V petek se bodo na Kongresnem trgu borili mladi odbojkarji v kategorijah od 14 do 20 let. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
V petek se bodo na Kongresnem trgu borili mladi odbojkarji v kategorijah od 14 do 20 let. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Že v četrtek se je tekmovanje začelo s kvalifikacijami na igriščih v Črnučah, kjer bodo igrali tudi danes, ko so na sporedu prvi dvoboji rednega dela.

Na Kongresnem trgu, kjer bo nato glavno dogajanje v soboto in nedeljo, pa bodo danes svoje znanje že pokazali mladi odbojkarji, saj bodo izvedli tekmovanja v starostnih kategorijah od 14 do 20 let.

49 ekip, 11 slovenskih
Na ljubljanskem turnirju letos nastopa 49 ekip iz desetih držav, tudi 11 slovenskih. Pred pandemijo so prireditelji razmišljali o dvigu kakovostne ravni tekmovanja, zdaj so veseli, da ga sploh lahko izvedejo.

Kot veleva nova športna resničnost, bo letos na tem turnirju vse v znamenju korone. Skladno z ukrepi in priporočili NIJZ bo tako na in ob prizorišču lahko 500 oseb, na tribunah bodo pripravili 400 ustrezno medsebojno ločenih sedežev za gledalce.

Avstrijska para prva favorita
Prva nosilca turnirja bosta Avstrijca Alexander Horst in Clemens Doppler, druga njuna rojaka Alexander Huber in Christoph Dressler, tretjepostavljena bosta Italijana Andrea Abbiati in Tiziano Andreatta.

Zmago bosta sicer branila slovenska odbojkarja Tadej Boženk in Vid Jakopin, neposredno v glavni del turnirja pa so uvrščeni še Danijel Pokeršnik in Črtomir Bošnjak ter Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik.

Pri dekletih sta prvopostavljeni Čehinji Sara Olivova in Martina Bonnerova, drugi nosilki bosta Danki Cecilie Kollner Olsen in Sofia Norager Bisgaard, tretji pa Italijanki Giulia Toti in Agata Zuccarelli. Najboljši slovenski predstavnici na lestvici sta Nina Lovšin in Tjaša Jančar, ob njiju bodo v boju za najvišja mesta še Klara Kregar in Katarina Fabjan ter Monika Potokar in Tjaša Kotnik.

Prenos finala na TV SLO 2
V soboto bodo na sporedu četrtfinalni boji, v nedeljo pa polfinalni in finalni. Ženski finale je na Kongresnem trgu predviden ob 21., moški pa ob 22. uri. Prenos finalnih dvobojev bo na TV SLO 2/MMC-ju.