Predsednik OZS-ja Metod Ropret je prepričan, da bo slovenska odbojka z uspehom na domačem odbojkarskem prvenstvu dobila veliko več kot pred štirimi leti, ko je na prvenstvu v Bolgariji dosegla enak uspeh, srebrno kolajno.

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret ima veliko razlogov za zadovoljstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret ima veliko razlogov za zadovoljstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Odbojka je prebila neviden zid. Dolgo smo zaostajali za drugimi ekipnimi športi.
"Vzdušje okrog nekega športa se ne ustvarja čez noč in se ne ustvarja z enim samim vrhunskim rezultatom. Ljudje so po uspehu leta 2015 odbojko do neke mere spoznali, zdaj pa smo z nekim kontinuiranim delom in rezultati postopoma vzpostavljali ta čustva, najbrž pa so z uspehom na domačem prvenstvu povsem splavala na površje. Prepričan sem, da gre za trajno zgodbo, kot nekaj, kar je prepoznano, sestavljeno in dobro vodeno, tako da verjamem, da bo zanimanje za odbojko ostalo. Odbojka je prebila neviden zid. Dolgo smo zaostajali za drugimi ekipnimi športi in tudi nekaterimi posamičnimi, zdaj je drugače in ne vidim bojazni, da tako ne bi ostalo,"
je s trenutnim stanjem zadovoljen predsednik Ropret.

Edini neuspeh ta, da se dekleta niso uvrstila v zlato ligo

Slovenski odbojkarji so na evropskem prvenstvu osvojili srebrno medaljo. Foto: AP
Slovenski odbojkarji so na evropskem prvenstvu osvojili srebrno medaljo. Foto: AP

"Moram reči, da je naš edini neuspeh v pretekli reprezentančni sezoni ta, da se dekleta niso uvrstila v zlato ligo. Njihov nastop na evropskem prvenstvu in uvrstitev v osmino finala lahko ocenimo kot uspešen, toda želeli smo si tudi uvrstitev v višji rang lige narodov, a v srebrni ligi nismo igrali z najboljšo postavo. Prav to je tisto, kar se moramo vprašati za prihodnost. Žoga je bolj na naši kot na strani stroke. Mi moramo v pogovoru z dekleti ugotoviti, ali smo vsi skupaj pripravljeni, da stoodstotno sledimo svojim ciljem. To moramo najprej rešiti, potem pa se lotiti zadeve v povezavi s selektorjem," je na novinarski konferenci dejal Ropret.

Dekleta se ne odzivajo na pozive selektorja tako kot moški
Predsednik ni skrival razočaranja, ker se dekleta na pozive selektorja ne odzivajo tako kot moški, meni, da imajo tudi one lepo prihodnost. To dokazuje dejstvo, da pri OZS-ju že razmišljajo o organizaciji ene od skupin evropskega ženskega prvenstva leta 2023.

Za slovenskimi odbojkarji uspešno leto

"Dekleta so dobra, imamo tudi nadarjene kadetinje, ki so na evropskem prvenstvu osvojile četrto mesto, kar je bil vsaj zame velikanski uspeh. Čez nekaj let bomo lahko sestavili ekipo, ki bi lahko z domačim prvenstvom – do zdaj so nas številni pozvali, da ga organiziramo in mi smo priprave na to že začeli, podaljšala odbojkarsko evforijo. Toda morajo se zgledovati po fantih, pri katerih v vseh teh letih ni bilo niti ene odpovedi, če vmes ni posegla višja sila," meni Ropret, ki je skupaj s sodelavci novinarsko konferenco izkoristil tudi za predstavitev novih prostorov zveze, iz Tivolija so se preselili na Osnovno šolo Maksa Pečarja v Črnučah.

V prihodnje več pozornosti za promocijo domačih tekmovanj
A Ropret priznava, da zveza z njim na čelu ni storila dovolj za promocijo domačih tekmovanj. Kot pravi, se je to zgodilo zaradi zasledovanja rezultatov reprezentanc, obljublja pa, da bo v prihodnosti bolje in da bodo zadovoljnejši tudi klubi. Prva napoved tega je, da je podpisala pogodbo s športno televizijo, na kateri bodo vsaj do leta 2023 prenašali tekme državnega prvenstva, poleg tega pa naj bi podjetje Datavolley poskrbelo, da bo mogoče dobiti več informacij o domačih tekmah, kot jih je bilo do zdaj.