Sašo Taljat (desno) v čolnu sedi zadaj in vesla na desni strani, Luka Božič (levo) pa spredaj in na levi strani.
Sašo Taljat (desno) v čolnu sedi zadaj in vesla na desni strani, Luka Božič (levo) pa spredaj in na levi strani. "V različnih trenutkih imava razdeljene različne naloge. V glavnem pa morava čim večkrat skupaj zaveslati," pravi Taljat. Njun trener je Dejan Testen, sodelujeta pa tudi s psihologinjo Katjo Čavničar. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Z Luko sva pod pritiskom po navadi najbolje delovala in tekmovala.

Sašo Taljat in Luka Božič
"Začela sva v kajaku, nato pa sva na pobudo Joška Kanclerja presedlala v skupni čoln, saj so imeli v najinem klubu Soške elektrarne željo po še kakšnem drugem čolnu. V naju so videli prihodnost. V Sloveniji je v zadnjih letih konkurenca treh čolnov. Tudi letos sva se morala kar potruditi, da sva se uvrstila na olimpijske igre. Drugi se nama bližajo in so nama povzročili precej preglavic." Foto: Nina Jelenc

Imeli bomo močno podporo s tribun. Sama bova imela približno 25 navijačev, približno toliko pa jih pride še iz Hrastnika.

Sašo Taljat in Luka Božič
Prvo medaljo sta osvojila leta 2006 na svetovnem mladinskem prvenstvu v Solkanu, ko so bili slovenski kanuji dvosedi bronasti na ekipni tekmi. Olimpijske igre v Londonu bodo zanju prve, prejšnje v Pekingu sta v kvalifikacijah zgrešila za las - za dve kazenski sekundi. Foto: Nina Jelenc

Na prizorišču iger sta že od prejšnjega ponedeljka. Tedaj se je v britansko prestolnico odpravila prva večja skupina slovenskih športnikov, med njimi tudi 22-letni Taljat iz Mosta na Soči in dobro leto mlajši Božič iz bližnjega Modreja. Kanuistični dvojec je slovensko javnost nase prvič resno opozoril pred tremi leti, ko je na svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu senzacionalno osvojil bronasto medaljo. Lani avgusta sta Primorca v Pragi prvič zmagala na tekmi svetovnega pokala, letos pa jima je najboljši nastop uspel junija v Cardiffu, ko sta bila druga.

Olimpijske igre sta si priborila na evropskem prvenstvu v Augsburgu, ko sta bila v internih kvalifikacijah boljša od izkušenih Dejana Kralja in Simona Hočevarja ter dvojca Urban Jarc/Luka Slapšak. Čeprav 22. mesto takrat ni zadostovalo niti za polfinale, je bilo to dovolj za uvrstitev na tekmo njune kariere, kjer se bo za medalje udarilo 14 čolnov. Tekma se bo s kvalifikacijami začela v ponedeljek, polfinale desetih in finale šestih najboljših pa bosta naslednji četrtek. S Taljatom smo se pogovarjali ob predstavitvi slovenske olimpijske reprezentance na ljubljanskem gradu.

Pod lupo:
- Sašo Taljat (twitter: @STaljat)
- Luka Božič
(twitter: @BozicLuka)



Sašo, olimpijske igre se nezadržno bližajo. Kako so potekali zadnji treningi?
V zadnjih tednih sva imela precej raznolike treninge, da ne bi zapadla v rutino in ne bi postalo dolgčas. Na vodi sva delala v glavnem stvari za izboljšanje vzdržljivosti, ker sva začela opažati, da pri hitrosti delava napake. Zunaj vode pa sva vzdrževala formo s fitnesom in tekom.

S kakšnimi cilji se sploh podajata v olimpijsko tekmo? Lani sta bila na svetovnem prvenstvu z dvema dotikoma peta, 3,1 sekunde za medaljo.
V Londonu bova tekmovala s kar visokimi cilji. Vsak od čolnov, ki bodo tekmovali tu, je že osvojil kakšno medaljo na velikih tekmah, tudi midva. Gotovo ne skrivava želje po kolajni.

Kdo so glavni favoriti? Najbolj znana predstavnika vašega športa sta slovaška brata Pavol in Peter Hochschorner.
Seveda, onadva sta že legendarna, saj imata največ uspeha in tudi letos sta prva favorita. Imata tudi največ izkušenj z olimpijskih iger, trikrat zapored sta že bila olimpijska zmagovalca. Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Štepanek sta tudi zelo izkušena in imata z olimpijskih iger dve kolajni. Tudi mlada Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche sta precej hitra. Sta približno tak čoln kot midva, zelo nepredvidljiv in hiter. Tu sta še Rusa Mihail Kuznecov in Dmitrij Larionov, ki sta prav tako osvojila medaljo na zadnjih olimpijskih igrah, bila sta bronasta. V zadnjih štirih letih sicer nista pokazala nekih rezultatov, a vsi vemo, da znata eksplodirati na velikih tekmah.

Kako je z vama? Zdi se, da sta lani tekmovala za odtenek bolje.
Težko je primerjati, ker so letos vse tekme na sporedu veliko prej kot lani. Po navadi je bilo treba formo tempirati za konec avgusta ali pa začetek septembra, ko je svetovno prvenstvo, zdaj pa se nam konec julija praktično že vse konča. Formo je bilo treba malo zamakniti in tudi pri tem sva imela precej težav.

Zadnjo tekmo svetovnega pokala v Seu d'Urgellu sta izpustila ...
Ja, kot večina olimpijcev sva jo izpustila, predvsem zaradi priprav, malo pa tudi zaradi počitka pred zadnjimi treningi.

Peter Kauzer je lani po svetovnem prvenstvu, kjer je zmagal, rekel, da se je na štartu počutil kot na eni "kmečki tekmi", s čimer je želel povedati, da tudi na tako pomembni tekmi ni bil nervozen. Kako vidva doživljata te največje tekme?
Jaz osebno ne morem trditi tega kot Peter, je pa res, da sva z Luko pod pritiskom po navadi najbolje delovala in tekmovala.

Peter je lanski dopust preživel na Mauritiusu. Sta si tudi vidva privoščila kakšen podoben "izlet", da bi imela čisto glavo pred olimpijsko sezono?
Prav veliko časa za dopust ni bilo, ker so, kot sem že rekel, letos vse tekme na sporedu prej. Prej smo začeli tudi priprave in vzdržljivostne treninge. Več časa za dopust bo po letošnji sezoni in tudi več časa za razmislek, kako naprej.

Olimpijska proga vama menda ustreza.
Tu so naredili res dobro delo. Je ena izmed boljših olimpijskih prog in nama kar leži. Je težka, ampak na ta način tudi veliko bolj privlačna. Na njej sva pred kratkim opravila tudi enotedenske priprave.

Vaju bo ob njej spodbujalo veliko navijačev?
Ja, imeli bomo močno podporo s tribun. Sama bova imela približno 25 navijačev, približno toliko pa jih pride še iz Hrastnika.

Z Luko sva pod pritiskom po navadi najbolje delovala in tekmovala.

Imeli bomo močno podporo s tribun. Sama bova imela približno 25 navijačev, približno toliko pa jih pride še iz Hrastnika.