Risi so na Dnevu slovenskega hokeja pozirali tudi v olimpijski opravi, v kateri bodo vsi slovenski športniki. Foto: STA
Risi so na Dnevu slovenskega hokeja pozirali tudi v olimpijski opravi, v kateri bodo vsi slovenski športniki. Foto: STA
Slovenija - Belorusija, risi
Veselje risov na turnirju v Vojensu, kjer je bil z odločilnima goloma proti Danski junak David Rodman. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Risi
13. februarja čaka Slovenijo prva tekma na olimpijskih igrah. Uvodno srečanje bo proti gostiteljem Rusom, ki so med glavnimi favoriti za zlato. Foto: Aleš Fevžer
David Rodman
Za Slovenijo je odigral devet svetovnih prvenstev, na katerih je na 50 tekmah dal osem golov in zbral 21 podaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
David Rodman
David Rodman je eden izmed treh risov, ki igrajo v švedski drugi ligi. Poleg njega nastopata še Tomaž Razingar in Žiga Pavlin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Risi so se predstavili pred odhodom v Soči

Poleg Roberta Kristana, ki je na Danskem blestel v slovenskih vratih, je bil najzaslužnejši za prvo uvrstitev hokejske reprezentance na olimpijske igre pod samostojno zastavo mlajši izmed bratov Rodman. Na treh tekmah na kvalifikacijskem turnirju za Soči je desnokrilni napadalec dosegel štiri gole. Postavil je piko na i s četrtim golom za zmago nad Belorusijo (2:4), bil tudi med strelci na zadnji tekmi, ki ni več odločala o ničemer, proti Ukrajini (6:1), obenem pa je bil junak z dvema goloma na odločilnem srečanju proti Danski (1:2).

Spomin na gola je še zelo svež
Proti gostiteljem je rise povedel v vodstvo po sijajni samostojni akciji. Levi so hitro izenačili, v 37. minuti pa je po protinapadu 30-letni napadalec zadel za senzacionalno uvrstitev na olimpijske igre. Za MMC se je spomnil zadetkov iz Vojensa: "Zagotovo mi bosta oba zadetka za vedno ostala v spominu. Spomin na ta dva gola je še zelo svež. Zelo sem vesel, da sem to dosegel in pripomogel k tej zgodovinski uvrstitvi na olimpijske igre."

V soboto bo minilo natanko leto dni od zgodovinskega uspeha v Vojensu. Risi so težko čakali na olimpijske igre, ki so zdaj pred vrati, a, kot pravi Rodman, je tudi leto kljub velikemu pričakovanju razmeroma kar hitro minilo: "Bila je dolga, po drugi strani pa kratka doba, kakor se vzame. Ko se enkrat sezona začne, gre vse mimo zelo hitro. Ves čas se nekaj dogaja, tako da je vse skupaj kar hitro minilo."

Z ekipo iz Sarajeva kakšno rekli tudi o igrah
David je tudi prvi, ki je dosegel zadetek v novem olimpijskem dresu, v katerem bodo slovenski hokejisti igrali v Sočiju: "Nov dres je v redu. Težko je kar koli reči. Morda je bel malce prazen, a vseeno je lep (smeh)." Na revijalni tekmi Dneva slovenskega hokeja, ko so se risi pred potjo v Sočiju poslovili od navijačev, je dosegel prvi gol proti olimpijski reprezentanci iz Sarajeva leta 1984, ko so slovenski hokejisti, tedaj po jugoslovansko zastavo, tudi zadnjič zaigrali na največjem športnem dogodku. Tekma se je na koncu končala s 3:3: "Da, lepa popotnica pred Sočijem je bil ta Dan slovenskega hokeja. Zanimivo je bilo za gledalce, tudi za nas je bilo lepo, da smo videli te hokejiste, ki so že bili na olimpijskih igrah, in da morda z njimi spregovorimo kakšno besedo tudi na to temo."

Rodman, ki je za Slovenijo odigral 109 tekem ter dosegel 27 golov in zbral 45 podaj, je od oktobra član Oskarshamna, s katerim v drugi švedski ligi trenutno zaseda sedmo mesto. Pred odhodom v Allsvenskan je bil blizu dogovora z Olimpijo. Za Oskrshamn, kjer je že igral pred dvema letoma, je v tej sezoni na 27 tekmah dosegel sedem golov in prispeval še 12 podaj. Zdaj so klubske obveznosti pozabljene in risi že čutijo olimpijski duh: "Takoj ko sem odigral zadnjo tekmo v klubu, sem preklopil na to olimpijsko dogajanje. Do zadnje tekme je bilo še vedno malo strahu, da ne bi bilo kakšne poškodbe ali česa podobnega. Zdaj je to mimo in smo pripravljeni, z mislimi pa že v Sočiju."

Igre nagrada za delo v preteklosti
Matjaž Kopitar je s prihodom na selektorsko mesto odkrito napovedal naskok na preboj na olimpijske igre, predtem pa je bila to le utopija. Tudi igralci pred Kopitarjevo napovedjo niso verjeli, da je kaj takega sploh mogoče: "Nedvomno so bile dolgo to le sanje. Če bi mi kdo pet ali šest let nazaj to rekel, bi odgovoril, ne v tem življenju ... Nisem verjel, da imamo možnosti oziroma da jih bomo kdaj imeli. Ko pa se je uprava zamenjala in ko je Matjaž Kopitar začel na glas razmišljati o tem, smo tudi mi začeli o tem razmišljati ter to potem tudi dosegli. To je velika nagrada za vse delo v preteklosti. Res težko pričakujem, da pridemo tja."

Hokej je osrednji dogodek olimpijskih iger, vse skupaj pa predstavlja velik praznik športa. V Sočiju bodo zbrani najboljši zimski športniki sveta. Risi upajo, da bodo kljub napornemu urniku našli čas, da si ogledajo še kakšen drug dogodek na igrah in podprejo druge slovenske športnike: " Sicer ne vem, kakšen bo program treningov in drugih obveznosti. Če bo le možnost in bo čas dopuščal, pa bi si seveda z veseljem kaj ogledal."

Za Ruse šteje le zlato
Slovenija bo v Sočiju odigrala vsaj štiri tekme, tri v skupinskem delu, kjer jo čakajo tri velesile Rusija, ZDA in Slovaška. Uvodno srečanje bo proti 'zbornaji komandi', ki na domačem ledu meri na zlato: "Vse tekme bodo zelo težke. V naši skupini se vsi naši nasprotniki spogledujejo z medaljami. Rusi odkrito merijo na zlato, vse drugo bo razočaranje. Zagotovo bo na Rusih velik pritisk, ker bodo igrali pred domačim občinstvom. Morda je to za nas celo dobro. Bomo videli, kako se bodo spoprijeli s tem pritiskom."

Še eno veliko priznanje je doletelo rise. Na otvoritveni slovesnosti, ki bo v petek, bo slovensko olimpijsko odpravo z zastavo na stadion popeljal kapetan hokejske reprezentance Tomaž Razingar. "Nedvomno je to velika čast. To je tudi neke vrste nagrada za vse nas. Osebno sem bil kar nekoliko presenečen, da so izbrali našega kapetana. Recimo, tu so Tina Maze in drugi odlični športniki. To je dokaz, da navijači in komite na to našo uvrstitev gledajo kot na zares velik uspeh," je za konec povedal Rodman, ki je za Slovenijo zaigral že na devetih svetovnih prvenstvih.

Risi so se predstavili pred odhodom v Soči