Gorazd Štangelj je v olimpijsko ekipo uvrstil še Mateja Mohoriča. Foto: www.alesfevzer.com
Gorazd Štangelj je v olimpijsko ekipo uvrstil še Mateja Mohoriča. Foto: www.alesfevzer.com

"Odločitev ni nikoli lahka. Proga je zelo težka. Nimamo izrecnega gorskega kolesarja. Roglič ni hribolazec, v ekipi je zaradi kronometra. Polanc je v Švici pokazal, da je vse podredil drugemu delu sezone. Razmišljal sem, da potrebujem pomočnika. Mohorič se je izkazal na Giru. Ko je bilo treba pomagati v sprintu, je pomagal, ko je bilo treba pomagati na klanec, je pomagal. Potihoma sem o tem razmišljal že prej, treba pa se je bilo dokazati," je izbor pokomentiral Štangelj, ki se je o četrtem potniku odločal med Mohoričem in Luko Pibernikom.

Ženski selektor Gorazd Penko bo v Brazilijo odpeljal Polono Batagelj, Urban Ferenčak, ki skrbi za gorske kolesarje, pa Tanjo Žakelj, so sporočili s kolesarske zveze. Batageljeva in Žakljeva sta mesti za Brazilijo potrdili konec maja oziroma na začetku junija, bili sta tudi edini resni kandidatki, tudi Roglič, Špilak in Polanc so bili znani potniki za Rio, medtem ko je bilo odprto vprašanje, kdo bo četrti kolesar. Štangelj se je odločil za nekdanjega svetovnega prvaka med mladinci in mlajšimi člani Mohoriča.

Roglič, Špilak, Polanc in Mohorič bodo dirkali na cestni preizkušnji, Roglič pa bo nastopil še v vožnji na čas. Batageljevo čaka cestna dirka, Žakljevo pa gorskokolesarski olimpijski kros. Špilak bo na olimpijskih igrah nastopil drugič, prvič je dirkal leta 2008 v Pekingu, ko cestne dirke ni končal, v kronometru pa je bil 28. Tudi Žakljeva bo nastopila drugič, pred štirimi leti v Londonu je osvojila deseto mesto. Preostali bodo na največjem športnem dogodku kolesarili prvič.