Nicolasa Batuma so soigralci komaj zadržali, da se ni
Nicolasa Batuma so soigralci komaj zadržali, da se ni "udaril" še s Josejem Calderonom. Foto: Reuters
Rudy Fernandez
Rudy Fernandez je enkrat med tekmo takole obležal. Je tudi on pretiraval? Foto: Reuters
Ameriški košarkarji
Po do zdaj videnem Američanov na poti do drugega zaporednega naslova olimpijskega prvaka nihče ne more ustaviti. Foto: Reuters

Francozi so po lanskem finalu Eurobasketa znova v ključni tekmi pokleknili pred Španci, sicer po navadi mirni ostrostrelec Portlanda pa je med drugim v zadnji minuti tekme s pestjo v dimlje udaril prvega zvezdnika Barcelone. Francoski selektor Vincent Collet in igralci imajo očitno dovolj španskega taktiziranja, saj so bili prepričani, da so zdajšnji evropski prvaki namenoma izgubili zadnjo tekmo predtekmovanja z Brazilci, da bi se izognili Američanom pred finalom.

Pozneje sledilo opravičilo na Twitterju
Na vprašanje, da to njegovo dejanje ni bilo ravno v olimpijskem duhu, je Batum takoj po tekmi še odvrnil: "A to, da namenoma izgubiš tekmo, pa je v olimpijskem duhu?" Batum je pozneje na svojem Twitterju objavil opravičilo: "Želim se opravičiti za svoje neumno dejanje. S tem sem vrgel slabo luč tako na ekipo Francije kot nase. Čestitke španski ekipi."

Marc Gasol: Samo, da se ni nihče poškodoval
Prvi španski strelec Marc Gasol (14 točk) je bil po tekmi diplomatski: "Nihče si ne želi poraza v četrtfinalu olimpijskih iger. Vsi se želijo bojevati za medalje. Včasih vse skupaj zaradi naboja uide nadzoru. Nihče se ni poškodoval, to je pomembno."

Kobe rešetal avstralski koš s trojkami
Na tekmi ZDA z Avstralci (119:86) se je "med žive" vrnil veliki Kobe Bryant, ki je v zadnji četrtini s serijo štirih zaporednih trojk ob ovacijah "Kobe, Kobe" dokončno prelomil tekmo. Zvezdnik LA Lakersov je bil do včerajšnje tekme na olimpijskem turnirju precej nerazpoložen. "Kobe je po navadi vsak večer najboljši, ko igramo v NBA-ju, tako da je lepo, da se mu je "snelo" tudi tule," je bil zadovoljen organizator igre Chris Paul in dodal: "To bi lahko delal vsak večer, ampak naša ekipa ima toliko strelcev, da mu to ni potrebno."

Argentina? Imajo srce šampiona
"Drugi polčas smo začeli obupno. Igrali so dobro v prvem polčasu, nato pa so izkoristili še naš slab začetek v drugem. Skok v napadu je bil ključen. LeBron je pobral nekaj žog, nato nas je Kobe s svojo energijo v obrambi in šovom v napadu ponesel," je dejal ameriški selektor Mike Krzyzewski, ki ga za finale po predtekmovanju čaka ponoven obračun z Argentino. "Skupaj so boljši kot posamezno. Drug drugega delajo boljšega in imajo srce šampiona. Z njimi smo igrali že dve težki tekmi, pričakujem, da nas čaka še tretja," je o gavčih dejal Krzyzewski.

Zmaga proti Brazilcem šteje dvojno
Argentinci so z navijači ob petju proslavili še tretjo zaporedno uvrstitev v polfinale olimpijskih iger. Še posebej je bilo bučno tudi zato, ker so premagali ravno velike tekmece iz Brazilije. "Zdržali smo in dosegli izjemno zmago. Zelo težko je priti do polfinala, za nas je to še posebej velik uspeh, ker nam je uspelo ravno proti Brazilcem," je dejal skromni Manu Ginobili.