Dobrodošli v Olimpijskemu parku, kjer se bo v dobrih dveh tednih odvil levji del olimpijskih odločitev v Londonu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Dobrodošli v Olimpijskemu parku, kjer se bo v dobrih dveh tednih odvil levji del olimpijskih odločitev v Londonu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Orbita
Orbita deli javno mnenje, večina je zgrožena nad njim, a vseeno je izredno oblegan, saj ponuja (še nepreizkušeno) izreden razgled, ob tem pa je vseeno cenejši od Londonskega očesa. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Javelin - London
Superhitro "Kopje" je najuporabnejše prevozno sredstvo za pot med središčem mesta in Olimpijskim parkom. Foto: MMC RTV SLO
Olimpijski park v Londonu
9 milijard evrov vredni Olimpijski park v Londonu je srce športnega in navijaškega dogajanja. Foto: Reuters
Stratford: Iz revne četrti do olimpijskega prizorišča

Pred soboto je še vedno vladala previdnost, celo manjši strah, ali bo London zdržal prvi pravi tekmovalni dan, a po prvem dnevu končnih odločitev je bilo jasno, da je glavno mesto Velike Britanije več kot pripravljeno na gostitev takšnega veledogodka. Olimpijski park je kot glavni oder iger končno zadihal s polnimi pljuči, glavni kamen spotike pa je še naprej Orbita Anisha Kapoorja.

Londonski prireditelji (LOCOG) so z žrebom že pred časom razdelili vstopnice, a še vedno obstajajo načini, in to legalni, kako do vstopnice. Na uradni strani Londona 2012 je organizirana izmenjava vstopnic, kjer se da izbrskati kakšno tekmo, hkrati pa zaradi ogorčenja javnosti kaže, da bodo morali pokrovitelji vrniti vstopnice, za katere se ve, da ne bodo izkoriščene.

Olimpijski park je srce iger, saj gosti kar osem prizorišč, med drugim dva osrednja športa, plavanje in atletiko.

Kako v park?
Javni prevoz na čelu s slovitim "undergroundom" (podzemno železnico) je izredno učinkovit, vstopna postaja pa je Stratford. Še hitrejši in udobnejši pa je superhitri vlak Javelin (kopje), ki vas iz postaje King's Cross/St. Pancras v središču mesta v sedmih minutah izstreli do Stratford Internationala in vrat Olimpijskega parka. V obeh primerih vas čakajo skušnjave ulic megalomanskega nakupovalnega središča.

Kaj vzeti s seboj?
Veljajo "letališka" varnostna pravila. Torej tekočine do 100 ml, dovoljene so prazne plastenke, tudi pregled je enak tistim na letališčih. Manj imate s seboj, hitreje greste čez.

Hrana, pijača, spominki
Vnos hrane je dovoljen, v parku pa je 800 prodajnih mest, ki skrbijo za prehranjevalne potrebe več deset tisoč gledalcev. Na voljo ni samo hrana izpod dvojnega zlatega loka, temveč tudi okoli 150 različnih jedi - od tipično britanskih do kitajskih. Uradne prodajalne spominkov so prav tako strateško razporejene, da jih je težko zgrešiti.

Cene?
Olimpijske, se pravi zasoljene in enotne po vsem parku. Plastenka pollitrske vode stane 2 evra, za malo pivo je treba odšteti 5,4 evre, za tradicionalno hitro kosilo Britancev, ocvrto ribo in krompirček, se plača slabih 11 evrov. Uradni program iger stane 13 evrov, uradna kratka majica z logom London 2012 pa 23 evrov. Majhna maskota iger Wenlock 13 evrov, cena pa z velikostjo igrače hitro narašča.

Kam pred tekmovanjem ali po njem?
Obstajajo posebne vstopnice (13 evrov), s katerimi lahko prideš v park, čeprav nimaš vstopnic za tekmovanja. Pred športnimi boji in po njih je obvezen ogled olimpijskega "Henman Hilla", ki se v parku imenuje Live Park. Tako kot v Wimbledonu je tukaj veliko zelenja, za nameček pa še nekaj vode in predvsem veliki zasloni, na katerih lahko skupaj z drugimi obiskovalci podoživljate olimpijske boje za odličja.

Za konec (ali pa začetek)
Vzpon na sporno Orbito. 115 m visoka stvaritev arhitekta Anisha Kapoorja najbolj spominja na zverižen vlak smrti in je najnovejša znamenitost mesta in objekt, ki najbolj deli javnost. Po raziskavah se zdi "grd" in "neolimpijski" dvema tretjinama Britancev, a vrste za vzpon nanj so vseeno daleč najdaljše izmed vseh v parku. Cena za vzpon in izjemen pregled nad Olimpijskim parkom je 19 evrov za odrasle in 9 evrov za otroke.

Olimpijski park bo mestna atrakcija še dolgo po koncu iger, zato si ga le zapišite na seznam stvari v Londonu, vrednih ogleda.

Iz Londona

Stratford: Iz revne četrti do olimpijskega prizorišča