Strela je v Riu enkrat že udarila in utegne še dvakrat: Usain Bolt ima že sedem zlatih olimpijskih medalj, v načrtu Ria 2016 pa ima še dve (na 200 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov). Foto: Reuters
Strela je v Riu enkrat že udarila in utegne še dvakrat: Usain Bolt ima že sedem zlatih olimpijskih medalj, v načrtu Ria 2016 pa ima še dve (na 200 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov). Foto: Reuters

Glede na to, da o Useinu Boltu sprašujejo tudi tisti, ki sicer ne spremljajo športa ali olimpijskih iger, je več kot očitno zelo zanimiv. Svetovnega rekorderja na 100 in 200 metrov lahko opisujemo z dosežki, presežki, z ugibanji o tem, ali mu bo uspel trojni trojček, torej tretjič zmagati na olimpijskih igrah na 100 metrov, 200 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov.

Toda Bolt ne navdušuje le zaradi svojih atletskih dosežkov. Navdušuje predvsem zato, ker vsakič, ko se pojavi na stadionu, daje vtis, da je najboljša stvar na svetu to, da lahko teče, da lahko zmaguje in da lahko nastopa. Sam pravi, da zmage dosega težje, kot se nam zdi, saj ne vidimo vsega trdega dela, ki ga vloži v treninge, in poškodb, ki ga ovirajo. A je vseeno vedno pripravljen. Bolt navdušuje s tem, da nadvse rad nastopa. Ko rahlo pokrči koleno in upogne komolec, postane Bolt Strela.

Gesto, ki je postala njegov globalni zaščitni znak, smo v Riu sicer videli le enkrat. Po zmagi v teku na 100 metrov se je raje zabaval z maskoto. Včeraj je bil spet na stadionu, na slavnostni podelitvi medalj je svojo tretjo zlato kolajno v teku na 100 metrov sprejel z veseljem, a brez pretirane koreografije, že danes pa ga bomo na olimpijskem stadionu gledali v teku na 200 metrov.

To je njegova najljubša disciplina, zato se je še posebej veseli. In veseli ga bodo tudi gledalci na stadionu in novinarji. Bolt je namreč eden redkih, če na kar edini superzvezdnik na teh olimpijskih igrah, ki mu novinarska vprašanja niso odveč. Njegov sprehod v t. i. mešanem območju, kjer se novinarji lahko pogovarjamo s tekmovalci, je pravi šov. Vmes se fotografira, maha navijačem, se preoblači, pije in sploh daje vtis, da se prav rad pogovarja z vsemi … Samo za primerjavo: mimohod številnih drugih atletov je nekaj med rutino, naučeno prijaznostjo in dolgčasom.

Ne razumite me narobe, novinarji smo v Riu zaradi športnikov in ne obratno. A vseeno prav Bolt dokazuje, da lahko vsi največ pridobimo z dobrim sodelovanjem. Če si športnik medijske obveznosti pred tekmo ali po njej spremeni v zabavo, ima največ koristi sam, saj zanj to ni dodatno breme. Dodatno pa ga nagradijo tudi navijači in sponzorji.

Bolt je vzornik številnim mladim atletom oz. športnikom sploh. Upam, da se bodo od njega naučili tudi to, kako zelo pomembna je komunikacija z navijači in novinarji. Glede na to, da se je Bolt naučil tudi dve slovenski besedi, mislim, da bi brez težav podpisal tudi tole razglednico.