Boris Johnson daje pečat olimpijskim igram London 2012, ki so bile vseh sedem let priprav odvisne predvsem od tega neobičajnega politika. Foto: EPA
Boris Johnson daje pečat olimpijskim igram London 2012, ki so bile vseh sedem let priprav odvisne predvsem od tega neobičajnega politika. Foto: EPA
Mitt Romney
Obnavljanje anglo-ameriškega prijateljstva Mittu Romneyju ne gre najbolje. Z nekaj besedami ("Težave z organizacijo varnosti niso nekaj, kar bi bilo zelo spodbudno") je razburil Britance, zato se je ves četrtek opravičeval in hvalil prihajajoči spektakel. Foto: EPA
Olimpijska bakla
Londonska olimpijska bakla je 80 cm visoka in 800 gramov težka aluminijasta stvaritev Edwarda Barberja in Jyja Osgerbyja, ki sta si v njej zamislila osem tisoč luknjic kot simbolov za vsakega tekača in pretečeno miljo. Foto: EPA

Po 70 dneh potikanja po Britanskem otočju bo olimpijska bakla svojo pot sklenila na slovesnem odprtju OI London 2012, a že prej je doživela vrhunec pred vrhuncem.

Končno ogenj v Londonu
Osem tisoč tekačev je za sabo v 10 tednih pustilo 8 tisoč milj (12.800 km). Bakla je po prihodu iz Olimpije po cestah, poteh, zraku in vodi prepotovala celotno Veliko Britanijo, vključno s Kanalskimi otoki in Manom, za dan se je ustavila tudi v Dublinu. V četrtek so z baklo obšli vse klasične londonske znamenitosti, kot so Oxford Steet, Trafalgar Square in Downing Street.

Najboljše mesto na svetu
Ob prihodu na razgreti in poln koncertni prostor v Hyde Parku se je pokazalo, kdo je v olimpijski vročici še utrdil status "carja" - župan Boris Johnson: "To je najboljša stvar v življenju, ki sem jo videl. Pokažimo svetu, da je London najboljše mesto na svetu." Ob bučnem navdušenju se priljubljeni župan ni mogel upreti in je odgovoril na nezaupljive opazke Mitta Romneyja, republikanskega pretedenta za mesto predsednika ZDA in vodje zimskih olimpijskih iger Salt Lake City 2002.

Pripravljeni na zmage
"Neki moški, ki se imenuje Mitt Romney, dvomi, da smo pripravljeni. Kaj mu odgovorimo? Ali smo pripravljeni? Da, smo pripravljeni!" je zabrusil župan Američanu, ki si je z nespretnim intervjujem za NBC nakopal jezo Britancev ravno na prvi dan obiska Londona.

Župan, podžgan z glasnim odobravanjem iz občinstva, je izkoristil govorniško moč Hyde Parka: "Osvojili bomo zlate, srebrne in bronaste medalje. Imeli jih bomo toliko, kot Španija in Grčija skupaj. Premagali bomo Francijo. Premagali bomo Avstralijo. Mislim, da bomo premagali tudi Nemčijo," je bogato bero domačih odličij napovedal prvi mož Londona.

Favoriti za prižig ognja:
- Steve Redgrave (1-2), legendarni veslač s 5 zlatimi medaljami;
- Daley Thompson (4-1), dvakrat zlat v desetoroboju;
- princ William (5-1), britanski princ;
- David Beckham (5-1), nogometaš, ki je ostal brez Londona 2012;
- Roger Bannister (6-1), prvi atlet, ki je pretekel miljo hitreje od štirih minut;
- Kelly Holmes (7-1), dvakratna atletska prvakinja iz Aten.

Za konec velika uganka
Zadnji dan olimpijski plamen čaka le še spust po Temzi na kraljičini ladji Gloriana. Od kraljevskega Hampton Courta do središča mesta bo potekala še zadnja javna pot olimpijskega ognja, ki bo nato do večera počakal v mestni hiši, od koder bo po skrivni poti ponešen do olimpijskega stadiona, kjer ga bo prižgal/-a še neznani/-a junak/-inja. Stave veselo padajo, na stavnicah pa kljub lastnemu zanikanju vodi Steve Redgrave.

Iz Londona