Rafael Nadal in Marc Lopez sta se v Riu veselila zlata med dvojicami.
Rafael Nadal in Marc Lopez sta se v Riu veselila zlata med dvojicami. "Rafa" je v Pekingu pred osmimi leti osvojil zlato medaljo med posamezniki. Na Roland Garrosu ima rekordnih devet lovorik. Foto: Reuters
Mo Farah
Mo Farah, ki je bil rojen v Mogadišu v Somaliji, je razred zase v tekih na dolge proge. Na olimpijskih igrah ima že štiri zlate medalje, petkrat je bil svetovni prvak in evropski prvak. Foto: Reuters

Na seznamu so se znašli teniški zvezdnik Rafael Nadal, odlični madžarski plavalec Laszlo Cseh in Britanci Mo Farah, Helen Glover in Justin Rose, ki so v Riu de Janeiru osvojili zlato odličje.

30-letni Nadal, ki je v Riu osvojil zlato medaljo v dvojicah skupaj z Marcom Lopezom, v bogati karieri pa je osvojil 14 turnirjev za grand slam, je leta septembra 2009 in avgusta 2012 jemal betametazon. To je zdravilo, ki spada v skupino tako imenovanih kortikosteroidov, služi v več namenov, tudi za odpravljanje revmatičnih težav.

33-letni Farah je v zadnjih petih letih najboljši tekač na dolge proge na svetu. V Riu je ponovil zlati dvojček (5.000 m in 10.000 m) z iger v Londonu pred štirimi leti. Oktobra 2008 je imel dovoljenje za jemanje triamcinolona (uporablja se pri raznih alergijah ali pri artritisu).

Na seznamu številni Britanci
Veslačica Gloverjeva je bila v Riu najboljša v ženskih dvojcih, Rose pa je dobil prvi olimpijski turnir v golfu. Na seznamu so tudi britanske hokejistke na travi Alex Danson, Crista Cullen in Samantha Quek, veslač Pete Reed (zlato v osmercu v Riu) in kolesar Callum Skinner (zlato v ekipnem šprintu na stezi).
Na seznamu so tudi štirje Američani. Ariana Washington je tekla v štafeti 4 x 100 metrov, Brady Ellison je osvojil dve medalji v lokostrelstvu, plavalec Connor Jaeger je bil srebrn na 1.500 m prosto, telovadka Lauren Hernandez pa je osvojila srebro na gredi in bila zlata z ameriško ekipo.
V Riu sta se izkazala tudi dva atleta, ki sta na tem seznamu. Francine Niyonsaba iz Burundija je v teku na 800 metrov zaostala le za Caster Semenyo. Francoz Dimitri Bascou se je veselil brona na visokih ovirah.
Madžarski plavalec Cseh ima že šest olimpijskih medalj, v Riu je bil srebrn na 100 metrov delfin. Lani ima izdano potrdilo za jemanje fortoterola, zdravila proti astmi.
Skupni imenovalec zaupnih zdravstvenih podatkov, ki jih na spletu objavlja skupina Fancy Bears, je jemanje prepovedanih substanc s predhodnim dovoljenjem protidopinške agencije. Namreč, športniki s specifičnimi zdravstvenimi obolenji lahko Wado zaprosijo, da so izvzeti iz vsesplošne prepovedi, pri čemer potrebujejo uradno diagnozo zdravnika in dovoljenje športnih oblasti. To naj bi tudi storili, s tem pa naj ne bi kršili protidopinškega pravilnika.