Mehičani so na olimpijskem prestolu presenetljivo, a povsem zasluženo nasledili Argentince. Naslednji veliki cilj
Mehičani so na olimpijskem prestolu presenetljivo, a povsem zasluženo nasledili Argentince. Naslednji veliki cilj "El Tri" je SP 2014 v Braziliji. Foto: EPA
Oribe Peralta
Odločilni mož finala Oribe Peralta je eden izmed trojice starejših igralcev v zmagovitem moštvu. Vratar Jose Corona je bil tudi kapetan, medtem ko je Carlos Salcido poveljeval obrambi. Foto: Reuters

Vedeli smo, da bodo Brazilci hitro izgubili glavo, če bomo držali žogo stran od njih. Naš cilj je bil zlato in to je nagrada za trdo delo zadnjih let. Gola smo s proslavljanjem posvetili Giovaniju, ki ga je močno prizadelo, da ni mogel pomagati v finalu.

Dvakratni strelec in veliki mehiški junak Oribe Peralta
Mano Menezes
Selektor Mano Menezes ne razmišlja o odstopu: "Poraz ali zmaga na eni tekmi ne bi smela imeti odločilnega pomena. Za nami je odličen turnir, a s porazom v finalu. Zdaj vse misli in moči usmerjamo v domače svetovno prvenstvo, kjer vemo, kaj je naš cilj." Foto: EPA
Nogometaši Brazilije
Zakaj petkratni svetovni prvaki nikakor ne morejo postati olimpijski zmagovalci? Svoje zlate sanje bodo morali zdaj uresničiti v domačem Riu čez štiri leta. Foto: EPA

"Olimpijsko srebro v nogometu je za Brazilijo enako polomu!" Če je kdo dvomil v to, je zadostoval samo pogled na nogometaše in selektorja Mana Menezesa po finalnem porazu z Mehiko (1:2). Več kot zgovorni pa so bili tudi komentarji in vprašanja brazilske sedme sile, ki je bila pred srečanjem tako prepričana, da bo "selecao" vendarle osvojil še zadnjo nogometno lovoriko, ki mu manjka.

Potrti Menezes: Mehika je bila boljša
"Po izrazu na mojem obrazu vidite, kakšne volje sem. Smo zelo potrti in žalostni. Prepričani smo bili, da smo zadosti dobri, da bomo osvojili zlato. Že po pol minute nas je močno prizadel uvodni gol, zaradi česar smo morali spremeniti sistem in načrt igre. Kljub napadalnemu pristopu in priložnosti nam ni uspelo zasukati poteka srečanja. Mehika je dobro igrala, priznavamo, da so bili na tej tekmi boljše moštvo in je zasluženo osvojila olimpijsko zlato," je bila odkrita izjava selektorja Menezesa, ki se mu zaradi "neuspeha" maje tudi selektorski stolček.

Žvižgi navijačev Rafaelu
Poraz v finalu v Braziliji "zahteva" iskanje grešnega kozla, ki ga tokrat ni bilo težko prepoznati. Branilec Manchester Uniteda Rafael je izgubil žogo, ki se je nato že po 28 sekundah znašla v brazilski mreži. Ob prejemu srebrne medalje so mu brazilski navijači že namenili koncert žvižgov. "Svoje kulture iskanja krivcev ne bomo spremenili. Napake posameznikov se dogajajo, a v primeru Rafaela smo imeli več kot 90 minut, da jo popravimo, zato smo vsi mi skupaj izgubili," je skušal branilca braniti selektor.

"Olimpijsko zlato je postaja prava obsesija in zdajle bo Manu težko preživeti te tedne. Pred vrati je domače prvenstvo, "zlati deček" Neymar pa je kot obraz brazilskega nogometa odpovedal ravno na ključni tekmi," je bil komentar novinarja brazilskega ESPN-ja. Poraz dve leti pred domačim svetovnim prvenstvom bo imel tako še večji odmev in težo kot prejšnji "neuspehi".

"Po porazih smo postajali svetovni prvaki"
Selektor Menezes je ob koncu novinarske konference v svojo obrambo spretno izrabil bogato brazilsko zgodovino: "Na olimpijskih igrah so izgubljali že veliki brazilski igralci, ki so nato postajali svetovni prvaki. Romario, Tafarel in Bebeto leta 1988, Rivaldo, Roberto Carlos in Dida leta 1996. Po porazu pridejo spremembe, gre za učenje iz poraza."

Največji uspeh Mehike
Na zmagoviti strani medtem ni manjkalo ponosa in veselja, a tudi skromnosti, saj selektor Luis Fernando Tena nikakor ni hotel priznati, da gre za največji nogometni uspeh Mehike. "Danes smo lestvico postavili zelo visoko. Pričakovanja bodo vse višja in višja," je Tena izpostavil, da mora biti olimpijsko zlato le prvi korak uspehov na svetovni ravni.

Spremenjena miselnost, ...
"Uspelo nam je spremeniti miselnost mehiških nogometašev. Lahko smo pogledali v oči vsakemu nasprotniku in nato z njim zaigrali povsem brez strahu. Pokazali smo Mehiko v najboljši luči, pri čemer smo vseskozi verjeli, da lahko zmagamo," je zmagoviti pristop obrazložil Tena, novi mehiški junak.

... odpravljeni kompleksi
Organizirana, disciplinirana in tudi navdihnjena mehiška reprezentanca je z izjemo Giovanija Dos Santosas sestavljena iz nogometašev, ki igrajo v vse boljšem in tudi donosnem domačem prvenstvu. Vse večji izbor mladih omogoča večjo selekcijo, hkrati pa se je denar začel prelivati tudi v boljšo infrastrukturo in trenerske vrste. "Precej več delamo na osnovnih elementih igre, mladi igralci zato tudi nimajo starih kompleksov," je selektor opisal zasuk v mehiškem nogometu.

Maščevanje za Kolumbijo
Simbol nove Mehike je vezist s številko 14 Jorge Enriquez, ki je z zbranostjo in trdim delom na sredini igrišča onemogočil razvoj brazilske igre. "Nogomet ti pogosto ponudi priložnost za maščevanje. Poraz v polfinalu mladinskega svetovnega prvenstva je bil izredno boleč, zaradi tega je olimpijska zmaga za veliko večino še toliko slajša," se je na široko smejalo Enriquezu, ki je lani z 0:2 izgubil proti Braziliji v polfinalu mladinskega SP-ja v Kolumbiji.

"Največje zadovoljstvo mi je bilo, ko sem videl igralce peti himno z olimpijskim zlatom okoli vratu. Ponosni smo, da smo osrečili Mehiko. Zdaj se lahko ples začne," je na proslavljanje zlata ob koncu pozval selektor Tena.

Iz Londona

Vedeli smo, da bodo Brazilci hitro izgubili glavo, če bomo držali žogo stran od njih. Naš cilj je bil zlato in to je nagrada za trdo delo zadnjih let. Gola smo s proslavljanjem posvetili Giovaniju, ki ga je močno prizadelo, da ni mogel pomagati v finalu.

Dvakratni strelec in veliki mehiški junak Oribe Peralta