Foto: EPA
Foto: EPA
Velodrom v Olimpijskem parku, London
Veledrom, ki je bil prvo dokončano prizorišče v Olimpijskem parku, je v les odet znotraj in od zunaj in je prava paša za oči. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
April Ross in Jennifer Kessy
Tekmovalno je drugi ženski polfinale po preobratu prinesel poraz prvih nosilk Brazilk Silve in France. Za zlato se bosta tako udarila ameriška para Ross/Kessy - May/Treanor. Foto: EPA
Velodrom v Londonu - keirin in derny
Keirin izhaja iz Japonske, kjer je postal zelo priljubljen zaradi stav. Motorček, poimenovan derny, ustvarja zavetrje, ob tem pa počasi pospešuje. Ko se derny umakne, sledi divji šprint. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Velodrom v Londonu
Velodrom oz. kolesarjenje na stezi v zadnjih letih doživlja popolno britansko dominacijo, kar gre tekmecem čedalje bolj v nos. Se za zlatom res skriva "tehnični doping"? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Najbučnejše prizorišče olimpijskih iger je po osebni izkušnji velodrom, kjer so zaradi hrušča ob britanskih uspehih tako bolela ušesa, da je bil nočni postanek na najlepšem prizorišču - stadionu za odbojko na mivki - več kot dobrodošel.

Britanska zlata mrzlica se nadaljuje, v torek so gostitelji poletnih olimpijskih iger osvojili še štiri nove zlate medalje, a daleč najbolj se je ta "bolezen" občutila na kolesarskemu veledromu. Po šestih dneh tekmovanj na stezi je Velika Britanija slavila kar v sedmih od skupno desetih disciplin! Prav za konec pa je prišel vrhunec vseh vrhuncev - sir Chris Hoy je zmagal v keirinu in osvojil šesto zlato medaljo, s čimer je presegel rekord sira Steva Redgrava.

Čar nenavadnega keirina
Ravno iz tega razloga je bil moj veliki torkov cilj veledrom in seveda nenavadna disciplina keirin, v kateri peleton pospešuje v zavetrju motorja (derny), ki se po petih krogih in pol umakne, nato pa sledi divji 625-metrski šprint.

Pričakovanje zgodovinskega je bilo v zraku, dvorana s šest tisoč sedeži se je napolnila že pol ure pred začetkom popoldanskega dela. "Danes bomo osvojili vse tri zlate," je bila samozavestna napoved sicer izredno vljudne Britanke. Ob 250-metrskem ovalu iz sibirskega macesna se je zbrala tudi kopica pomembnežev od župana Borisa Johnsona do Brada Pitta in samega princa Harryja.

Britanska skrivnost? Okrogla kolesa
Novinarji so medtem premlevali, kaj se skriva za silnimi britanskimi kolesarskimi uspehi. Na spraševanja L'Equipe je vodja Britancev Dave Brailsford odvrnil, da imajo "prav posebna okrogla kolesa". Otočani so se seveda delali norce iz francoskega dnevnika, ki je šalo vzel zelo resno, drugi pa so se ob nasmihanju vseeno spraševali, da niso Britanci zares na novo iznašli kolo.

Del zlatega uspeha se skriva kar v Chrisu Hoyu, ki ni samo navdih za celotno reprezentanco, ampak je s svojimi nasveti in zahtevami tudi pomembno vplival na zgradnjo velodroma. Tako je na primer določil mesto sanitarij za tekmovalce, sistem dvojnih vrat in vpihavanja zraka, zaradi katerega je temperatura na sami stezi vedno optimalna.

Avstralka malce pokvarila veselico
Prvič je "streho odneslo", ko je omniumu (mnogoboj šestih discplin) slavila 20-letna Laura Trott, ki je z drugim zlatom na igrah potrdila, da britanske prevlade na stezi še ne bo konec. Nato je sledil težko pričakovani dvoboj najboljših šprinterk zadnjega desetletja: Victoria Pendleton proti Anni Meares.

Zagrizeni tekmici, ki med seboj že šest let ne govoriti, sta uprizorili divji prvi finalni šprint, v katerem je za tisočinko (!) slavila Britanka. A sledila je hladna prha - Pendletonovi so odvzeli zmago zaradi spremembe smeri šprinta. V drugo dvoma ni bilo, Avstralka je "povozila" veteranko, ki je s porazom končala kariero. "Kakšna škoda, pa še proti Avstralki," je misli velike večine prisotnih povzela soseda.

Čustvena eksplozija na čast Hoya
Za konec je bil tukaj keirin: motorček je odpeljal svoje, nato pa je Hoy dobil šprint kariere proti Nemcu Maximilianu Levyju, ki je pred zadnjim ovinkom že prišel ob bok Škota, ki pa se je nato izstrelil in na najlepši možni način končal kariero. Stoječe ovacije, solze in objemi, priče smo bili potrditvi športne legende.

Namesto kraljičine parade odbojka
Za protiutež izredni velodromski izkušnji sem se odločil, da je končno napočil čas, da se ustavim tudi na odbojki na mivki, za katero večino trdi, da ima najlepše prizorišče izmed vseh v Londonu. Stadion za "beach volleyball" leži sredi same vladne četrti v Westminstru, stadion so zgradili na sloviti Horse Guard Parade oz. paradnem polju, kjer se uradno praznuje kraljičin rojstni dan.

15 tisoč ljudi, obkroženih s palačami, spodaj na mivki pa najboljši odbojkarji in odbojkarice tega privlačnega športa - vse to ustvarja izjemno kuliso. A kaj ko se je zadnje dni ohladilo, v torek pa je med večernima polfinaloma za nameček še vseskozi deževalo oz. rosilo.

Rio napoveduje Copacabano
"Dih jemajoča podoba, ni kaj. Resnično so se potrudili, prve dni je bilo fantastično in tudi vroče. Zdaj pa ..., škoda za vreme," je oceno podal Brazilec Ricardo in hitro dodal: "Samo počakaj na Rio. Morje tukaj vseeno manjka, mi pa bomo to imeli na Copacabani. To bo še bolje kot Wimbledon!"