Simone Biles pravi, da sporna zdravila jemlje že od otroštva, saj so ji jih predpisali zaradi hiperaktivnosti. Foto: Reuters
Simone Biles pravi, da sporna zdravila jemlje že od otroštva, saj so ji jih predpisali zaradi hiperaktivnosti. Foto: Reuters
Med grešnicami naj bi bili tudi obe sestri Williams. Foto: Reuters
Serena Williams je osvojila kar 22 naslovov za grand slam. Foto: Reuters
Marija Šarapova med dvoletno prepovedjo igranja ne poseda križemrok - vpisala se je na univerzo, redno pa obiskuje tudi modne dogodke, kot je denimo newyorški teden mode. Foto: Reuters
Serena Williams naj bi uživala številna zdravila, ki so na Wadinem črnem seznamu. Foto: Reuters

Iz dokumentov je razvidno, da je Wada Bilesovi, ki je na olimpijskih igrah osvojila štiri zlate medalje, in sestrama Williams dovolila uporabljati zdravila, ki vsebujejo prepovedana sredstva.

Protidopinška agencija je potrdila pristnost dokumentov, a trdi, da so športnice zdravila prijavile in niso storile ničesar, kar bi bilo v nasprotju s pravili. Ob tem so za vdor okrivili zloglasno rusko skupino hekerjev Fancy Bear, ki jo povezujejo tudi s poletnim vdorom v strežnike ameriške demokratske stranke. Skupina naj bi bila povezana z rusko vojaško obveščevalno agencijo, kar pa Kremelj zanika.

"Ta kriminalna dejanja močno kompromitirajo prizadevanja globalne protidopinške skupnosti, da bi si povrnila zaupanje v Rusijo," je povedal generalni direktor Wade Olivier Niggli, ki se je pri tem navezoval na razkritja o sistematičnem državnem dopinškem programu v Rusiji, zaradi česar so več kot stotim ruskim atletom in vsem ruskim paraolimpijcem prepovedali udeležbo na nedavnih igrah v Riu.

Ena redkih izjem, ki so ji po pritožbi dovolili nastopanje, je bila plavalka Julija Jefimova (o njeni zgodbi smo že pisali), za katero pa so bile olimpijske igre kljub dvema srebrnima medaljama po lastnih besedah "prava nočna mora". Ob bazenu so jo namreč izžvižgali, njena ameriška tekmica Lilly King pa jo je označila za "goljufivko" in ji ni želela seči v roko.

Rusi na udaru
Do prepovedi nastopanja ruskim športnikom je prišlo po tem, ko je zaradi uživanja meldonija dobila dveletno prepoved igranja še ena Rusinja, teniška superzvezdnica Marija Šarapova. Šarapova, ki je krivdo sicer priznala, a pravi, da je latvijsko zdravilo jemala zaradi zdravstvenih razlogov, je imela sicer pri tem tudi precej smole, saj je bila na testiranju pozitivna na meldonij le mesec dni zatem, ko je Wada to med vzhodnimi športniki precej razširjeno zdravilo sploh uvrstila na črni seznam. Da bi bila celotna stvar še bolj zapletena in nedosledna, pa kaže tudi to, da je Jefimovi, prav tako pozitivni na meldonij, uspelo s pritožbo z argumentom, da niti Wada sama ne ve, koliko časa (mesecev?) je potrebnega, da se zdravilo očisti iz telesa.

Skratka, Wadini črni seznami se hitro menjavajo, nekaj, kar je danes dovoljeno, ti lahko že jutri konča kariero. Številni, ki sistem kritizirajo, izpostavljajo tudi, da agencija s sedežem v Kanadi ameriške športnike ščiti, kaznuje pa predvsem Ruse, s čimer ustvarja novo hladno vojno - a na športnih igriščih. Znano je namreč, da praktično vsi vrhunski športniki jemljejo taka ali drugačna sredstva, predvsem različne pripomočke za regeneracijo, kaj bo pristalo na seznamu prepovedanih, pa je stvar neznane matematike (nekateri bi rekli političnih pritiskov).

Prav to je šlo v nos tudi ruskim hekerjem, ki so na svoji spletni strani zapisali, da so ZDA, prvouvrščene na seznamu dobitnikov medalj, v Riu "igrale dobro, a nepošteno". Fancy Bears napovedujejo, da bodo izdali tudi nepravilnosti v zvezi z drugimi športniki, trdijo, da so bile objave o nepravilnosti Američank le začetek razkritij. "To je le vrh ledene gore," so zapisali. "Šport dandanes je resnično kontaminiran, svet pa se sploh ne zaveda, kako veliko ameriških športnikov je dopingiranih."

Moskva zanika, da stoji za vdorom
Zdravstvene dokumente, ki so pricurljali v javnost, pozdravljajo v Moskvi, kjer pravijo, da gre za dokaz tako široko razmahnjenega dopinga med ameriškimi športniki kot tudi dokaz dvojnih meril globalnih protidopinških regulatorjev.

Wada je za vdor obtožila rusko vlado, ki naj bi se tako maščevala za prepoved nastopanja v Riu, kar pa v Kremlju zanikajo. "To kategorično zanikamo. Kako lahko nekdo sploh dokaže, da so bili hekerji iz Rusije. Očitno je res za vse kriva Rusija," se je na obtožbe odzval ruski minister za šport Valerij Mutko, ki je zaskrbljen tudi zaradi dejstev, da so hekerji prišli tudi do podatkov o ruskih športnikih, tako da lahko tudi oni postanejo njihova žrtev.

"Podpiram pošten šport"
Na obtožbe, da sta si pomagali z dopingom, sta se odzvali tudi Bilesova in Venus Williams. Štirikratna olimpijska prvakinja, nova kraljica gimnastike Simone Biles, je prek spleta pojasnila, da spornih zdravil ne jemlje zaradi zlih namenov, ampak za zdravljenje hiperaktivnosti.

"Tablete zaradi hiperaktivnosti jemljem od otroštva. Verjamem v čist šport, pravil sem se vedno držala in se jih vedno tudi bom. To je zame zelo pomembno," je sporočila 19-letnica. Oglasila se je tudi ameriška gimnastična zveza, ki je zapisala, da zaradi t. i. "izjem v terapevtske namene" Bilesova ni kršila nobenih protidopinških pravil.

Podobno tudi 36-letna Williamsova: "Sem ena največjih podpornikov poštenega športa." Starejša od sester Williams naj bi jemala štiri zdravila, ki so na Wadinem črnem seznamu, medtem ko naj bi njena mlajša sestra, 34-letna Serena, ki z 22 naslovi za grand slam velja za drugo najboljšo teniško igralko vseh časov, uživala še več prepovedanih substanc.

Sereni naj bi tako v letih 2010, 2014 in 2015 dovolili jemati prepovedane protibolečinske tablete oksikodon, hidromorfon, prednizon in metilprednizolon, a dokumenti tudi razkrivajo, da je imela Williamsova posebno dovoljenje zdravnika mednarodne teniške zveze (ITF) za uživanje vsaj nekaterih od omenjenih.

Venus naj bi po drugi strani uživala prepovedane prednizon, prednizolon, triamcinolon in formoterol, je pa imela za njih prav tako posebno dovoljenje, dokler je upoštevala določene pogoje.

ITF je v izjavi za javnost potrdil, da so dali obema sestrama dovoljenje za uživanje omenjenih zdravil v terapevtske namene.

Športniki s specifičnimi zdravstvenimi obolenji lahko Wado zaprosijo, da so izvzeti iz vsesplošne prepovedi, pri čemer potrebujejo uradno diagnozo zdravnika in dovoljenje športnih oblasti. Wada svoj seznam prepovedanih zdravil in mamil, na katerem je vse od kanabisa in zdravil za zdravljenje hiperaktivnosti do anabolnih steroidov, posodablja vsako leto.