Kobe Bryant je v zadnji četrtini dosegel štiri trojke zapored. Foto: EPA
Kobe Bryant je v zadnji četrtini dosegel štiri trojke zapored. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro, Pau Gasol
Glavna tvorca največjih uspehov najboljše evropske reprezentance v zadnjih letih Juan Carlos Navarro in Pau Gasol sta Španijo popeljala v nov boj za kolajne. Foto: EPA
Tony Parker
Tony Parker, ki je že trikrat osvojil šampionski prstan v Ligi NBA, ostaja brez olimpijske medalje. Francija je leta 2000 osvojila srebro, a tedaj superzvezdnika še ni bilo v izbrani vrsti. Tedaj je bil prvo ime Antoine Rigaudeau. Foto: EPA
Andrej Kirilenko
Andrej Kirilenko se je znova izkazal z vsestransko predstavo. V statistiko je vpisal 19 točk, 13 skokov in po tri podaje, ukradene žoge ter blokade. Foto: Reuters
Darius Songaila, Jonas Valančiunas, Rimantas Kaukenas
Prihodnost Litve, države, ki je dobesedno nora na košarko, je nedvomno svetla. Jonas Valančiunas (na sredini) velja morda celo za najbolj nadarjenega košarkarja na svetu. 19-letni center, ki je bil MVP na vseh prvenstvih mlajših selekcij, na katerih je igral, je manjkal na EP-ju U-20 v Sloveniji, pa je njegova generacija litovskih mladcev vseeno osvojila naslov. Foto: Reuters
Manu Ginobili
Manu Ginobili je bil argentinski junak na igrah 2004, ko so osvojili zlato kolajno. Tudi letos izkušeni branilec igra odlično. Foto: Reuters
Leandro Barbosa
Leandro Barbosa v akciji proti Luisu Scolaju. Barbosa je glavni nosilec igre Brazilije, ki je na igrah prikazala dobre predstave in klonila le proti Argentini ter Rusiji. Foto: Reuters

Na zadnji četrtfinalni tekmi so košarkarji ZDA s 119:86 odpravili Avstralijo. Američani so dosegli 19 trojk (izza črte so metali 46-krat), skok pa dobili z 52:42. Za 10 točk so prvič povedli pri izidu 26:16 ob koncu prve četrtine, v drugi pa ušli na +16 (56:40). Z delnim izidom 13:0 na prehodu iz prvega v drugi polčas so se Avstralci približali na 56:53, nato pa so ZDA znova prestavile v višjo prestavo in se v zadnji četrtini že poigravale s tekmeci (35:16) ter z nekaj potezami poskrbele za navdušenje gledalcev na tribunah. Najboljši strelec je bil Kobe Bryant z 20 točkami, 12 jih je dosegel v zadnji četrtini s štirimi zaporednimi trojkami.
"Ravs" v zadnji minuti
Španci, aktualni olimpijski podprvaki in zmagovalci zadnjih dveh Eurobasketov, na igrah v Londonu sicer niso tako suvereni, kot so bili recimo lani v Litvi, a se bodo vseeno borili za medalje. V prvem polčasu so Francozi ves čas imeli niti igre v svojih rokah in povedli tudi za osem točk. V tretji četrtini je Špancem uspelo nasprotnike ujeti in pred zadnjo četrtino - vmes so varovanci Sergia Scariola za trenutek povedli - je prednost Francije znašala dve točki (53:51).
Tekmo je zaznamoval slab odstotek meta iz igre, še posebej nenatančni pa so bili košarkarji v zadnji četrtini. V zadnjih sedmih minutah srečanja je v napadu Francije prišlo do popolnega mrka, ki so ga - ne ravno razpoloženi - Španci znali izkoristiti in pred zadnjo minuto - tudi oni niso več kot štiri minute zadeli - povedli z 62:57. Nato sta Ronny Turiaf in Nicolas Batum, ki je kar s pestjo poskušal zaustaviti Juana Carlosa Navarra, napravila v zadnji minuti nešportni napaki in kapetan Španije "La Bomba", ki je bil MVP lanskega EP-ja, v finalu pa je nasul Franciji 27 točk, je le še zapečatil usodo "galskih petelinov".

V videonovici na desni strani si lahko ogledate zaključek srečanja in dve grobi nešportni osebni napaki Francozov.

Najboljša strelca tekme sta bila Boris Diaw in Tony Parker, ki sta dosegal po 15 točk. Prvi zvezdnik Francije je v odločilnih trenutkih povsem zatajil. Pri Španiji je bil najboljši katalonski trio - Marc Gasol je dosegel 14 točk, Navarro 12, Pau Gasol pa je 10 točkam dodal še 11 skokov.

Rusi odgovorili na vse litovske serije
Rusija je s 83:74 ugnala Litvo in nadaljuje dobre predstave v Londonu. Ruski in litovski košarkarji so bili pred razpadom Sovjetske zveze vedno glavni nosilci igre reprezentance in so imeli največ zaslug za velike uspehe, ki so jih dosegali pod taktirkama Aleksandra Gomelskega in Vladimirja Kondrašina. Sovjetska zveza je na desetih olimpijskih igrah osvojila kar devet medalj, dvakrat je bila zlata.

Vrsta Davida Blatta je hitro prevzela pobudo, a se nepopustljivi Litovci niso predali in vedno znova so se z manjšo serijo vrnili v igro. V zadnjih treh minutah tretje četrtine so po zaostanku iz 51:38 na krilih Mantasa Kalnietisa priključili na 54:50. Na začetku zadnjih desetih minut je izza črte zadel še Rimantas Kaukenas in vse je kazalo na popoln preobrat, vendar sta Viktor Hrjapa in predvsem Sergej Monja z meti z razdalje znova priigrala Rusiji prednost. Kapetan reprezentance, ki je na evropskem prvenstvu trojko za zmago v zadnji sekundi zadel tudi proti Sloveniji, je z metom izza črte poskrbel, da so Rusi lažje zadihali šest minut pred koncem, dokončno piko na i pa je postavil fantastični Andrej Kirilenko.

Znova bleščeča predstava Kirilenka
Prvi zvezdnik Rusije se je izkazal z dvojnim dvojčkom. Dosegel je 19 točk in 13 skokov, ob tem pa v statistiko vpisal še po tri podaje, ukradene žoge in blokade. Povsem druga zgodba je bila s prvim zvezdnikom Litve. Linasu Kleizu se znova ni uspelo podrediti ekipi in je bil povsem razglašen v napadu. Na koncu je povratnik po poškodbi v izbrani vrsti dosegel le štiri točke.

Podobno slabo predstavo je prikazal Aleksej Šved, ki je imel ogromno težav pri organizaciji napada. Sicer je pri CSKA-ju igral na poziciji "dve". Kaukenas je pri Litvi sicer zbral 19 točk, Darius Songaila jih je dodal 15, Kalnietis pa 14. Izkazal se je tudi izjemno obetavni center Jonas Valančiunas, ki je ob sedmih točkah ujel še devet odbitih žog. V ruski vrsti je Timofej Mozgov dal 17 točk, 12 pa Hrjapa.

Argentinci po 3. zaporedno kolajno
Argentina je z 82:77 v južnoameriškem dvoboju odpravila sosednjo Brazilijo in ostaja v boju za tretjo zaporedno medaljo na olimpijskih igrah. Pred štirimi leti je bila v Pekingu bronasta, pred osmimi pa v Atenah senzacionalno zlata, ko jo je vodil Ruben Magnano, ki zdaj sedi na brazilski klopi. Po zaslugi razigranega Marcelinha Huertasa so Brazilci dobili prvo četrtino s 26:23, a so že v drugi Argentinci prešli v vodstvo in po prvem polčasu vodili s 46:40. V tretji četrtini so svojo prednost še povečali in razlika je postala dvoštevilčna. Brazilija se ni predala, uspela se je približati na -3, a za popoln preobrat ji je zmanjkalo časa.

Marcelinho, organizator igre Barcelone, je bil skupaj z NBA-jevemc Leandrom Barboso prvi strelec tekme z 22 točkami. Alex Garcia jih je dodal deset, Nene pa je ob sedmih ujel še 12 odbitih žog. Pri Argentini so bili pričakovano najbolj uspešni Luis Scola, ki je zbral 17 točk, in Manu Ginobili ter Carlos Delfino, ki sta jih pristavila po 16.

Četrtfinale:
RUSIJA
- Litva
83:74 (17:10, 15:17, 22:23, 29:24)
Kirilenko 19 in 13 skokov, Mozgov 17, Hrjapa 12, Fridzon 11, Monja 10; Kaukenas 19, Songaila 15, Kalnietis14. Valančiunas 7.

Francija - ŠPANIJA
59:66 (22:17, 15:17, 16:17, 6:15)
Parker in Diaw po 15, Pietrus 10, Batum 9; M. Gasol 14, Navarro 12, P. Gasol 10 in 11 skokov, Fernandez 9.

Brazilija - ARGENTINA
77:82 (26:23, 14:23, 14:18, 23:18)
Huertas in Barbosa po 22, Garcia 10, Nene 7 in 12 skokov; Scola 17, Ginobili in Delfino po 16, Nocioni 12, Gutierrez 11.

ZDA - Avstralija
119:86 (28:21, 28:21, 28:28, 35:16)
Bryant 20, Williams 18, Anthony 17, Durant 14, James 11, 14 skokov in 12 podaj, Love 10; Mills 26, Ingles 19, Andersen 11, Newley 10 ... Baynes 4.

Polfinale, petek ob 18.00:
ARGENTINA - ZDA
Ob 22.00:
RUSIJA - ŠPANIJA

Nedelja ob 12.00:

TEKMA ZA 3. MESTO
Nedelja ob 16.00:
FINALE