Pogled na Gorki z bližnje skakalnice, na kateri je Peter Prevc dobil dve olimpijski medalji. Foto: Reuters
Pogled na Gorki z bližnje skakalnice, na kateri je Peter Prevc dobil dve olimpijski medalji. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin je zadnji dan iger v tekaškem središču Laura videl trojno rusko zmago v teku na 50 kilometrov. Foto: Reuters
Čarobni trenutki olimpijskih iger
Olimpijski ogenj je ugasnil

Velikanska finančna injekcija v podobi več kot 50 milijard dolarjev je prinesla ogromno nove infrastrukture. Organizatorji so za potrebe olimpijskih iger zgradili 11 novih objektov, ki skupaj sprejmejo 120.000 gledalcev. Kaj se bo zgodilo z novimi objekti?

Na Fištu tekme SP-ja v nogometu
Ruska vlada je pred letom dni sprejela poseben odlok o usodi olimpijskih objektov. Stadion Fišt, ki je gostil odprtje in zaprtje iger, bo postal pripravljalni center ruske nogometne reprezentance. Med drugim bo leta 2018 tudi gostil tekme svetovnega prvenstva v nogometu.

Od učenja in zabave do kolesarstva
Dvorane v olimpijskem parku bodo dobile različne vloge: od izobraževalnega drsalnega centra za otroke do prizorišča koncertov in drugih zabavnih ter umetniških prireditev. Zanimiva usoda čaka Zimskošportno palačo Ledena gora, v kateri so tekmovali umetnostni drsalci in hitrostni drsalci na kratkih progah. Dvorano bodo po novem zasedli kolesarji, saj bodo v njej zgradili velodrom.

Glavna hokejsko dvorano Bolšoj bo z novo sezono 2014/15 postala domovanje novega hokejskega moštva v elitni Ligi KHL - Soči Delfin, ki ga bo vodila legendarna "ruska raketa" Pavel Bure.

Uporabni tudi objekti v naravi
Ruski športniki naj bi na tekmovališčih v naravi trenirali in nabirali formo. Smučišče Roza Hutor in tekaško-biatlonski center Laura bo odprt tudi za turiste, ki bodo tam lahko smučali. En del osrednjega medijskega centra bo postal trgovsko središče, drugi pa hotel.

Nihče si ne želi mesta duhov
Kaj pa naselje Gorki Gorod, ki je v Rdeči Poljani v dobrem letu zraslo in preraslo majhno vasico Estosadok? Kakšna usoda čaka devet hotelov, ki so v 92-odstotni lasti Sberbank? Predstavnik banke Stanislav Kuznecov je odločen: "Resno premišljujemo o prihodnosti. Če želimo, da to mesto preživi, potrebujemo močno vizijo prihodnosti. Nekaj strahu seveda je."

Kdaj se bosta povrnili vloženi milijardi?
Prav gotovo nekaj dvoma je. Sberbank je v projekt vložil dobri dve milijardi dolarjev in namerava stroške naložbe povrniti v šestih, sedmih letih. Drug strah se skriva v "konkurenci", ki bo lovila svoje potencialne goste. Gazprom je v bližini financiral tekaško-biatlonsko središče Laura, ki ima prednost, saj so objekti zgrajeni v neposredni bližini smučišč. Podobno velja tudi za smučišče Roza Hutor, v ozadju katerega stoji oligarh Vladimir Potanin.

Soči naj bi postal letovišče za srednji sloj
V letu 2014 Soči pričakuje še dva večja dogodka, ki bosta skrbela, da kraj ne bo prazen - junija bo tu vrh G8, oktobra pa prva od najmanj sedmih dirk formule ena. A treba bo zapolniti tudi preostale mesece, načrt (ki ga je blagoslovil predsednik Vladimir Putin) pa predvideva, da bi Soči postal turistično središče za ruski srednji sloj. Za uresničitev tega pa bo treba precej spustiti cene.

Iz Sočija

Čarobni trenutki olimpijskih iger
Olimpijski ogenj je ugasnil