Peter Kauzer je z zmago v Tacnu dokazal, da je dobro pripravljen na olimpijske igre. Foto: EPA
Peter Kauzer je z zmago v Tacnu dokazal, da je dobro pripravljen na olimpijske igre. Foto: EPA
Michal Martikan in Tony Estanguet
V Atenah je Slovak Michal Martikan čestital olimpijskemu prvaku Francozu Tonyju Estanguetu. Kako bo tokrat? Foto: EPA

Peter Kauzer je z zmago na tekmi svetovnega pokala v Tacnu dokazal, da je na olimpijske igre dobro pripravljen. Z nekaj sreče, ki je v tem športu še kako potrebna, bi bil lahko kandidat tudi za medaljo: "Sem zelo hiter, na tekmah tudi velikokrat najhitrejši med vsemi, a so me žal že večkrat pokopali pribitki zaradi dotikov ali izpuščenih vratic. Za medaljo se mi bo moralo 'poklopiti' prav vse. In če bo tako, sem prepričan, da mi visoka uvrstitev ne bo ušla, čeprav je konkurenca izjemna," pravi Kauzer, ki je v Kitajsko od vseh naših športnikov prispel prvi. Kvalifikacije ga čakajo 11. avgusta.

Spomin na napeti atenski finale
V kanuju Slovenija presenetljivo ne bo imela svojega predstavnika. Za zlato medaljo naj bi se udarila Slovak Michal Martikan in Francoz Tony Estanguet. Petkratni svetovni prvak Martikan je v Atlanti 1996 osvojil zlato, a se je moral na naslednjih dveh igrah zadovoljiti s srebrom, zaostal je za Estanguetom. Posebej napeto je bilo v Atenah. Francoz je slavil z borih 12 stotink sekunde naskoka, potem ko so sodniki Martikanu dosodili, da se je s čelado dotaknil vrat, s čimer je dobil pribitek.


Kaj lahko pokažejo Kitajci?
Na divji vodi se bodo moški za medalje borili v slalomu v kanujih enojcih in dvojcih ter kajakih enojcih, ženske pa zgolj v kajakih enojcih. Na mirni vodi bosta slovenske barve zastopala Jernej Župančič Regent (v Atenah je bil 15.) in Špela Ponomarenko. Moški bodo tekmovali v kajakih in kanujih enojcih ter dvojcih na 500 in 1000 m, moški kajak četverec pa na 1000 m. Ženske bodo tekmovale v kajakih enojcih, dvojcih in četvercih na 500 m. Evropski tekmovalci bodo verjetno dobili večino od 16 kompletov medalj, kot jih je na voljo v tem športu, čeprav tudi gostitelji napovedujejo, da se bodo vmešali v sam vrh. Pod taktirko Nemca Josefa Capouseka je bilo že nekaj uspehov, vendar so bile zlate kolajne do zdaj nedosegljive.

T. O.