Kljub nepredvidljivosti divjih voda bi bila prava senzacija, če slovaška dvojčka Hochschorner ne bi spet postala olimpijska prvaka. Foto: EPA
Kljub nepredvidljivosti divjih voda bi bila prava senzacija, če slovaška dvojčka Hochschorner ne bi spet postala olimpijska prvaka. Foto: EPA
Peter Kauzer
V kvalifikacijah Pekinga je bil Kauzer najhitrejši, nato pa se mu je zalomilo v polfinalu. Bo tokrat uresničil svoje napovedi? Foto: BoBo

V Pekingu 2008 so slovaški divjevodaši osvojili kar tri od štirih zlatih medalj in tudi letos so odločeni, da ponovijo zlato žetev. Glavna naloga za brata Hochschorner in Michala Martikana je že opravljena - na državnih kvalifikacijah so se prebili do nastopa v Londonu!

Spored kajak-kanu v Londonu
Nosilci medalj iz Pekinga 2008
Najuspešnejše države OI 2008 (16 disciplin):
Nemčija (3-2-3)
Slovaška (3-1-0)
Madžarska (2-1-1)
Belorusija (2-0-1)
Španija (1-2-0)

Pravila kajak-kanu

Svet proti Slovaški
Dvojčka Pavol in Peter Hochschorner bosta v kanuju dvosedu favorita že za četrti olimpijski naslov, pri čemer sta že izločila svoja dva najresnejša tekmeca bratranca Škantar. Martikan bo v kanuju enosedu lovil že peto olimpijsko medaljo - v svoji zbirki ima že dve zlati in dve srebrni medalji. V ženskem kajaku je dvakratna olimpijska prvakinja Elena Kaliska morala priznati premoč svetovni prvakinji Jani Dukatovi.

Visoke cilje, povezane z medaljami, imajo tudi gostitelji, kjer David Florence kuje maščevanje za Peking, kjer je za las izgubil proti Martikanu. Tukaj je tudi francoski šampion Tony Estanguet.

Kauzer, a tudi močna ekipa
Slovaška velesila je najšibkejša v kajaku enosedu, kjer pa ima zato svojega prvega aduta Slovenija - Peter Kauzer še zdaleč ne skriva, da ga zanima samo medalja, in če je mogoče, samo zlata. Vendar pa, nasprotno kot pred štirimi leti, Kauzer tokrat ni sam, ob sebi ima močno ekipo.

V dvojcu bosta brzice izzivala Luka Božič in Sašo Taljat, v kanuju bo visoko meril Benjamin Savšek, med kajakašicami pa bo slovenske barve zastopala Eva Terčelj.

Dvoboj Madžarke in Nemke
Divjevodaši bodo tekmovali v Lee Valley White Water Centru, ki leži severno od Londona, medtem ko bodo boji šprinterjev na mirnih vodah na jezeru Dorney, ki je v lasti znamenitega kolidža Eton in leži zahodno od Londona.

Po preureditvi sporeda čaka "mirnovodaše" 12 odločitev za medalje, osem v moški in štiri v ženski konkurenci. Napoveduje se nadaljnja prevlada Srednje- in Vzhodnoevropejcev. Za primat se bodo udarili predvsem Madžari in Nemci, kjer sta prvi zvezdnici ženski. Četrto in še kakšno več olimpijsko zlato načrtuje Natasa Janics (rojena kot Nataša Janić v Bački Palanki), podoben cilj pa ima tudi Nemka Katrin Wagner-Augustin, ki si prizadeva za peti olimpijski naslov.

Šesto mesto iz Pekinga bo skušala nadgraditi Špela Ponomarenko Janić, ki je dobro formo potrdila na junijskem EP-ju s 3. mestom na K-1 500 m.