Veselje na eni in razočaranje na drugi strani: Paige McPherson in Franka Anić po borbi za tretje mesto. Foto: EPA
Veselje na eni in razočaranje na drugi strani: Paige McPherson in Franka Anić po borbi za tretje mesto. Foto: EPA
Franka Anić in Karina Sergerie
Anićeva (desno) med četrtfinalnim dvobojem s Karino Sergerie. Foto: EPA
Franka Anić
Anićeva je v prvem krogu blestela z udarci z nogo, enkrat ji je uspel udarec iz obrata, s katerim je dobila najvišje možno število točk (4), s čimer je povedla z 11:7. Foto: STA
Špela Ponomarenko Janić
Špela Ponomarenko Janić je z dvema polfinaloma dosegla manj od pričakovanj. Foto: STA

21-letna Anićeva, ki je nastopila kot prva Slovenka na letošnjih igrah v tem športu, je zasedla končno peto mesto v kategoriji do 67 kilogramov.
McPhersonova se je v borbo za medalje prebila prek repasaža. Precej nižja tekmovalka od visoke Anićeve je bila zelo agresivna in aktivna. Po prvi od treh dveminutnih rund je Slovenki še uspelo držati neodločen izid 3:3, potem ko je Američanko uspešno zadela v glavo. Njena tekmica, ki jo je premagala že lani v 1. krogu svetovnega prvenstva (4:3), je vse tri točke dosegla z udarci v telo. Po drugi rundi je bil izid 3:4, slabo minuto pred koncem pa je McPhersonovi uspel odločilni udarec v glavo, s katerim je povedla z veliko prednostjo 3:8.

Tekvondo, do 67 kg (Ž):
1. K. S. HVANG
J. KOR
2. N. TATAR TUR
3. P. McPHERSON ZDA
3. H. FROMM NEM
5. F. ANIĆ
SLO

Do 80 kg (M):
1. S. CRISMANICH
ARG
2. N. HEMME ŠPA
3. L. MUHAMMAD VB
3. M. SARMIENTO ITA

"Ne bi ji smela dovoliti, da se mi približa"
Mlada borka je po koncu dolgega dneva v dvorani ExCel komaj zadrževala solze: “Zelo sem razočarana. Razočarana sem, ker se nisem dobro borila. Po borbi s Korejko v polfinalu (Anićeva je med drugim dobila močan udarec v nos, op. a.) se mi ni uspelo pripraviti na odločilni obračun. Niti v taktičnem smislu nisem naredila tega, kar bi morala. Morala bi držati tekmico na razdalji, ji ne dovoliti, da se mi približa. Vendar pa sem ob zaostanku morala napasti, morala sem se ji sama približati in zgodilo se je, kar se je. Morda je bila tu tudi trema. Ko veš, da se boriš za olimpijsko kolajno in da je obenem to tvoja zadnja priložnost …”
V polfinalu poraz proti branilki naslova
Anićeva je najprej s 15:11 premagala Kazahstanko Gulnafis Aitmuhambetovo, v četrtfinalu pa z 10:5 še Kanadčanko Karine Sergerie. V polfinalu je bila s 7:0 premočna Kjung Sun Hvang, branilka naslova iz Pekinga in na koncu zlata tudi v Londonu. Hvangova, med drugim še bronasta pred osmimi leti v Atenah in dvakratna svetovna prvakinja, ki prihaja iz domovine tega športa Južne Koreje, jo je v polfinalu izločila z dvema udarcema v glavo za tri točke v tretji rundi. “Borila sem se brezglavo in zato dobila po glavi. Tako je to v našem športu,” je po tem porazu dejala Hrvatica s slovenskim potnim listom.

Olimpijsko dogajanje lahko v neposrednem prenosu spremljate na:


V hipu od zaostanka 11:12 do prednosti 14:9

Anićeva, ki je rojena in živi na Korčuli (njena mama je iz Grgarja pri Novi Gorici), je prvi obračun proti višje rangirani tekmici iz Kazahstana začela odlično in hitro povedla s 5:0. Aitmuhambetova se je vrnila v drugi rundi, po kateri je celo vodila (7:6).

Ključen trenutek dvoboja se je zgodil sredi zadnje runde. Kazahstanki so se po pritožbi slovenskega trenerja in ogledu videoposnetka brisale tri točke. Anićevi je v naslednjem napadu uspel udarec v glavo za tri točke, kar je pomenilo neulovljivo prednost 14:9.


Kanadčanko trikrat zadela v glavo
Za polfinale se je Anićeva pomerila z drugo nosilko, Kanadčanko Sergeriejevo, srebrno iz Pekinga izpred štirih let. Po prvi rundi je bil izid 0:0, v drugi pa je Slovenka tekmico dvakrat zadela v glavo, povedla s 6:1 in v zadnji rundi s še enim uspešnim udarcem v čelado obdržala prednost.

Ponomarenkovi spodletelo še drugič
Kajakašici Špeli Ponomarenko Janić se ni uspelo uvrstiti v finale na 200 metrov. V svoji polfinalni skupini je bila peta in bo v soboto nastopila v malem finalu.

V prvem nastopu zlahka v polfinale
Cilj Ponomarenkove je bil finale, vendar je doživela isto usodo kot na 500-metrski razdalji. Ponomarenkova je dopoldne opravila formalnost v kvalifikacijah in se brez težav uvrstila v polfinale. V svoji skupini je bila četrta, izpadla pa je le ena od sedmih tekmovalk.

Vztrajati namerava do Ria
Z veslanjem sem zadovoljna, imela sem dober štart, potem so mi pobegnile. Skupina je bila res težka, imela sem tri svetovne prvakinje. Ni bilo lahko, a nimam si kaj očitati, dala sem vse od sebe. V kvalifikacijah je bilo veslanje za ogrevanje, nisem šla na polno, imela sem dovolj moči za to tekmo, a očitno ni bilo dovolj hitro, očitno so bile druge boljše. Borila sem se, danes je malo zmanjkalo do tretjega mesta,” je po nastopu dejala Ponomarenko Janićeva, ki namerava vztrajati do Ria de Janeira 2016.