Barbara Jezeršek je razkrila svojo istospolno usmerjenost. Foto: STA
Barbara Jezeršek je razkrila svojo istospolno usmerjenost. Foto: STA
Športniki nestrpno čakajo na tekme

Poleg Jezerškove so to še hitrostne drsalke Nizozemki Ireen Wust in Sanne Van Kerkhof, Kanadčanka Anastasia Bucsis, avstralska deskarka Belle Brockhoff in avstrijska smučarska skakalka Daniela Iraschko Stolz. Na poletnih olimpijskih igrah v Londonu je bilo takih športnikov okoli 25.

Ponosna, da je "del te scene"
"Tudi jaz sem slišala, da nas na letošnjih igrah ni veliko, ki bi to priznale, slišala sem tudi, da so nekatere razočarane nad nizko številko. Najbrž je to tudi zato, ker so igre v Rusiji in se nihče noče zameriti ter se nočejo izpostavljati. Jaz se počutim varno, ne vidim nobenega razloga, da bi bila tiho. Sem ponosna, da sem del te scene, upam pa, da bodo igre minile mirno, da ne bo nobenih zapletov," je v pogovoru za tuje medije dejala Jezerškova, ki bo tudi prva od slovenskih smučarskih tekačic v smučini, nastopila bo na sobotni v zasledovalni tekmi.

Bojkot iger ne bi ničesar rešil
Jezerškova se ne strinja s tistimi, ki so zaradi ruske politike do istospolno usmerjenih predlagali bojkot iger: "Američani dajejo to na velik zvon, v Evropi pa nimamo prav nobene želje po izpostavljanju, tudi sama je nimam. Z bojkotom ne bi nič rešila, jaz si želim tekmovati, doseči čim boljši rezultat, lahko pa rečem, da sem ponosna, da bom poleg države zastopala tudi gejevsko sceno. Tega mi ni nerodno povedati."

V Sloveniji je prejela več čestitk kot kritik
Odzivov nad svojim priznanjem v Sloveniji po njenem mnenju ni bilo veliko, več je bilo čestitk kot kritik, če je kritike že doživela, pa si jih ni jemala k srcu. "Kdor ima s tem probleme, mu ne morem pomagati. Jaz sem, kar sem, sem pa še vedno Barbara Jezeršek, športnica. Družina in prijatelji mi stojijo ob strani, kar je najpomembneje," meni športnica, ki po nekaterih govoricah med slovenskimi športniki v tem pogledu ni osamljena: "To je stvar vsakega posameznika. Jaz spoštujem zasebnost, ne želim govoriti v njihovem imenu. Ko bo prišel čas, se bodo že sami opogumili, lahko pa jim samo povem, da je isto pred priznanjem in po njem."

Športniki nestrpno čakajo na tekme