Marit Björgen se je razveselila svoje osme olimpijske medalje, četrte zlate. Foto: EPA
Marit Björgen se je razveselila svoje osme olimpijske medalje, četrte zlate. Foto: EPA
Therese Johaug in Marit Björgen
Skiatlon, na katerem je treba na polovici preizkušnje zamenjati smuči, je bil spet zelo zanimiv, po pričakovanju pa smo videli dvoboj Norveške proti preostalemu svetu. Foto: EPA
Barbara Jezeršek
Barbara Jezeršek je bila zadovoljna s svojim dosežkom. Foto: STA

V boju za naslov prvakinje je norveška tekačica na koncu preizkušnje, v kateri je bilo treba preteči 7,5 km v klasični in po menjavi smuči še 7,5 km v prosti tehniki, strla odpor Švedinje Charlotte Kalla, ki se ji je obrestovalo, da je zaradi priprav na Soči izpustila lep del sezone, tudi novoletno turnejo.

Osma olimpijska medalja za Björgnovo
Večji del je bila v ospredju Marit Björgen. Na zadnjem vzponu je šla naprej Kalla in narekovala hud ritem, ki mu je zmogla slediti le izkušena 33-letna Björgnova. V finišu je Norvežanka pritekla do četrte zlate olimpijske medalje (ima tudi tri srebrne in eno bronasto). Tri zlate je osvojila v Vancouvru 2010. "Ena zlata medalja, to je bil moj cilj. Zdaj se lahko sprostim in uživam v preostanku iger."

Spodbuden nastop Jezerškove
V boju za tretje mesto je Norvežanka Heidi Weng premagala vodilno v letošnjem svetovnem pokalu Thereso Johaug in Aino Kaiso Saarinen. Edina slovenska predstavnica Barbara Jezeršek je bila po polovici preizkušnje odlična 15., v prosti tehniki, ki je sicer njena ljubša, pa je nekoliko popustila in končala na 19. mestu. Lep dosežek, škoda le, da ni izboljšala 17. mesta izpred štirih let. Takrat je v evforiji rekla, da bo šla v Soči po medaljo.

Z odličnimi smučmi do uspeha sezone
"Naredila sem tisto, kar sem si želela vso sezono. Fantastično 19. mesto. Smučke so bile odlične. Že dolgo nisem naredila klasike tako fantastično. Morda so mi v drsalni tehniki v drugem krogu pošle moči, nekaj težav je bilo tudi, ker je bila na več različnih mestih različna kakovost snega."

Dvojno zasledovanje 15 km (Ž)     
 1. M. BJÖRGEN    NOR 38:33,6 
 2. C. KALLA     ŠVE   +1,8 
 3. H. WENG      NOR   13,2 
 4. T. JOHAUG     NOR   14,6 
 5. A.-K. SAARINEN  FIN   15,3 
 6. J. KOWALCZYK   ŠVE   56,1 
 7. K. NISKANEN    FIN  1:01,7 
 8. J. DIGGINS    ZDA  1:31,9 
 9. E. WIKEN     ŠVE  1:33,6 
10. M. IŠIDA     JAP  1:34,7 
...                  
19. B. JEZERŠEK    SLO  1:55,9 
                    

Jezerškova prebila led v Sočiju
Izjavi Marit Björgen in Barbare Jezeršek
Björgnova v finišu skiatlona strla Kallo
Jezerškova prebila led v Sočiju
Izjavi Marit Björgen in Barbare Jezeršek
Björgnova v finišu skiatlona strla Kallo