Andres Kogovšek je v Argentini skorajda sopomenka za rokomet, ob koncu kariere pa je kot kapetan vodil reprezentanco na prvih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Andres Kogovšek je v Argentini skorajda sopomenka za rokomet, ob koncu kariere pa je kot kapetan vodil reprezentanco na prvih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Cristian Poglajen
Cristian Poglajen na odbojkarskem turnirju sicer ne igra v udarni postavi Argentine, saj njegovo mesto zasesda izkušenejši Rodrigo Quiroga. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Cristian Poglajen (št. 6)
Seveda tako Kogovšek in Poglajen ne bi mogla igrati za Slovenijo, ker zastopata barve Argentine, jima pa je slovensko državljanstvo olajšalo pot v Evropo. Foto: EPA

Najbolj izpostavljeno vlogo na olimpijskih igrah izmed njih je imel rokometni veteran Andres Kogovsek, ki je kot kapetan Argentine vodil "gladiatorje" na njihovih prvih olimpijskih igrah. Najvišjo uvrstitev pa si je priigral edini, ki še tekmuje, to je odbojkar Argentine Cristian Poglajen. Oba slovenska Argentinca, ki imata tudi slovenski potni list, smo ustavili za pogovor z MMC-jem.

V Španiji igral z Zoranom Lubejem
"V sebi nosim argentinsko in slovensko srce," pravi Andres Kogovsek oz. po slovensko Andrej Kogovšek. 38-letni rokometaš je ob koncu kariere dočakal vrhunec - prvi nastop Argentine na rokometnem olimpijskem turnirju. "Veliki kapetan" (El Gran Capitan) je bil priča vzponu rokometa v tej nogometno obsedeni državi, lani se je reprezentanca na svetovnem prvenstvu prvič prebila med 12 najboljših na svetu. V Londonu so Argentinci izgubili ključno tekmo s Tunizijo in tako ostali brez želenega četrtfinala.

"Moja mama je igrala rokomet, tako da sem ga začel igrati tudi jaz. Prihajam iz severa Buenos Airesa, moj slovenski dom je Carapachay. V Sloveniji sem bil pred dvema letoma, kjer imam tudi prijatelja in nekdanjega soigralca Zorana Lubeja," pripoveduje desno krilo, ki počasi končuje kariero, v kateri je pet let preigral tudi v Španiji. Priložnosti za igranje v domovini starih staršev nikoli ni bilo: "Mogoče v drugem življenju," pravi v zatikajoči se slovenščini oče dveh otrok.

Uspeh tudi za slovensko skupnost
Uspešnejši turnir je za Cristianom Poglajnom, ki se bo v četrtfinalu odbojkarskega turnirja srečal z Brazilijo. 23-letni odbojkar v tekoči slovenščini pripoveduje: "Odbojko sem začel trenirati pri 14 letih v šoli, pri 18 pa so me prvič poklicali iz reprezentance. Sem treniral in treniral ter sem prišel zdaj do tukaj." Odbojka je med argentinskimi Slovenci pomemben del njihovega družabnega življenja, saj potekajo med slovenskimi domovi zagrizena rivalstva. Poglajen prihaja iz San Justa, jugozahodnega predela Buenos Airesa.

"Nogomet je seveda daleč prvi šport. Odbojka zadnja leta z uspehi veliko pridobiva," razlaga prvi argentinski Slovenec, ki se je z odbojkarsko reprezentanco udeležil olimpijskih iger. "Moj uspeh je pomemben zame, za mojo družino, ki me vseskozi podpira, in tudi za slovensko skupnost, iz katere dobivam veliko sporočil podpore."

ACH poklical, ko je že imel pogodbo
Preteklo sezono je Poglajen prvič igral v Evropi, v Belgiji za Roeselare, s katerim se je v četrtfinalu pokala CEV srečal tudi z ACH Volleyjem. Zdaj se vrača v Argentino, kjer je podpisal za klub iz Resistencie, a kmalu bi lahko pristal tudi v Ljubljani. "ACH me je poklical, a sem že imel dogovor s klubom iz Argentine. Mogoče prihodnjo sezono," igranja v domovini prednikov ne izključuje Poglajen.

V argentinski olimpijski odpravi je še tretji športnik slovenskih korenin Alex Misael Suligoy. 21-letni strelec je z malokalibrsko puško 50 m leže, v kateri je Rajmond Debevec osvojil bron, zasedel 20. mesto.

Nastop v Londonu izsilil na sodišču
Kanado
je v judu predstavljala Kelita Zupancic, a je v kategoriji do 70 kg izpadla že v 1. krogu. Pogovor z 22-letno judoistko si lahko pogledate v priloženi videonovici (hokejski medklic: vsi trije njeni brati so hokejisti). V konjeništvu je Južno Afriko zastopal Alexander Peternell, na posamični tridnevni tekmi je bil 49., v stik z njim pa nismo prišli, kar je nekako tudi razumljivo, saj si je Peternell nastop v Londonu po sporu z južnoafriško zvezo zagotovil šele po odločitvi športnega razsodišča v Lozani.

Iz Londona