Brazilija je na domačem terenu upravičila vlogo glavnega kandidata za zlato. Foto: Reuters
Brazilija je na domačem terenu upravičila vlogo glavnega kandidata za zlato. Foto: Reuters
Američani so po preobratu osvojili bronasto kolajno. Foto: Reuters
Brazilski odbojkarji z zlatom veliki junaki
Brazilci v finalu s 3:0 odpravili Italijane

V Braziliji je odbojka izjemno priljubljena, reprezentanca pa je upravičila visoka pričakovanja in vlogo prvega favorita. Po bolečih porazih v finalu zadnjih dveh iger – predvsem v Londonu pred štirimi leti, ko so že vodili z 2:0 v nizih, a nato klonili – so po 12 letih, ko so bili tudi v finalu boljši od Italije, zdaj Brazilci znova na olimpijskem prestolu. Tretjič zapored so osvojili kolajno, tretjič pa so zlati. Italija se šestič z iger vrača z medaljo, a še naprej ostaja brez zlata. Tretjič so klonili v finalu, pred štirimi leti pa so bili v Londonu tretji.

Italija je bolje začela finale in povedla s 4:1. Brazilija je izenačila na šesti točki. Sicer so si Italijani priigrali še enkrat tri točke naskoka, toda Brazilci so jih hitro ujeli, izenačili na 12:12 ter s šestimi točkami zapored prišli do prednosti štirih točk, ki so jo zadržali za vodstvo z 1:0. Tudi v drugem nizu so Italijani povedli s 4:1, toda znova je Braziliji uspelo hitro odgovoriti. Pri vodstvu Italije z 11:10 so sledile štiri točke gostiteljev. V izenačeni končnici so imeli Italijani tudi zaključno žogo za izenačenje v nizih, toda Brazilci so jo ubranili in po izenačenju na 26. točki z blokom Wallacea de Souze ter asom Mauricia Souze povedli z 2:0. Tudi tretji niz je bil dolgo izenačen, potem pa so Brazilci imeli zaključno žogo pri vodstvu s 24:23, a so jo Italijani ubranili, drugo pa so gostitelji izkoristili, ko je bil v bloku uspešen Luiz Felipe Fonteles.

Bron po preobratu pripadel Američanom
V tekmi za tretje mesto so Američani premagali Ruse, ki so branili naslov iz Londona, s 3:2 v nizih. ZDA je uspel velik preobrat, potem ko sta prva dva niza pripadla Rusom. V odločilnem nizu so si priigrali tri točke naskoka (13:10), nato imeli zaključno žogo pri 14:11, a so dve točki zapored dobili Rusi, nato pa je odločil Matthew Anderson. To je peta olimpijska medalja ameriških odbojkarjev, po Barceloni 1992 pa druga bronasta. Ob tem imajo še tri zlate medalje. Ruski odbojkarji so prvič po letu 1996 ostali brez kolajne. Najbolj učinkovita igralca ameriške reprezentance sta bila Matthew Anderson z 18 točkami, eno manj je k zmagi prispeval William Priddy, pri Rusih je Egon Kliuka dosegel 13 točk, Konstantin Bakun pa 12.

Finale:
Italija - BRAZILIJA
0:3 (-22, -26, -24)

Italija: Sotille, Vettori, Juantorena 12, Giannelli 1, Rossini, Zaytsev 15, Lanza 4, Buti 2, Colaci, Piano, Birarelli 5, Antonov 1.

Brazilija: Rezende 1, Carbonera, Wallacae De Souza 17, Arjona, Santos, Luiz Fonteles 7, Mauricio Souza 5, Douglas Souza, Saatkamp 6, Guerra, Lucarelli 3, Borges Almeida Silva.

Za tretje mesto:
ZDA - Rusija
3:2 (-23, -21, 19, 19, 13)

Brazilski odbojkarji z zlatom veliki junaki
Brazilci v finalu s 3:0 odpravili Italijane