Mednarodni olimpijski komite je odločitev o (ne)nastopu ruskih športnikov na OI prepustil panožnim športnim zvezam. Foto: EPA
Mednarodni olimpijski komite je odločitev o (ne)nastopu ruskih športnikov na OI prepustil panožnim športnim zvezam. Foto: EPA
MOK prelaga odgovornost na panožne zveze
Si je MOK glede Rusije umil roke?

Vodstva teh zvez bodo odločila, ali bodo dovolila nastope ruskim športnikom v posameznih športih. Je pa MOK jasno sporočil, da v Riu ne bo smel nastopiti noben ruski športnik, ki je bil v preteklosti kaznovan zaradi zlorabe nedovoljenih poživil, čeprav je kazen že odslužil. Vsi tisti ruski športniki, ki bodo nastopili v Braziliji, bodo imeli stroge dopinške teste.
Na igrah tako ne bo smela nastopiti niti atletinja Julija Stepanova, ki je z možem pomagala razkriti dopinško afero v Rusiji. MOK ji ne dovoli nastopa pod zastavo olimpijskega komiteja, ker si je v preteklosti pomagala z nedovoljenimi sredstvi.
Mednarodno športno razsodišče v Lozani je v četrtek sicer zavrnilo zahtevo 68 ruskih atletov, ki so suspendirani že dalj časa, da se jim dopusti nastop v Riu. Tega današnja odločitev seveda ne spreminja.

Mednarodna teniška zveza (ITF) je že potrdila, da bo sedmerica ruskih teniških igralcev lahko nastopila v Riu. Na mednarodni plavalni zvezi (FINA) so že potrdili seznam ruskih športnikov v skokih v vodo in sinhronem plavanju, še enkrat pa bodo morali preveriti seznam plavalcev.


Mutko: Prepričan sem, da bo večina ekipe nastopila

15-članski izvršni odbor MOK-a je danes obravnaval kolektivno izključitev Rusije z olimpijskih iger v Riu zaradi sistematično in državno vodenega dopinga v Rusiji. "Sprejeli smo zelo stroga pravila, a naša odločitev spoštuje pravila prava in pravice vseh poštenih športnikov sveta," je pojasnil predsednik MOK-a Nemec Thomas Bach. Odločitev, ki so jo po poročanju Reutersa sprejeli soglasno, so v Rusiji pozdravili, tudi tamkajšnji minister za šport Vitalij Mutko: "Pravila so zelo stroga, a prepričan sem, da bo večina ekipe v Riu nastopila."

Kanadčan Richard McLaren je v ponedeljek objavil poročilo o preiskavi dopinga v Rusiji in nedvomno zapisal, da je doping v največji državi sveta načrtovan, dobro organiziran in celo voden od vladnih uradnikov, in to ob pomoči vseh odgovornih služb, tudi tajne policije, ki so pomagale prikrivati pozitivne vzorce. V ospredju so bili vzorci z zimskih olimpijskih iger v Sočiju 2014, kjer naj bi si z nedovoljenimi poživili pomagalo 15 ruskih nosilcev medalj, a enako je bilo početje na zadnjih prvenstvih v atletiki in plavanju, ki ju je prav tako gostila Rusija.

Takoj po objavi poročila so protidopinške agencije 14 držav, med njimi ZDA, Kanade in Nemčije, zahtevale popolno izključitev Rusije z olimpijskih iger. MOK je napovedal, da bo proti ruskim uradnikom, ki so omenjeni v McLarnovem poročilu, sprožil disciplinsko preiskavo.
Gabrovec: Dobra in slaba odločitev
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je odločitev označil za dobro, a vidi v njej tudi mogoče pasti za sodobni šport: "Gre za nekakšen kompromis. Odločitev je slaba v drugem delu, saj prelaga odločitev o nastopu na mednarodne športne zveze, kar je delikatno. Lahko se zgodi, da te odločitve ne bodo športne, ampak da bodo panoge odločale v skladu s svojimi interesi in poli, ki jim pripadajo posamezna vodstva zvez. Tukaj gre šport v smer, ki si je nismo želeli. Upam, da se bodo vse mednarodne zveze problema lotile na enak način in prepoznale, da športnik, ki nikoli ni jemal dopinga, vendarle ni kriv in ne sme odgovarjati za napake sotekmovalcev v svoji reprezentanci."

MOK prelaga odgovornost na panožne zveze
Si je MOK glede Rusije umil roke?