Bode Miller se je še nekaj minut po prihodu v cilj nezadovoljno zadrževal ob robu izteka. Razočaranje je bilo res ogromno. Foto: Reuters
Bode Miller se je še nekaj minut po prihodu v cilj nezadovoljno zadrževal ob robu izteka. Razočaranje je bilo res ogromno. Foto: Reuters
Moški smuk prvi vrhunec v Sočiju
Pogovor z olimpijskim prvakom in Klemnom Kosijem
Zlati olimpijski smuk Matthiasa Mayerja
Millerju tudi tokrat ni uspelo

To in izidi treningov so v vlogo favorita na moškem smuku potiskali Bodeja Millerja. A dosežki na treningih so 36-letnega Američana spravili v neprijeten položaj, ko je teža pritiska postala preveliko breme.

V Kitzbühelu se mu je nastop ponesrečil
"Na poti na štart sem v gondoli sedel skupaj z Bodejem Millerjem. Videti je bil res nervozen, sam pa sem bil popolnoma sproščen," je v ciljni areni nasmejan do ušes razlagal olimpijski smukaški prvak Matthias Mayer in nadaljeval: "To sezono so nas mediji v domovini precej kritizirali. Pa je prišel Kitzbühel in smo ga osvojili. Na najbolj pomembnem smuku v svetovnem pokalu se mi je nastop podrl. Zato sem sklenil, da se moram enostavno sprostiti in delati tisto, kar najbolje znam."

Najboljša uvrstitev na smukih: peto mesto
Velika večina smukaških olimpijskih prvakov je ob uspehu kariere štela 25 let ali manj, a v zadnjih desetletjih se trend obrača. Zadnje štiri olimpijske smuke so tako dobili tekmovalci, stari vsaj 29 let. Mayer je nenapisana pravila spet obrnil na glavo: "Glejte, smuk je bil izjemno težek. Nemogoče ga je odpeljati brez napake. Tudi sam sem jih naredil nekaj. Na srečo so bile res le majhne." Mayer je pri 23 letih šele na začetku kariere tekmovalca v hitrih disciplinah. Njegova najboljša uvrstitev na smukih za svetovni pokal je peto mesto, zato na svojih plečih res ni čutil preveč obremenitve.

Miller nezadovoljen s pogoji
Na drugi strani je Miller doživel eno največjih razočaranj v karieri. Prepričan je bil namreč, da je hiter. Ko je že v prihodu v cilj videl, da je ostal brez medalje, je nekaj minut negiben obstal na robu ciljnega prostora. "Naredil sem nekaj napak, to je res, a nikakor nisem mislil, da sem bil tako počasen. Moj agresivni slog smučanja ni primeren za slabšo vidljivost. Na treningih so bili pogoji idealni, tam se je videlo, kdo je najhitrejši smučar. Danes je bilo drugače. Temperature so se dvignile, proga se je na nekaterih mestih predrla in proga je bila počasnejša," je nezadovoljen razlagal.

Innerhofer takoj vedel, da ima medaljo
V njegovih besedah je nekaj resnice, zmagovalec je imel številko 11, bronasti Kjetil Jansrud pa 8. A do srebra se je kljub številki 20 zavihtel Christof Innerhofer, ki se je takoj po prihodu v cilj zrušil od sreče. "Ja, vedel sem, da bo to dovolj za medaljo. Od prvega mesta me res loči le šest stotink sekunde, a sem sem prišel po medaljo in z njo se vračam domov."

Svindal: To je bedno
Iz perspektive šampionov in večnosti je tisto, kar šteje, olimpijska medalja. Bode Miller je ostal brez nje. Tako kot najboljši smukač zime Aksel Lund Svindal, ki je bil odkrit: "To je grozno, to je bedno. Četrto mesto. To je pač grozno. No, če se vsi počutijo bolje od mene, tudi ni nič narobe."

Iz Sočija

Moški smuk prvi vrhunec v Sočiju
Pogovor z olimpijskim prvakom in Klemnom Kosijem
Zlati olimpijski smuk Matthiasa Mayerja
Millerju tudi tokrat ni uspelo