Ruske plavalke so v zadnjih letih v sinhronem plavanju nenadkriljive. Foto: Reuters
Ruske plavalke so v zadnjih letih v sinhronem plavanju nenadkriljive. Foto: Reuters
Oussama Mellouli
Mellouli je tunizijski nacionalni junak. Foto: EPA
Novozelandski jadralki
Novozelandski jadralki sta znali proslaviti naslov, še bolj bučni sta bili pa drugouvrščeni domačinki Mills in Clark, ki sta še na jadrnici prižgali pirotehnična sredstva, nato pa poskakali v vodo. Foto: EPA

Melloulli je pred štirimi leti v Pekingu postal olimpijski prvak na 1.500 metrov prosto, tudi tokrat pa v Hyde Parku izkoristil svojo hitrost in slavil v napornem 10-kilometrskem maratonu. Ko se je po osmih kilometrih prebil v ospredje, predse ni spustil nikogar več. Mellouli je v Londonu že dobil tudi bron na 1.500 metrov prosto.

"Neverjetno, ne znam razložiti. Ne vem, če je komu že to uspelo. To je ena najtežjih stvari. Imel sem težave, z ramo, komolcem, prebolel sem virozo. Kar se je zgodilo danes, je čudež, če verjamete vanje," je po velikem uspehu razlagal 28-letnik, ki je postal prvi Tunizijec z dvema zlatima olimpijskima medaljama.

Zaradi seminarske naloge skorajda končal s plavanjem
Mellouli je leta 2008 postal svetovni prvak na 800 metrov, ampak so mu kasneje odvzeli naslov in prepovedali nastopati 18 mesecev, ker je bil leta 2006 pozitiven na amfetamine. Mellouli, takrat študent univerze v južni Kaliforniji, se je zagovarjal, da je vzel dve tableti, ker je želel ostati buden, da bi dokončal seminarsko nalogo.

Drugi je bil Nemec Thomas Lurz, tretji pa Kanadčan Richard Weinberger.

Jadralsko zlato v 470 "tja spodaj"
Po zapletih z vremenom so danes pod streho spravili tudi zadnjo regato tako v moškem kot ženskem jadralnem razredu 470. Zlato med dekleti je šlo na Novo Zelandijo, med fanti pa v Avstralijo.

Rusinje spet pometle s konkurenco
Ruske plavalke so s spektakularno predstavo, polno akrobatskih skokov, osvojile še četrto olimpijsko zlato medaljo v ekipnem sinhronem plavanju zapored ter drugo v Londonu. Rusinje so dobile kar 98,93 točke od možnih 100 za njihovo predstavo v prostem programu, skupno pa 197,03. Kitajke so bile druge, Španke pa tretje.

Strombergs ubranil naslov v BMX-u
V BMX-u sta slavila Latvijec Maris Strombergs, ki je ubranil naslov iz Pekinga, in kolumbijska nosilka zastave Mariana Pajon. V rokoborbi so podelili medalje pri moških v prostem slogu.

Zlato nizozemskim hokejistkam
Nizozemske hokejistke na travi so po zmagi nad Argentino z 2:0 ubranile naslov iz Pekinga, medtem ko so bronasto medaljo na moškem nogometnem turnirju osvojili Južni Korejci, ki so z 2:0 porazili Japonce.