Nosilci medalj na cestni dirki (od leve proti desni): Poljak Rafal Majka, Belgijec Greg Van Avermaet in Danec Jakob Fuglsang. Foto: Reuters
Nosilci medalj na cestni dirki (od leve proti desni): Poljak Rafal Majka, Belgijec Greg Van Avermaet in Danec Jakob Fuglsang. Foto: Reuters
Greg Van Avermaet
31-letni Belgijec Greg Van Avermaet se je takole veselil največjega uspeha v svoji karieri. Enako velja tudi za srebrnega Danca Jakoba Fuglsanga. Foto: EPA
Primož Roglič
Primož Roglič (desno) je bil na 26. mestu najboljši Slovenec. Levo Simon Špilak. Roglič bo visoko meril tudi v sredo na kronometru. Foto: www.alesfevzer.com
Vincenzo Nibali
31-letni Italijan Vincenzo Nibali je veliki osmoljenec dirke. Sanje o (zlati) olimpijski kolajni, ki mu še edina manjka v vitrini, so se razblinile 12 kilometrov pred ciljem, ko je padel in bil pozneje zaradi suma zloma ključnice prepeljan v bolnišnico. Foto: Reuters
Štart kolesarske cestne dirke
Na sloviti plaži Copacabana se je začela in končala 237 km dolga kolesarska cestna dirka. Slovencem Janu Polancu, Mateju Mohoriču, Simonu Špilaku in Primožu Rogliču (za povečavo in ogled slovenske četverice kliknite na fotografijo) ni uspelo izboljšati izida Andreja Hauptmana iz Aten leta 2004, ko je bil peti. A kljub temu je 26. mesto Rogliča lep izid. Foto: Reuters
Rio de Janeiro
Dirka je bila razdeljena na dva dela: najprej štirje krogi na enem koncu mesta, nato pa so sledili trije 25-kilometrski krogi s strmim vzponom na 530 m visoko Visto Chineso, razgledno točko nad Riom de Janeirom. Dirka je bila izjemno selektivna, saj je ni končala skoraj polovica od 144 kolesarjev. Foto: Reuters

Zahtevna, 237,5 kilometra dolga preizkušnja, ki je potekala pri približno 30 stopinjah Celzija, je postregla z dramatičnim razpletom. Kazalo je že na zmago Poljaka Rafala Majke, ki je po padcu Italijana Vincenza Nibalija in Kolumbijca Sergia Henaa ob zadnjem spustu z Vista Chinese sam ostal v vodstvu.

A približno 20 sekund naskoka za zadnjih osem ravninskih kilometrov ob obali ni bilo dovolj. Majko sta namreč dober kilometer pred ciljem ujela Van Avermaet in Danec Jakob Fuglsang. Poljak se je nato umaknil in se zadovoljil z bronom, Van Avermaet pa je na koncu dobil obračun za zlato s Fuglsangom, zmagovalcem Dirke po Sloveniji leta 2009.

Van Avermaet: Izjemno sem srečen
"Ko sem videl padec Nibalija in Henaa, nisem natančno vedel, koliko kolesarjev je še spredaj. Garala sva skupaj s Fuglsangom. Videla sva Majko. Vedela sva, da ga lahko ujameva. Izjemno sem srečen," je dejal Van Avermaet, ki je Belgiji priboril prvo zlato olimpijsko medaljo po letu 2008.

Zelo dober nastop Rogliča
Slovenska četverica Jan Polanc, Matej Mohorič, Simon Špilak in Primož Roglič ni bila čisto pri vrhu. Zelo dobro se je odrezal Roglič, ki je končal na 26. mestu. Polanc je bil 52., Špilak pa 57. Mohorič dirke ni končal.

Šesterica bežala 150 kilometrov
Že zgodaj je pobegnila šesterica kolesarjev - Nemec Simon Geschke, Poljak Michal Kwiatkowski, Norvežan Svan Erik Bystrom, Švicar Michael Albasini, Kolumbijec Jarlinson Pantano in Rus Pavel Kočetkov - in si privozila že osem minut prednosti pred glavnino. A njihova prednost se je manjšala, tako da je bilo jasno, da jih bo glavnina ujela.

Rogliču in Špilaku obetavno kazalo
Približno 76 km pred ciljem sta omagala Bystrom in Albasini, v vodstvu je ostala četverica. Kmalu je moči zmanjkalo še Geschkeju in Pantanu, tako da sta v ospredju kolesarila le še Kočetkov in Kwiatkowski. Nekoliko zadaj sta se dobro držala tudi Slovenca Simon Špilak in Primož Roglič, ki sta bila v ospredju največje zasledovalne skupine. 45 kilometrov pred ciljem sta bila ujeta najprej Kwiatkowski, nato pa še Kočetkov, tako da je bila na čelu sedmerica kolesarjev, v prvi zasledovalni skupini pa je bil tudi Roglič, medtem ko je Špilak popustil.

Po spustu ubežna skupina 11 kolesarjev
Zahteven spust z Visto Chinese je zahteval tri padce, med drugim je v ograji končal tudi Avstralec Richie Porte. Med spustom se je dobrih 30 kilometrov pred ciljem oblikovala nova ubežna skupina 11 kolesarjev, v kateri pa ni bilo Rogliča, ki je odpadel tudi iz prve zasledovalne skupine.

Trenutek odločitve: Padec Nibalija in Henaa
Sledil je še zadnji vzpon na Visto Chinese. Dva kilometra pred vrhom je napadel Italijan Nibali, sledila sta mu le še Poljak Majka in Kolumbijec Henao. Trojica se je nato skupaj spustila proti 14 kilometrov oddaljenemu cilju. Le dva kilometra pozneje pa trenutek odločitve: Nibali in Henao sta padla, Majki pa se je nasmihala velika zmaga, saj je imel osem kilometrov pred ciljem 20 sekund naskoka pred najbližjimi zasledovalci. A Poljaku je za olimpijski naslov zmanjkalo moči. Dober kilometer pred ciljem sta ga namreč ujela Fuglsang in Van Avermaet, ki je nato osvojil zlato. Nibalija so zaradi zloma ključnice prepeljali v bolnišnico.

Dumoulin hitro odstopil
Ekspresno je odstopil Tom Dumoulin, eden izmed favoritov na kronometru. Nizozemca muči poškodba zapestja, a je moral štartati, drugače po pravilih UCI-ja ne bi bil upravičen do nastopa v vožnji na čas, kjer bi ob popolnem zdravju napadal zlato.

Štangelj: Taktike ni bilo
"Danes taktike ni bilo. Kdor je bil močen, ta je bil pri vrhu, kdor je bil slab, je pri repu. Že na začetku je prišlo do pobega, v tem so bili odlični kolesarji, kot sta Albasini in Kwiatkowski, ki jih ne smeš spustiti naprej. Zato je že kmalu ritem silovito narasel, časa za počitek ni bilo. Že po manj zahtevnih krogih je prišlo do selekcije, v težjih treh krogih pa je bil le še boj za preživetje,"
je zahtevno dirko opisal slovenski selektor Gorazd Štangelj, ki je bil na koncu zadovoljen le z Rogličem.

Rezultat je posledica trenutnega stanja
"Napak nismo delali, rezultat je posledica trenutnega stanja oziroma dnevne forme. Nobenega ne morem in ne smem kritizirati. Upal sem, da bo Špilak kaj dlje prišel, na žalost ni, vsi vemo, da slabo prenaša vročino. Se pa je boril, ko je na prvem vzponu odpadel, se ni predal, še se je boril, na koncu pa častno prišel v cilj. Podobno je bilo z Janom, Mohorič je svoje opravil, zelo zadovoljen pa sem z Rogličem, ki je ubranil našo čast," je fante posamično ocenil selektor.

Roglič: Dal sem vse od sebe
"Ne morem reči, da sem imel ravno dober dan. Sem pa dal vse od sebe in čakal, kaj bo. Nisem se najbolje počutil, zato sem poskušal malo prej z napadi, da bi izboljšal počutje. Dirka je bila zares težka, tako zaradi zahtevne trase kot zaradi vročine, nato so jo otežili še ubežniki. Stik z najboljšimi sem zgubil na zadnjem vzponu,"
je na cilju dejal Roglič.

Špilaka je zdelala vročina
Največje razočaranje je bil Špilak, a le za tiste, ki ne vedo, da v vročini še nikdar ni dobro kolesaril. "Za mene bi morale biti olimpijske igre decembra, seveda ne v kakšnem tropskem kraju. Vročina mi je spet ponagajala, a je, kar je, na vreme nimam vpliva. Po 150 kilometrih mi je začel kuhati motor, kmalu zatem pa je crknil. Že na prvem vzponu sem spoznal, da se ne bom mogel enakovredno boriti. A nisem hotel odstopiti, na olimpijskih igrah nekaj velja tudi, če prideš v cilj. Malce sem razočaran, a dal sem vse od sebe, enostavno boljši nisem mogel biti," ni bil posebej razočaran Prekmurec.

Polanc: Ne smemo biti razočarani
Podobnega razpoloženja je bil tudi Polanc: "Hitro sem uvidel, da noge niso bile prave, tako da sem na koncu le želel priti do cilja, saj so to le olimpijske igre. Mislim, da ne smemo biti razočarani, saj je vsak dirkal po svojih najboljših močeh. Že preden smo prišli v zadnje kroge, smo videli, koliko je ura. A enostavno nismo mogli ničesar storiti. V našem športu na žalost ne moreš postaviti drugega v igro." Mohorič, ki je odstopil, pa je dodal: "Dirka je zaključena, dali smo vse od sebe. Včasih žal tudi to ni dovolj za vidnejši rezultat."

Kronometer bo na sporedu v sredo, 10. avgusta. Štart bo ob 15.00 po slovenskem času.

Kolesarstvo, cestna dirka, 237,5 km:  
 1. G. VAN AVERMAET  BEL       6:10:05
 2. J. FUGLSANG      DAN      isti čas
 3. R. MAJKA         POL         +0:05
 4. J. ALAPHILIPPE   FRA          0:22
 5. J. RODRIGUEZ     ŠPA           vsi
 6. F. ARU           ITA          isti
 7. L. MEINTJES      JAR           čas
 8. A. ZAJC          KAZ          0:25
 9. T. KANGERT       EST          1:47
10. R. COSTA         POR          2:29
...                                   
12. C. FROOME         VB          2:58
26. P. ROGLIČ        SLO          9:38
52. J. POLANC        SLO         20:00
57. S. ŠPILAK        SLO      isti čas
Odstop: Mohorič, Nibali, Henao ...