Ireen Wust se iz Sočija vrača kar s petimi olimpijskimi medaljami. Foto: Reuters
Ireen Wust se iz Sočija vrača kar s petimi olimpijskimi medaljami. Foto: Reuters
Sklepna slovesnost, 1. del
Sklepna slovesnost, 2. del
Sklepna slovesnost, 3. del
Slovenski vrhunci v Sočiju
Petra Majdič ocenila olimpijske igre v Sočiju
Slovenske kolajne na igrah v Sočiju

Med olimpijskimi igrami smo v ruski ruleti izpostavljali različna statistična dejstva, ki so zaznamovale posamezne discipline, predvsem tiste, ki so bili povezani s slovenskimi športniki. Še zadnjič preverimo (bolj ali manj pomembne) številke.

Tudi po koncu olimpijskih iger ste še vedno vabljeni, da s svojimi vprašanji iz športa, športne zgodovine in statistike sodelujete v rubriki Športni SOS. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


1
: Rusija je s Sočijem sploh prvič gostila zimske olimpijske igre.

2: Slovenski športniki na zimskih olimpijskih igrah še nikoli niso dobili zlate medalje, v bližini Črnega morja pa je to kar dvakrat uspelo Tini Maze.

3: Najmanjša razlika v boju za zlato medaljo je bila samo tri tisočinke. Toliko je bil poljski hitrostni drsalec Zbignew Brodka na 1.500 metrov hitrejši od Nizozemca Koena Verweija.

4: Na vrhu lestvice najuspešnejših držav je Rusija, njeni športniki so osvojili 13 zlatih, 11 srebrnih in 9 bronastih medalj. S tem je četrtič v zgodovini zimskih olimpijskih iger na vrhu lestvice medalj domača država. Predtem se je to zgodilo še v Lake Placidu 1932, Oslu 1952 in pred štirimi leti v Vancouvru.

5: Nizozemska hitrostna drsalka Ireen Wust je edina, ki je na 22. zimskih olimpijskih igrah osvojila pet medalj. 27-letnica je osvojila dve zlati in tri srebrne medalje.

6: Italijan Armin Zöggeler je postal prvi športnik, ki je osvojil medaljo na šestih zimskih olimpijskih igrah! 40-letni sankač je svojo zbirko medalj začel v Lillehammerju 1994, kjer je bil tretji. Štiri leta pozneje je bil v Naganu srebrn, nato je v Salt Lake Cityju in Torinu postal olimpijski prvak, v Vancouvru in Sočiju pa je spet osvojil bron.

7: Olimpijske igre v Sočiju si bosta dobro zapomnila še dva veterana: 42-letni Albert Demčenko in leto mlajši Noriaki Kasai sta nastopila že na svojih sedmih olimpijskih igrah, kar je nov rekord. Oba pa sta za povrh osvojila še medaljo. Rus je bil drugi v sankanju, japonski skakalec pa drugi na večji napravi in tretji na ekipni tekmi.

8: Slovenski športniki so osvojili kar osem medalj in s tem krepko popravili svoj najboljši dosežek z zimskih iger (po tri medalje v Calgaryju, Lillehammerju in Vancouvru).

9: Hokejisti Kanade so osvojili še deveto olimpijsko zlato medaljo, s čimer so najuspešnejši v zgodovini iger.

10: Marit Björgen je osvojila tri zlate medalje, s čimer je postala prva športnica, ki je na zimskih olimpijskih igrah osvojila deset medalj (šest zlatih, tri srebrne in eno bronasto).

11: Športniki so popravili 11 olimpijskih rekordov.

13: V Sočiju so tudi dosegli rekord po številu medalj v absolutni konkurenci. Norveški biatlonec Ole Einar Björndalen (13) je z dvema zlatima medaljama na vrhu lestvice dohitel in prehitel rojaka Björna Dählieja (12).

22: Na 22. zimskih olimpijskih igrah je na svoj rojstni dan tekmovalo 22 športnikov in športnic.

23: Nizozemski hitrostni drsalci so osvojili kar 23 od 32 mogočih medalj.

43: Hokejist Teemu Selänne je pri 43 letih osvojil še svojo četrto olimpijsko medaljo. Finski blisk je s tem najstarejši dobitnik medalje v Sočiju. S 43 točkami pa je tudi na vrhu lestvice najučinkovitejših zbiralcev točk v zgodovini olimpijskih iger.

74: Do konca finala ženskega hokejskega turnirja med ZDA in Kanado je bilo 74 sekund, ko so Američanke zgrešile prazna vrata. Če bi šel plošček v mrežo (in se ne bi odbil od vratnice), bi bilo 3:1, tako pa so Kanadčanke na drugi strani izsilile podaljšek, ki so ga nato tudi dobile.

99: V 98 disciplinah je bilo podeljenih 99 zlatih medalj (do delitve prvega mesta je prišlo na ženskem smuku).

145: Najvišjo hitrost na sankah sta dosegla zlata Nemca Tobias Wendl in Tobias Arlt, ki sta na sankališču Sanki drvela s hitrostjo 145 kilometrov na uro. Najvišja hitrost v bobu je bila sicer 140 kilometrov na uro. Na smučišču Roza Hutor pa je bil le malenkost počasnejši Italijan Dominik Paris (139 km/h).

247: Na obeh hokejskih turnirjih je bilo na 52 tekmah skupaj doseženih 247 zadetkov.

1.149: Na obeh turnirjih v krlingu je bilo doseženih 1.149 točk.

1.446: Do začetka zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu je še natanko 1.446 dni.

2.774: Umetnostni drsalci so na vseh tekmah skupaj izvedli 2.774 skokov.

2.797: V Sočiju je tekmovalo 2.797 športnikov in športnic.

Iz Sočija

Sklepna slovesnost, 1. del
Sklepna slovesnost, 2. del
Sklepna slovesnost, 3. del
Slovenski vrhunci v Sočiju
Petra Majdič ocenila olimpijske igre v Sočiju
Slovenske kolajne na igrah v Sočiju