V olimpijski vasi bodo izobesili 207 državnih zastav. Foto: Reuters
V olimpijski vasi bodo izobesili 207 državnih zastav. Foto: Reuters
Janeth Arcain
Županja olimpijske vasi bo v času iger nekdanja košarkarska zvezdnica Janeth Arcain, dvakratna dobitnica olimpijskega odličja. Foto: EPA

V največji olimpijski vasi v zgodovini iger bo prostora za 18.000 športnikov z vseh koncev sveta. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je povedal, da je vas "ena najlepših, kar jih je doslej videl".

Vas bodo odprli čez en mesec, do takrat pa delavce čaka še nekaj dela. Kot je povedal Mario Clienti, izvršni direktor olimpijske vasi, so do zdaj namestili 85 odstotkov pohištva in opreme.

Za zdaj je dokončana ogromna restavracija, za katero organizatorji pravijo, da je tako velika, da bi vanjo lahko postavili tudi pet letal airbus A380. V restavraciji, ki bo odprta 24 ur na dan, bodo vsak dan postregli z 210 tonami hrane, ima pa 7.000 sedežev.

Skupaj je tekmovalkam in tekmovalcem za bivanje na voljo 31 stavb, v njih je 3.604 apartmajev, ki imajo po dve, tri ali po štiri postelje. Postelje v dolžino merijo dva metra, mogoče pa jih je podaljšati za dodatnih 30 centimetrov.

Apartmaji niso luksuzni, a zagotavljajo udobje in mir prebivalcem, pravijo organizatorji. Edina pomanjkljivost je, da v sobah ne bo televizij, kar je zaradi finančne krize v Braziliji posledica zmanjšanega proračuna. Vse sobe bodo imele električne odganjalce komarjev, predvsem zaradi strahu pred virusom Zika.

V vasi bo tudi molitveni center, ki bo naklonjen vernikom večine svetovnih religij, islamski del bo imel ločeno molilnico za moške in ženske.

Za strežbo in pomoč športnikom bo skrbelo 13.000 ljudi, projekt olimpijske vasi pa je vreden 742 milijonov evrov.

Ko se bodo olimpijske in paraolimpijske igre končale, bodo stanovanja ponudili za prodajo na trgu.