Prvi kos torte je Primož Kozmus namenil Primožu Četrtiču, nato pa sta Primoža lastnoročno v petih minutah razdelila celo torto, nato pa sta si privoščila zasluženo pivo. Foto: MMC RTV SLO
Prvi kos torte je Primož Kozmus namenil Primožu Četrtiču, nato pa sta Primoža lastnoročno v petih minutah razdelila celo torto, nato pa sta si privoščila zasluženo pivo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski navijači v slovenskem pubu v Camden Townu
Foto: MMC RTV SLO
Kozmusova žena točila solze sreče

V slovenski gostilni v Camden Townu se je na četrtem sprejemu zbralo največ ljudi do zdaj, ki so bili tudi najglasnejši. To niti ne preseneča, saj je priljubljeni "Korl" v London zvabil lepo četico svojih navijačev, s katerimi je uspeh praznoval že takoj po osvojitvi srebra v metu kladiva, zdaj pa ga še med osvajanjem pubov.

Z navijači vse čisto drugače
"Veseli me, da se je vas tako veliko zbralo tukaj, da ste prišlli navijat zame in za druge. Nam športnikom res veliko pomeni, da imaš podporo na tribunah, čisto drugače je, kot pa da samo zase mečeš," se je zbranim zahvalil presrečni Kozmus, ki ga je med nagovorom prekinilo skandiranje "Primož, Primož".

Ob prihodu v pub nekaj po 21. uri je dvakratni dobitniki olimpijskega odličja zaradi številnih čestitk potreboval kar nekaj minut, da se je prebil do odra. Pred njim sta ga pričakala dve legendarni imeni slovenskega športa: "zlati konjenik" Miro Cerar in udeleženec olimpijskih iger v Londonu leta 1948 ter vestni kronik slovenskega olimpizma Marko Račič.

Slišal jih je zaradi kladiva v mreži
30-letni Brežičan je med osvajanjem drugega olimpijskega odličja zakrivil tudi 10-minutno prekinitev finala, ko je njegovo kladivo obtičalo visoko v zaščitni mreži. "Tega smo vajeni, a ne od mene, temveč od koga drugega. Res je od tekmecev padlo nekaj štosov na to temo," je Kozmus razkril, da kljub boju za medalje humor ni zapustil metalcev kladiva.

Ravno zaradi prekinitve pa je bil ravno med pripravami na zadnji, šesti, met, ko je svet obstal zaradi težko pričakovanega šprinta na 100 m. "Priznam, pogledal sem si šprint in zmago Bolta, res pa, da sem se ob tem moral še pripravljati na zadnji met, saj sem le bil še vedno
na svoji tekmi."

Na pivo, nato pa razmislek
Ob koncu uradnega dela sprejema in pred razrezom torte je bil Kozmu znova pred vprašanjem o Riu 2016. Medtem ko je takoj po tekmi za MMC dejal, da lahko brez dvoma "potegne še za ene olimpijske igre," je bil tokrat bolj osredotočen na bližnjo prihodnost: "Zdajle moram povedati, da sem žejen. Spili bomo kakšno pivo, potem bomo pa bolj trezno razmišljali."

Zastava pripravljena že pred tekmo
Snemalec in strokovnjak za fizično pripravljenost Primož Četrtič je v zadnjih dveh mesecih po Kozmusovi odločitvi za povsem samostojno pot prevzel tudi vlogo trenerskega svetovalca. "Primož je bil res zbran na svoj posel, tako da je izžareval mirnost, ki sem se je na videz navzel tudi sam. Po drugi strani je bilo v notranjosti zelo drugače, kot je bilo videti."

"Primož nas je naučil, da mora biti poskrbljeno za slovensko zastavo," je Četrtič potrdil, da sta oba Primoža pričakovala uspeh, zaradi česar je bila slovenska zastava takoj po koncu tekmovanja v metu kladiva že v rokah za podaljšan častni krog Brežičana. Kozmus je koncu več kot pol ure ostal na tekmovališču in delil uspeh z navijači.

"Come back" nekaj najtežjega v športu
Ob novem londonskem uspehu Slovenije je za nov nagovor rade volje poskrbel tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič: "V športu se mi je zdela vrnitev po prekinitvi kariere oz. "come back" vedno nekaj najtežjega. Za kaj takega moraš biti res človek iz šampionskega testa, kar Primož očitno je, saj je na epohalni tekmi osvojil srebrno medaljo. To je bila prigarana medalja, v atletiki ni nič poklonjenega. Vsi, ki smo bili ob razglasitvi smo vedeli, da se piše slovenska športna zgodovina."

Dolgoletni vodja slovenske olimpijske družine je ob zadovoljstvu pred zadnjim tednom tekmovanj v Londonu še podal oceno, ki bo obveljala tudi po 12. avgustu: "Slovenija je s Primožom in drugimi dobitniki olimpijskih medalj dokazala, da zaseda častno mesto v svetu športa, tako glede na število prebivalcev kot na gospodarsko moč."

Iz Londona

Kozmusova žena točila solze sreče