Oribe Peralta je Mehičanom prinesel nepričakovani naslov olimpijskega prvaka. Do zdaj je bil njihov najboljši dosežek četrto mesto z domačih iger leta 1968. Foto: Reuters
Oribe Peralta je Mehičanom prinesel nepričakovani naslov olimpijskega prvaka. Do zdaj je bil njihov najboljši dosežek četrto mesto z domačih iger leta 1968. Foto: Reuters
Oribe Peralta
Peralta v svoji profesionalni karieri zunaj domovine še ni zaigral, za člansko reprezentanco je do zdaj dosegel le dva zadetka. V domovini ga kličejo 'krtača'. Foto: Reuters

To je seveda prvo zlato in olimpijska medalja v nogometu za Mehiko, ki je pred letošnjim turnirjem niso uvrščali med glavne favorite za naslov. Za nameček so morali v finalu nastopiti brez poškodovanega prvega igralca in do finala prvega strelca ekipe s tremi goli Giovanija dos Santosa. A na to se Mehičani niso ozirali, svojega junaka pa našli v Peralti.

Finalno tekmo si je na znamenitem Wembleyju ogledalo 86.162 gledalcev, kar je največ na letošnjih igrah za posamičen dogodek. Skupno si je celotni nogometni turnir deklet in fantov ogledalo 2.186.930 gledalcev.

Peralta kot duh sam povišal mehiško vodstvo
28-letni napadalec mehiškega Santosa je že v prvi minuti zatresel brazilsko mrežo. Po napaki Rafaela in ukradeni žogi Javierja Aquina je v 29. sekundi tekme zadel s strelom po tleh s približno 17 metrov. To je bil njegov tretji zadetek na turnirju. Svojega četrtega je dosegel v 75. minuti, ko je kot duh sam v kazenskem prostoru po podaji iz prostega strela povišal vodstvo Mehike. Marco Fabian je v 65. minuti po novem poigravanju brazilske obrambe zadel še prečko.

Brazilci bodo kot obsedeni čez štiri leta v Riu
Brazilci, ki bodo na domačih igrah čez štiri leta v Riu kot obsedeni lovili edino manjkajoče zlato v bogati zgodovini, so predvsem po vstopu Portovega zvezdnika Hulka po pol ure igre postali precej bolj konkretni. V prvem polčasu nevidni Neymar je imel v 48. in 59. minuti dve imenitni priložnosti, a ju ni izkoristil. Tolažilni zadetek je nato v sodnikovem podaljšku drugega polčasa po podaljšani žogi Leandra z glavo dosegel Hulk. V zadnjih trenutkih tekme je zlato priložnost za izenačenje zapravil še Oscar z glavo. Carioce so tako po letih 1984 in 1988 osvojile svoje tretje srebro, ob tem imajo še dve bronasti medalji.

V tekmi za tretje mesto je do svoje prve olimpijske medalje v nogometu prišla Južna Koreja.

Nogomet, finale, Wembley:
MEHIKA - Brazilija 2:1 (1:0)
86.162; Peralta 1., 75.; Hulk 91.

Mehika: Corona; I. Jimenez (81./Vidrio), Salcido, Mier, Chavez; Herrera, Aquino (57./Ponce), Reyes, Enriquez; Fabian, Peralta (86./R. Jimenez).

Brazilija: Gabriel; Rafael (85./Lucas Moura), Silva, Juan Jesus, Marcelo; Sandro (71./Pato), Romulo, Alex Sandro (32./Hulk); Oscar, Neymar, Leandro.

Tekma za 3. mesto:
Japonska - JUŽNA KOREJA 0:2 (0:1)
Park 38., Ko 57.