Anže Kopitar v zadnji tretjini ni odigral niti ene izmene in ga ni bilo niti na slovenski klopi, ker ga je zadel plošček in se je počutil slabo, zato preventivno ni več igral. Foto: Reuters
Anže Kopitar v zadnji tretjini ni odigral niti ene izmene in ga ni bilo niti na slovenski klopi, ker ga je zadel plošček in se je počutil slabo, zato preventivno ni več igral. Foto: Reuters
Phil Kessel
Phil Kessel je dosegel že peti, šesti in sedmi gol na tekmah s Slovenijo. Foto: Reuters

Vedeli smo, da bodo najmočnejši nasprotnik, tudi mi pa smo imeli nekaj priložnosti. Američani pa so potrdili, da so pač v tem trenutku boljši nasprotnik. Malo nezbranosti na začetku nas je znova kaznovalo, to pa takšen nasprotnik vedno kaznuje. Tako pač je. Iz takšnih napak se učimo. Vse reprezentance so dobre, tudi Avstrijci.

Jan Muršak po ZDA in pred Avstrijo
Luka Gračnar
20-letni Luka Gračnar je doživel olimpijski krst iz nočne more, saj je prejel gol iz prvega strela na tekmi, nato pa še iz četrtega. Foto: Reuters
Phil Kessel in Joe Pavelski
Joe Pavelski je trikrat s podajo našel Phila Kessla, najnevarnejšega ameriškega napadalca, ki je dosegel hat-trick. Foto: Reuters
T.J. Oshie
Luka Gračnar je tekmo končal s 23 obrambami oz. 82,14 odstotka ubranjenih strelov. Foto: Reuters
ZDA - Slovenija
David Backes je dosegel peti gol za ZDA, potem ko ga je plošček zadel v levo drsalko, ga je s palico hitro pospravil v slovensko mrežo. Foto: Reuters
Paul Martin in Žiga Pavlin
V slovenski igri se je močno poznala odsotnost visokega in močnega Sabahudina Kovačevića, ki je prestal kazen za nalet s komolcem na tekmi s Slovaško. Foto: Reuters
T.J. Oshie
Američani so potrdili status enega izmed glavnih favoritov za olimpijski naslov, vseeno pa so Slovenijo premagali za dva gola manj kot Slovaško. Foto: Reuters

Slovenska hokejska reprezentanca bo premierni olimpijski nastop nadaljevala v kvalifikacijah za četrtfinale, kjer jo čaka dobro znani in večni nasprotnik Avstrija. Termin sosedskega derbija še ni določen, znan pa bo po koncu zadnje tekme predtekmovanja. Slovenci so z zmago nad Slovaki zasedli 3. mesto v skupini A in skupno 8. mesto med 12 reprezentancami.

Tabela izločilnih bojev
Termine tekem bo IIHF potrdila na ponedeljkovem sestanku ob 11. uri.


Za nagrado četrtfinale z najboljšim

Avstrijci so v nedeljo dopoldne ugnali Norveško s 3:1 in se prebili na 9. mesto skupne lestvice. Risi in orli se bodo tako kljub vlogi največjih avtsajderjev turnirja v Sočiju pomerili za preboj v četrtfinale, kjer zmagovalca čaka mikavna nagrada - dvoboj z najboljšim moštvom predtekmovanja: Švedsko ali Finsko/Kanado.

Slab začetek, neučinkovito nadaljevanje
Slovenski hokejisti so vnovič zaspano začeli, kar so Američani hitro izkoristili in s štirimi streli v okvir vrat Luke Gračnarja in z "dvojčkom" Phila Kessla že v 5. minuti povedli z 2:0. Risi so se nato prebudili in začeli igrati enakovredno, a na drugi strani je bil Ryan Miller izredno zanesljiv. Sredi 2. tretjine je sledil nov pritisk ZDA in sledila sta dva nova gola v dobri minuti: Kessel je zadel za hat-trick, "bombo" je dodal še branilec Ryan McDonagh. V zadnji tretjini je zadel še David Backes, a risi se niso vdali in so grizli vse do konca, ko je Marcel Rodman vsega 18 sekund pred koncem tekme dosegel častni gol in postavil končnih 1:5 za ZDA.

1. tretjina (streli 8:7): "Dvojček" Kessla
Začelo se je slabo, saj so Američani povedli že s prvim strelom na tekmi. V 64. sekundi je najnevarnejši napadalec ZDA Phil Kessel preigral Mitja Robarja in brez milosti matiral debitanta v slovenskih vratih Luka Gračnarja. Nalet olimpijskih podprvakov ni popustil in v 5. minuti je Kessel že podvojil vodstvo, ko je ob Blažu Gregorcu udaril po ploščku v zraku, ki ga je pred gol poslal Joe Pavelski.

Po "dvojčku" Kessla so se risi prebudili in začeli igrati ter ogrožati Ryana Millerja. Razbranil se je tudi "Gračko" - z metra je ustavil nevaren strel Patricka Kana. Na drugi strani sta najlepšo priložnost imela Robert Sabolič in Gregorc, močno je pritiskal tudi udarni prvi napad D. Rodman-Kopitar-Muršak.

2. tretjina (streli 11:4): Dva gola v minuti
Slovenci so nadaljevali enakovredno igro, zaradi naleta v vratarja pa je bil prvi na tekmi izključen David Backes. Ob igralcu več so risi tudi brez Anžeta Kopitarja oblegali ameriška vrata, a pravega zaključka, ki bi ukanil Millerja, ni bilo. Ob prerivanju pred slovenskimi vrati je bil izključen Robert Sabolič, vendar slovenski "penalty kill" je odlično opravil svoje delo.

Po nizu priložnosti za rise so Američani v drugi polovici tretjine znova pritisnili. Po minutnem kroženju v slovenski obrambi sta znova udarila Joe Pavelski in Phil Kessel, prvi je še tretjič podal, drugi pa dosegel hat-trik. Dobro minuto za tem je bilo že 4:0, Blake Wheeler je na drugi vratnici našel pozabljenega branilca Ryana McDonagha, ki je z "bombo" zadel tik pod prečko.

3. tretjina (streli 7:9):
Častni gol M. Rodmana
V 44. minuti je v Šajbi odjeknila ameriška "petarda". Napad samih trdoživih igralcev Brown-Callahan-Backes je pritisnil, na drugi vratnici pa se je znašel David Backes, ki ga je plošček zadel v levo drsalko, a ga je nato ameriški center hitro s palico preusmeril v slovensko mrežo.
Slovenci so celotno zadnjo tretjino odigrali brez 1. zvezdnika Anžeta Kopitarja, a vseeno so si vse do konca prizadevali, da bi dosegli vsaj častni zadetek. Posrečilo se jim je pičlih 18 sekund pred koncem, ko je po podajah Davida Rodman in Jana Urbasa zadel pomočnik kapetana Marcel Rodman in s tem Millerju odvzel "shutout".

Razporejanje na skupni lestvici:
- najprej mesto v skupini
- število točk
- razlika v golih
- število doseženih golov
- IIHF-lestvica (Slovenija najnižje 17.)

V četrtfinale se neposredno uvrstijo zmagovalci skupin in najboljši drugi iz treh skupin. Drugi v torek igrajo repasaž po sistemu 5. z 12., 6. z 11. ...


Menjava zaradi kazni Kovačeviću
Strokovni štab je bil prisiljen v spremembo, saj je Sabahudina Kovačevića zaradi naleta s komolcem v glavo Tomaša Kopeckyja IIHF kaznoval. Zaradi kazni "Budu", drugemu branilcu Slovenije, je Slovenija tako prvič v Sočiju zaigrala s samo s sedmimi branilci in z dodatnim, 13., napadalcem.

                                     
ŠVEDSKA *   3   3   0   0   0  +5   9
ZDA *       3   2   1   0   0 +11   8
FINSKA *    2   2   0   0   0  +9   6
KANADA *    2   2   0   0   0  +8   6
-------------------------------------
RUSIJA      3   1   1   1   0  +3   6
ŠVICA       3   2   0   0   1  +1   6
ČEŠKA       3   1   0   0   2  -1   3
SLOVENIJA   3   1   0   0   2  -5   3
AVSTRIJA    3   1   0   0   2  -8   3
SLOVAŠKA    3   0   0   1   2  -9   1
LATVIJA     3   0   0   0   3  -5   0
NORVEŠKA    3   0   0   0   3  -9   0
         * - že v četrtfinalu        

Repasaž za četrtfinale, torek:

SLOVENIJA - AVSTRIJA
RUSIJA - NORVEŠKA
ŠVICA - LATVIJA
ČEŠKA - SLOVAŠKA

Termini tekem še niso znani.

SKUPINA A

SLOVENIJA - ZDA
1:5 (0:2, 0:2, 1:0)
M. Rodman 60.; Kessel 2., 5., 32., McDonagh 33., Backes 44.
Obrambe: Gračnar 23; Miller 17.
Izključitve: 4; 6.

ZDA (začetna postava)
Parise (C) - Backes - Callahan
Brown (A) - Kesler - Kane
van Riemsdyk - Pavelski - Kessel
Wheeler - Stastny - Oshie
Stepan

Suter (A) - Martin
Fowler - Carlson
McDonagh - Shattenkirk
Orpik

Miller (Howard)

SLOVENIJA (začetna postava)

D. Rodman - Kopitar (A) - Muršak
Jeglič - Tičar - Sabolič
Razingar (C) - M. Rodman (A) - Urbas
Pance - Mušič - Goličič
Verlič

Kranjc - Pretnar
Robar - Gregorc
Tavželj - Pavlin
Podlipnik

Gračnar (Kristan)

Sodniki:
Glavna sodnika: Leggo (ZDA), Ronn (FIN);
Stranska sodnika: Valach (SVK), Wheler (KAN).


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

RUSIJA - SLOVAŠKA
1:0 (0:0, 0:0, 0:0) - po kazenskih strelih

 

Vedeli smo, da bodo najmočnejši nasprotnik, tudi mi pa smo imeli nekaj priložnosti. Američani pa so potrdili, da so pač v tem trenutku boljši nasprotnik. Malo nezbranosti na začetku nas je znova kaznovalo, to pa takšen nasprotnik vedno kaznuje. Tako pač je. Iz takšnih napak se učimo. Vse reprezentance so dobre, tudi Avstrijci.

Jan Muršak po ZDA in pred Avstrijo
Navijaški utrip ob hokejski tekmi Slovenija - ZDA
Ameriška petarda v slovenski mreži
Robar: Proti Avstrijcem moramo biti pravi
Marcel Rodman prispeval častni zadetek Slovenije
Backes v 44. minuti povišal na 5:0
Kessel in McDonagh povišala na 4:0
Kessel hitro zadel za dvojno vodstvo ZDA
Navijaški utrip ob hokejski tekmi Slovenija - ZDA
Ameriška petarda v slovenski mreži
Robar: Proti Avstrijcem moramo biti pravi
Marcel Rodman prispeval častni zadetek Slovenije
Backes v 44. minuti povišal na 5:0
Kessel in McDonagh povišala na 4:0
Kessel hitro zadel za dvojno vodstvo ZDA