Tri neprespane noči, zadnji dan še jesti ni mogel, čeprav je to zanj ključnega pomena pri držanju dragocenih kilogramov, a na koncu je bilo vse poplačano. V Izolo Vasilij Žbogar prinaša srebrno medaljo iz Ria! Foto: STA/Stanko Gruden
Tri neprespane noči, zadnji dan še jesti ni mogel, čeprav je to zanj ključnega pomena pri držanju dragocenih kilogramov, a na koncu je bilo vse poplačano. V Izolo Vasilij Žbogar prinaša srebrno medaljo iz Ria! Foto: STA/Stanko Gruden
Vasilij Žbogar
Vasilij Žbogar je prvi dve medalji osvojil v razredu laser, nato pa prestopil med težkokategornike v finnu, ki velja za najzahtevnejši čoln z enim samim članom posadke. Foto: STA/Stanko Gruden
Vasilij Žbogar
V cilju so Žbogarja premagala čustva, nato pa je že slavil s sotekmovalci in tradicionalnim plavanjem v morju pred slovito plažo Copacabano. Foto: STA/Stanko Gruden
Štart jadranja
Žbogar se je taktično postavil tik ob prijatelja Ivana Kljakovića Gašpića, ki bi ga lahko ogrozil na 2. mestu, a na koncu je Splitčan ostal brez medalje, Izolan pa osvojil tretjo v karieri. Foto: MMC RTV SLO
Žbogar v zadnji regati ubranil srebro

"Preživel sem. Vesel sem, da sem prišel do tretje medalje, prvi dve sem osvojil v laserju," je bila prva izjava slovenskega jadralskega junaka.

40-letni Izolan se je z medaljo na treh različnih olimpijskih igrah postavil ob bok slovenskim športnim legendam, saj se s takšnim dosežkom lahko pohvalijo le Leon Štukelj, Iztok Čop in Luka Špik ter Rajmond Debevec.


Petič na igrah, tretjič do medalje

"Vasco da Isola"
je bil leta 2004 v Atenah bronast v razredu laser, leta 2008 v Pekingu pa srebrn, prav tako v laserju. Sledil je prestop v višji, težji in zahtevnejši razred finn, kjer je bil s 6. mestom izredno blizu medalje tudi v Londonu 2012. Na olimpijskih igrah je Vasilij Žbogar sicer debitiral že v Sydneyju, ko je bil 19. v laserju.

Slovenija je v Riu de Janeiru osvojila četrto medaljo. Zlata je bila judoistka Tina Trstenjak, srebrn kajakaš Peter Kauzer, bronasta pa še ena judoistka Ana Velenšek.

Na koncu za Britancem in pred Američanom
S šestim mestom v regati za odličja je Vasilij Žbogar potrdil osvojitev srebrne medalje, z zmago v "medal raceu" je do brona prišel Američan Caleb Paine, medtem ko je Giles Scott zlato osvojil že v nedeljo po rednih desetih plovih.

Slovenski jadralec v razredu finn je po urniku ob 19.35 začel z odločilno regato za medalje, v kateri točke štejejo dvojno. Ob štartu je veter pihal z močjo 11 vozlov, Žbogar pa se je na začetku taktično prilepil na takrat tretjeuvrščenega Hrvata.

Z izkušnjami nadzoroval zadnji plov
Na prvem obratu je bil Žbogar osmi, tik za Ivanom Kljakovićem Gašpićem, vodil pa je Američan Paine, ki mu je medaljo prinašala samo regatna zmaga. Na drugi boji je Žbogar napredoval na sedmo mesto, na tretji pa na šesto mesto, ki ga je nato obdržal na četrtem obratu in tudi v cilju. Vseskozi je Vasco jadral konservativno in nadzoroval tekmece pred seboj. Ko se je Hrvatov načrt sesul, se je slovenski as utrdil na 6. mestu in unovčil vse bogate izkušnje, ki jih ima kot najstarejši udeleženec finalne regate.

Črna teorija ni imela možnosti
Žbogarju bi medaljo lahko odnesla le velika smola, saj je bil po desetih plovih trdno zasidran na drugem mestu. Brez medalje bi ostal le v primeru zadnjega mesta, za srebro pa mu je bilo ob današnji zmagi Paina dovolj tudi sedmo mesto.

Scott na prestolu nasledil rojaka Ainslieja
29-letni Britanec Scott, ki je od leta 2012 dobil 16 od 18 rangiranih regat finna v svetovnem merilu, je z 2. mestom potrdil olimpijski naslov. Scott je olimpijski debitant, ima pa štiri naslove svetovnega prvaka v razredu finn, od tega od leta 2014 tri zaporedne. Pred štirimi leti v Londonu je zmagal njegov rojak Ben Ainslie, ki je v jadranju od leta 2000 in Sydneyja osvojil štiri zaporedna najvišja mesta na OI-ju.

KONČNI VRSTNI RED V RAZREDU FINN

#jadralecdržava točke
1.Giles ScottVelika Britanija 36
2.Vasilij ŽbogarSlovenija 68
3.Caleb PaineZDA76
4.Jorge ZarifBrazilija87
5.Ivan Kljaković GašpićHrvaška89
6.Max SalminenŠvedska90
7.Josh JuniorNova Zelandija92
8.Jake LilleyAvstralija97
9.Facundo Olezza BazanArgentina101
10.Jan Pieter PostmaNizozemska105

Hrvat zaradi kazenskega obrata ob zlato
Razred finn je bil tretji po vrsti med končnimi jadralskimi odločitvami 11. dne Ria. V ženskem laserju radial je zlato osvojila Nizozemka Marit Bouwmeester. V moškem razredu laser smo videli dramo: vodilni Hrvat Tonči Stipanović je na štartu dobil kazenski obrat, ker se je zapletel z Avstralcem Tomom Burtonom, ki je nato izkoristil priložnost in osvojil zlato za vsega dve točki!

Premagal raka in pri 54 osvojil zlato
V mešanem razredu Nacra 17 sta Argentini zlato prijadrala Cecilia Carranza Saroli in Santiago Lange. Slednji je s 54 leti postal eden najstarejših olimpijskih zmagovalcev, ob tem je v dolgi karieri osvojil dve bronasti medalji v Atenah in Pekingu, a največja zmaga je bila, ko je premagal raka na pljučih. Ob tem je v bojih s katamerani Avstrija vendarle dočakala prvo olimijsko medaljo v Riu - posadka Tanja Frank - Thomas Zajac je bila bronasta.

JADRANJE, končne odločitve:

                                     
Jadranje, laser radial (Ž):          
 1. M. BOUWMEESTER      NIZ        75
 2. A. MURPHY           IRS        84
 3. A.-M. RINDOM        DAN       109
                                     
Jadranje, laser (M):                 
 1. T. BURTON           AVS        73
 2. T. STIPANOVIĆ       HRV        75
 3. S. MEECH            NZL        85
                                     
Jadranje, nacra 17:                  
 1. LANGE/CARRANZA      ARG        77
 2. WATERHOUSE/DARMANIN AVS        78
 3. ZAJAC/FRANK         AVT        78
                                     

ZAKLJUČEK ZADNJE REGATE IN SREBRO ŽBOGARJA

SREBRNI ŽBOGAR NI MOGEL ZADRŽATI SOLZ


PODELITEV MEDALJE SREBRNEMU ŽBOGARJU



SLAVJE V IZOLI PO SREBRNI MEDALJI "VASCA"

PORTRET JADRALCA VASILIJA ŽBOGARJA

Žbogar v zadnji regati ubranil srebro