga cele ekipe. V zadnjih treh nizih smo igrali dobro odbojko, a to še ni naš maksimum. Nekaj napak je vendarle še bilo. Sicer smo se rešili iz zelo težke situacije. To nam je uspelo z dobro igro, pravim pristopom, predvsem pa s srcem," je dejal slovenski selektor, o igri Šketa, ki je bil z 21 točkami najučinkovitejši posameznik na tekmi, pa dodal: "Ni lahko vstopiti s klopi. Odlično je odigral. V Turčiji sem ga dobro spoznal, ko je bil na nasprotni strani. O njegovem napadu ni treba izgubljati besed, saj je na svetovni ravni. Ima seveda elemente, ki jih mora popraviti, a zdaj uživajmo o njegovi igri v napadu."

Za preobrat odločilna sveža energija
Po spodbudnem začetku srečanja, ko je Slovenija Belgiji, ravno proti kateri si je lani v Stožicah izborila vstopnico za debitantski nastop na svetovnih prvenstvih, vsilila svoj ritem, je sredi prvega niza sledil padec v igri. Ko so v drugem Belgijci povedli z 9:5 in nato s 16:8, je Kovač posegel po menjavah. "Prvi niz smo res dobro začeli. Dober je bil servis, potem pa je vse skupaj v končnici močno padlo. Nismo več servirali, kot bi morali. Naredili smo nekaj neumnosti in izgubili prvi niz. To nas je malce psihično potrlo in nismo se znali pobrati. Nova energija nam je dala velik zagon in do konca smo se borili ter zmagali," je povedal Jan Kozamernik.

"Mislim, da je bila tekma vrhunska in ta zmaga je res sladka. Močno smo si želeli te zmage, saj smo se vendarle proti Belgijcem uvrstili na prvenstvo. V kakšnih elementih nismo blesteli, a imamo veliko razlogov za zadovoljstvo. Mislim, da je bila tokrat odločilna sveža energija, ki nam je po prvem nizu malce padla. Ko smo naredili dve ali tri menjave, smo dobili novo energijo in odigrali, kot bi morali od začetka," je dodal slovenski bloker, ki si kruh služi v Milanu.

Ko je Sloveniji v tretjem nizu stekla igra in sta bila začetni udarec ter napad bistveno boljša, se je tudi pokazala belgijska pomanjkljivost, ki so jo v Kovačevem taboru izpostavili pred tekmo – sprejem. Po asu Mitje Gasparinija za 16:11 v tretjem nizu si je Slovenija že priigrala odločilno prednost za znižanje na 2:1. "Ko smo zaostajali z 0:2, nismo razmišljali, da je tekma izgubljena. Odbojka se igra na tri dobljene nize. Ko smo zaigrali, kot je treba, borbeno in agresivno smo – s sicer ne najlepšo igro – obrnili tekmo v svojo korist in vendarle gledalcem pričarali odbojkarski spektakel," je povedal Gasparini. Izkušeni Primorec je v drugem nizu skupaj z Dejanom Vinčićem, ki je na dan tekme dopolnil 32 let, odšel na klop. Mesto na terenu je prepustil Tončku Šternu, ki pa je moral zaradi poškodbe predčasno zapustiti igro. Po vrnitvi na igrišče je Gasparini zaigral kot preorejen. S silovitimi udarci je Belgijcem slovenski korektor povzročal precej težav in znova prispeval pomemben delež k zmagi.

Šket: Težko bi bilo bolje
Vendarle pa je bila ključna Kovačeva menjava sredi drugega niza, ko je na mestu sprejemalca Klemna Čebulja zamenjal Šket, ki je blestel v napadu. "Belgijci so igrali, kot smo predvidevali in kot smo videli na videoanalizi. Zaostanek z 2:0 je bil posledica naše slabše igre. Sicer smo tekmo začeli dobro, a smo potem padli v neki krč. Nismo se držali dogovora. Ko je selektor opravil nekaj napak, smo izboljšali določene elemente v igri, predvsem v napadu. Vesel sem te zmage, ki je iz psihološkega vidika za naprej zelo pomembna," je z nasmeškom na obrazu razlagal Šket.

Ves čas je bil gonilna sila v slovenskem napadu, ključne pa so bile tudi njegove točke v odločilnem nizu. Zaključil je napada za 13:11 in 14:12, s katerima je Slovenija prišla do zaključne žoge, ki jo je po belgijski napaki pri začetnem udarcu tudi izkoristila za velik preobrat. "Vedno sem govoril, da nikoli ne more biti tako dobro, da ne bi lahko bilo še boljše. Tokrat bi res težko bilo. Res je, da je to morda celo moja najboljša predstava v karieri, toda tokrat je meni uspelo, drugič pa drugemu. Glavna je zmaga. Čeprav smo zaostajali z 0:2, smo verjeli, da tekma še ni izgubljena in je preobrat možen. Vedno moraš verjeti vase. Če sam vase ne verjameš, potem težko zmagaš. Podpirali smo drug drugega in verjeli, da nam lahko uspe," je zaključil Šket, ki se je izkazal na položaju sprejemalca, lahko pa je uporaben tudi kot korektor.

Iz Firenc

Izjave slovenskih odbojkarjev po zmagi nad Belgijci
Velika vrnitev slovenskih odbojkarjev za tretjo zmago