Zgodovinski dan za Tejo Gregorin in slovenski biatlon. Foto: STA
Zgodovinski dan za Tejo Gregorin in slovenski biatlon. Foto: STA
Teja Gregorin
Dan, ko je bil poplačan ves trud. Teja Gregorin je srebru na SP-ju 2009 dodala še olimpijski bron. Foto: Reuters
Teja Gregorin
Ko je morala Gregorinova v kazenski krog in je bila zunaj deseterice, je redkokdo verjel, da ji bo uspelo osvojiti medaljo, toda njen tek je bil v zadnjem krogu fantastičen. Foto: Reuters
Tudi Teji uspel olimpijski podvig!

Zlato medaljo je osvojila Belorusinja Darja Domračeva. Prvega olimpijskega naslova ji ni mogel vzeti niti zadnji zgrešeni strel. Srebrna je bila Norvežanka Tora Berger. Vse dobitnice medalj so zadele 19 od 20 strelov.

V zadnjem krogu vklopila "turbopogon"
Edina slovenska predstavnica je štartala petnajsta, 42 sekund za zmagovalko šprinta Anastazijo Kuzmino. Po dveh streljanjih je napredovala na peto mesto. Šele po streljanju stoje je morala v en kazenski krog in je zdrsnila iz deseterice. Na zadnjem strelskem postanku je bila spet povsem zbrana in sledil je lov na bron s turbopogonom. To ni bil tek, to je bil šprint. V zadnjem krogu je bila Gregorinova najhitrejša med vsemi in v biatlonsko-tekaško središče Laura je pritekla na tretjem mestu. Brona ji ni mogel več vzeti nihče.

Olimpijski bron - krona lepe kariere
33-letna biatlonka, doma iz Ihana, je že več let med najboljšimi na svetu, a se je večinoma uvrščala na mesta med štiri in deset, res pa je, da je bila srebrna na SP-ju 2009. Na tekmah svetovnega pokala je bila le enkrat na stopničkah. "Upam, da se do konca kariere vsaj še enkrat uvrstim na zmagovalni oder," nam je povedala v intervjuju tik pred Sočijem. Želja se je uresničila v idealnem trenutku.

14. slovenska medalja na ZOI
To je 14. slovenska zimska olimpijska medalja (tretja v Sočiju po srebru Petra Prevca in bronu Vesne Fabjan), osma bronasta, prva v biatlonu. Do anes ji je bila najbližje Andreja Grašič, ki je bila v Naganu 1998 peta.

10 km, zasledovalno (Ž):           * 
 1. D. DOMRAČEVA     BLR  29:30,7 (1)
 2. T. BERGER        NOR    +37,6 (1)
 3. T. GREGORIN      SLO     42,0 (1)
 4. G. SOUKALOVA     ČEŠ     47,6 (1)
 5. V. SEMERENKO     UKR     52,9 (1)
 6. A. KUZMINA       SLK     58,4 (2)
 7. O. VILUHINA      RUS   1:02,2 (1)
 8. K. OBERHOFER     ITA   1:07,1 (1)
 

9. A. K. FLATLAND   NOR   1:09,5 (0)
10. Vi. SEMERENKO    UKR   1:09,6 (2)
                                     
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi 
                                     
 

Tudi Teji uspel olimpijski podvig!